Skip to main content

Italien – Yoga i charmerande medeltida by

| 2024-08-19 | 2024-08-26 |


Koppla av med yoga i en medeltida by i soliga Italien. Retreatet har funnits sedan 1998 och var det första i sitt slag i Italien. Retreatens filosofi bygger på hälsa, avslappning, bra mat, italiensk kultur, ekoturism och natur.

Dina värdar arbetar efter en etisk och ekologisk övertygelse och de är måna om att tillvarata naturens resurser och det lokala kulturarvet.

Målet är att du ska få koppla av och ladda upp i en genuin italiensk miljö. Här kan du lämna vardagen för att hitta din inre frid och njuta av vänligt omhändertagande i en vacker miljö.

Fritextsökning

Yoga

Yogapassen följer normalt den fysiska Hathayogan med tonvikt på själsliga och holistiska aspekter från klassisk yogatradition, men beroende på vilken yogalärare som ger klasser respektive vecka kan det även vara andra yogaformer som t ex Vinyasa. Klasserna innehåller ingen prestationshets och leds med en jordnära inställning, i enlighet med grundarnas syn på hur yoga ska utövas.  
Du får tre morgonklasser samt en entimmes eftermiddagsklass med Yin & Restorative-yoga. Yogaklasserna passar både nybörjare och mer erfarna yogisar. Fredag till tisdag har ni morgonyoga före frukost och vissa dagar under veckan, om vädret tillåter, yogar ni ute i de vackra omgivningarna. Lektionerna är 1 ½ timme långa fredag till tisdag. 
Om du vill ha mer yoga kan du boka mer yoga eller meditation på söndag och måndag. Du kan även deltaga på en 2 timmars workshop på tisdag eftermiddag. Dessa extra bokningar gör du på plats. 

En yogaklass innehåller normalt asanas (positioner), pranayama (andningsövningar), meditation (för att lugna sinnet) och avslappning (fullständig kroppslig och mental avspänning).

Yogamattor finns att låna. All yoga och andra aktiviteter är på engelska.Yogainstruktörer

Yogaklasserna leds av yogainstruktörer med stor erfarenhet av yogans alla aspekter, fysisk, filosofisk och holistisk. Varje instruktör har minst 2 års gedigen utbildning, och du kommer endast stöta på instruktörer som är ödmjuka, genuina och spirituella i sin inställning till sin undervisning. Ibland leder även Lucy (ägaren av retreatet) yogaklasserna. Lucy är internationellt kvalificerad yogainstruktör, utbildad i Storbritannien, Indien, Nepal och Italien.. Mera yoga

Om du vill ha mer yoga under din vistelse kan du på plats boka entimmas eftermiddagspass för ca 10 EUR per person. På tisdag eftermiddagarna ordnas även workshops i yoga, meditation eller andra relaterade ämnen. Dessa workshops varar mellan 1 ½ och 2 timmar och kostar ca 15 EUR per person. Du kan också boka privata yogapass med en instruktör. 

Yogastudion

När ni yogar inomhus används retreatets egen yogastudio på 40 kvm med trägolv, en vattenkälla och en urgammal grotta som badrum. Här finns centralvärme för kallare perioder. Yogaklasser utomhus hålls på yogaplattformen som ligger i en grön oas innanför byns murar. Omgivningen är vacker och fridfull, med solen glimtande fram mellan träden och med fågelsång från alla håll. 

Retreatet

Retreatet


Byn ligger i hjärtat av Sabinerbergen har knappt 350 invånare och är en av de sista byarna i Italien som ännu inte rörts av massturismen. Byn är helt bilfri. Den medeltida atmosfären med vindlande gränder och rustika fortliknande byggnader ger en känsla av tidlöshet. Utsikterna är underbara över de olivodlingar, vingårdar och skogstäckta berg som omger byn. Missa inte den fantastiska stjärnhimlen på natten!
I byn finns en stor gemenskapsanda med kaféer och vinkaféer där du kan stanna och ta en förfriskning och njuta av upplevelsen av att i detta "det riktiga Italien" träffa lokalbefolkningen. 
Byn är omgiven av stora fält med solrosor från slutet av juni till början av augusti, därför har solrosen blivit dess symbol. Solrosen är en av de starkaste symbolerna för sommar och gemenskap och i Italien också en symbol för tur och hälsa. 

Festivaler:
Vissa datum arrangeras festivaler med olika tema i byn. Då lever byn upp lite extra med festligheter och många besökare.
- Slutet av juni, Folkfestival (musik och matstånd på byns olika torg) 
- Början av augusti, Sagra of Stringozzi (pastafestival, en speciell typ av handgjord pasta serveras på byns olika torg)
- Mitten av oktober, Sagra della polenta (en speciell typ av majsrätter och andra lokala rätter serveras på byns olika torg) 

Boende & mat

Boende & mat

Retreatet ligger ca 1 timme från Rom. I byn finns några restauranger, en bar och cafe. Det finns även en affär och en bankomat. 

Boende


Det kulturmärkta historiska palatset från 1400-talet är det huvudsakliga boendet i byn. Det ligger ett par minuters promenad från yogastudion. Denna vackra historiska fastighet, ursprungligen hemmet för greven och grevinnan i byn, är ett restaurerat italienskt palats med en egen trädgård. Den är inredd i klassisk italiensk rustik stil med antikviteter och inredning som i ett ädelt hem.

Det finns nio tvåbäddsrum med eget badrum för de som reser tillsammans. Rummen kan också bokas som enkelrum.

Om du reser ensam måste du boka enkelrum.

Boendet har ett kök för självhushåll.

Måltider

- Frukost:
En bufféfrukost med lokala ekologiska produkter serveras varje morgon i kaféet som startades av retreatet och som nu drivs av bybor. Personal från retreatet finns där för att hjälpa dig planera din dag och boka aktiviteter. Kaféet är också öppet på kvällarna, som en mötesplats där gästerna kan njuta av aperitif och ibland levande musik. 

Meddela oss i god tid före resan om du behöver specialkost. I denna lilla italienska by finns normalt inte tillgång till mer speciella råvaror som kan behövas vid vissa dieter, därför är det viktigt att du meddelar oss dina önskemål så tidigt som möjligt.

- Lunch:
Besök någon av byns snackbarer eller pizzerian, eller laga din egen lunch.

- Middag:
Det ingår tre middagar varav en serveras på ankomstdagen.
Middag övriga dagar, snacks och pizza hittar du på något av byns kaféer, barer och pizzerian. Om du vill laga din egen mat så hittar du det du behöver i byns supermarket. Det finns även en mindre affär med ekologisk hälsomat.
Mot en liten avgift för transport ordnas utflykter till mysiga italienska restauranger och lokala festivaler i de omgivande bergsbyarna där ni kan njuta utsökt vällagad mat och traditionella specialiteter. 

Utflykter och andra aktiviteter

Utflykter och andra aktiviteter

Yoga och holistiska behandlingar är kärnan i programmet, men om du gillar yoga är chansen stor att du även gillar andra aktiviteter. Det finns en rad aktiviteter som passar alla plånböcker från gratis cykling och vandring till ett besök vid varma källor och en olivolja- och vinprovningsupplevelse.

Det finns också ett brett utbud av andra möjligheter såsom traditionell italienska matlagningskurser att uppleva om du vill. 

Dessa valfria aktiviteter kan bokas vid frukosttid varje dag, när retreatets personal är på plats för att hjälpa dig att planera din dag. Allt som inte ingår i vårt paket betalas på plats.

Termiska bad och varma källor (ingår)
Inkluderat i din retreatbokning är ett besök i utomhuspoolen i Viterbo Terme Dei Papi. Under utflykten kommer du också att besöka de närliggande varma svavelkällorna, där du kan bada i svavelrikt vatten och lera. Detta varma svavelhaltiga källvatten har använts sedan romartiden och hjälper till att dra ut orenheter ur huden, att stimulera hudceller och att öka naturligt kollagen, det hjälper även till att minska blodtrycket och reumatism och inflammation. Den enorma poolen har solstolar, palmer, en restaurang och bar och poolens vatten har olika djup och temperaturzoner. Att kombinera svavel-vattenbad med yogaträning är väldigt läkande för hela kroppen och sinnet.
Kom ihåg att packa flipflops och en handduk, ellerbadrock, till denna utflykt.

Swimmingpool (ingår)
I paketet ingår fri tillgång till en swimmingpool omgiven av olivlundar och böljande kullar. Den är exklusivt för våra gäster och är öppet från slutet av maj till slutet av säsongen.
Du kan gå till poolen, cykla eller använda en gratis transferservice.
Du kan också använda poolen vid tennisklubben, där en avgift tas ut.
Det är också möjligt att besöka och ta ett dopp i de naturliga bäckar som rinner genom berg och dalar.

Cykling (ingår)
En bra idé är att ta en cykeltur. Du kan låna en cykel gratis, moderna och klassiska, inklusive racers, mountainbikes och till och med en tandem!
Det är ett bra sätt att se omgivningarna och upptäcka landsbygden, andas in den friska luften och smaka på dofterna.
Det är ingen brådska på en cykel, du kan bara åka i din egen takt och njuta av utsikten och känna dig fri att stanna till, till exemple vid ett vackert fält fullt av vallmo, vilda blommor och gamla olivträd på våren. Ta med en picknick, eller kanske cykla till en annan by och ät en underbar traditionell italiensk lunch, kanske med utsökta lokala ekologiska ingredienser som färska handplockade tomater, nyplockad basilika, mozzarella och mer.
Det är också ett bra sätt att träffa lokalbefolkningen. Även på högsommaren när det tenderar att bli varmare kan du cykla till bäckar och vattenfall och hoppa ner i det friska, svala, rena vattnet.
Du får tillgång till detaljerade kartor över området, samt råd om intressanta natur- och historiska platser att besöka. Det finns ett urval av rutter, över lugna och lågtrafikerade, kuperade eller bergsvägar med spektakulära landskap.

Vandring (ingår)
I paketet ingår en guidad vandring. Sabinabergen (1200 meter) som omger byn är rikt på flora och fauna och erbjuder underbar vandring och natur.
Om du vill vandra på egen hand kan du få kartor över rekommenderade vandringsleder.

Matlagningskurs
Lektionerna äger rum på matlagningsskolan Gusto Borgo som ligger inne i byn - en professionell matlagningsskola med egna hemodlade ekologiska produkter. Du kommer få jobba med med de bästa råvarorna; nyplockade ekologiska grönsaker, örter och frukter direkt från gården. Menyn med aptitretande italiensk vegetarisk eller icke-vegetarisk matlagning passar perfekt med yoga och de holistiska behandlingar som finns. Du får kunskap om utsökt italienskt ekologiskt kök samt avnjuter en utsökt middag med vin och vatten och efterrätt efter lektionen. Kostnaden för matlagningskurser varierar från 90 EUR per person och inkluderar en 2 till 3 timmar lång matlagningskurs och lunch eller middag som serveras efter lektionen. Matlagningslektionerna brukar vara för minst 2 personer.

Ridning
Du kan boka ridning i flera stall nära byn med ett urval av hästar uteritter i de omgivande landsbygden. Ridningen passar både nybörjare och mer erfarna ryttare och kostar från 40 EUR.

Utflykter
Utflykter med privat chaufför till historiska platser som Saint Francis' eremit-grotta, Orvieto, Assisi och till termalbad och andra naturområden kan ordnas. Priserna varierar från 6 - 100 EUR per person, beroende på resmålet och antalet personer som deltager. 

Egen dagsresa till Rom
Byns läge gör det enkelt att resa till Rom och tillbaka med kollektivtrafik för en spännande dag i affärer och bland monumenten som Colosseum, Fontana di Trevi, Pantheon, Peterskyrkan - Roms andliga hjärta - och Vatikanmuseerna .

Vin- och olivoljeavsmakning
Inkluderat i din vistelse är en läcker olivolje- och vinprovning på vinoteket Osteria La Vigna i byn, och det finns även olivolje-turer men som vanligtvis endast är tillgängliga sent på säsongen. 

Resefakta

Ingår i priset:
- 4 nätter/5 dagar 
- Daglig frukost/brunch
- 3 middagar varav en på ankomstdagen
- 3 morgon-yogaklasser á 90 minuter
- 1 eftermiddags-yinyogaklass 60 min
- En guidad vandring i Sabinerbergen
- Tillgång till pool
- Tillgång till gratis lånecykel
- Utflykt till heta källor
- Vin- & ostprovning
- Transferbuss till Poggio Mirteto tågstation kl. 09.00 på avresedagen

Ingår ej:
- Flyg
- Transfer
- Luncher och middagar utom ovan nämnda
- Eventuella behandlingar och andra utflykter än ovan nämnda 

Enkelrum: Om du reser själv måste du boka enkelrum, man kan inte dela rum med någon okänd.

Resa: Flyg till Rom (FCO eller CIA).

Transfer: Retreatet ligger i den italienska regionen Lazio, ca en timme nordost om Rom. Från flygplatserna i Rom går det bussar och tåg, det tar ca 1 ½ timme att ta sig till retreatet (detaljerad information fås vid bokning). Ett alternativ är att hyra en bil som väntar direkt vid flygplatsen. Då har du större frihet att köra runt och titta på trakten på egen hand under veckan. Från Ciampino flygplats (Rom) kan du beställa hämtning. Det kostar ca 65 EUR per person om man är minst 2 personer, och betalas på plats, men bokas via InShape Travel. Om du är ensam är priset ca 130 EUR. 

Incheckningstid: Från 12.00 på ankomstdagen. Om du anländer till byn senare än kl 17 måste du kontakta retreaten, du hittar telefonnummer på din resebekräftelse/faktura.

Pool: Ja, öppen från maj- slutet på säsongen (väderberoende). Ej uppvärmd. Ligger ca 1 km utanför stadskärnan, man kan promenera dit, cykla eller åka med gratis-transporten..

Yogautrustning: Yogamattor och övriga yogautrustning finns att låna på plats men du är välkommen att ta med din egen om du vill.

Spa: Det finns inget spa men det finns under veckan möjlighet att boka holistiska behandlingar. Dessa kan bokas vid frukost varje dag.  

Dricks: Man förväntas inte lämna dricks men vill man göra det uppskattas det. 

Specialkost: Inga problem att få specialkost. Meddela oss vid bokning om du behöver specialkost. 

Åldersgräns: Ingen åldergräns för boendet, för att delta i yogaklasserna måste man vara 16 år. 

El: Standard EU 2-pin plugg

Kreditkort: Det går bra att betala med kort.

Medresenär: 1000 SEK rabatt om du vill följa med utan att deltaga på yogaklasserna. Det finns fina vandrings- och cykelmöjligheter i omgivningarna.

Klimatkompensation

Du kan enkelt klimatkompensera din resa direkt hos oss när du fyller i din bokning, och du ser där direkt vad det kostar. Vi samarbetar med svenska GoCLimateNeutral och beloppet går till att byta ut ved- och kolspisar till soldrivna spisar på kinesiska landsbygden i ett FN-certifierat klimatprojekt som har certifieringen Gold Standard. Om du vill dyka djupare i klimatkompensationen hittar du mer info här.

Resegaranti

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Paketreselagen vilket garanterar att du får tillbaka dina pengar om resan ställs in eller avbryts i förtid.
Läs mer >>

Klimat

Datum & priser

"Boka på förfrågan" innebär att vi inte kan bekräfta din bokning direkt, men vi återkommer till dig så snart som möjligt med en bokningsbekräftelse, normalt inom 24 timmar på vardagar.

DatumDagarResaPris från
2024-08-195Italien – Yoga i charmerande medeltida bySEK 9 300Boka på förfrågan
2024-08-265Italien – Yoga i charmerande medeltida bySEK 9 300Boka på förfrågan
Kontakta oss
Adress:
InShape Travel
Norra Catalinagränd 17
183 68 TÄBY