Skip to main content

Italien, Sicilien – Yoga och stresshantering med Sara Emilionie

| 2024-09-07 |
 

Här och nu – i förankring med din inre kompass


Varmt välkommen till en retreat som syftar till att öppna upp för förändring, som leder till ökad närvaro och inre förankring i din vardag – oavsett livssituation och yttre omständigheter.

Du får testa tre evidensbaserade metoder för personlig utveckling och stressreduktion.

  • Mindfulness, en modernt utforskad, flertusenårig metod som du under denna retreat får möjlighet att utforska i kombination med:
  • MediYoga/Medicinsk Yoga, den evidensbaserade yogaform som idag finns på över 370 svenska vårdenheter.
  • TRE (tension and trauma release excercises), en väldigt enkel, konkret metod för att kommer åt djupgående spänningar, oro och stress.

Retreaten vänder sig till dig som vill kombinera personlig utveckling och djupverkande stresshantering, med sol, hav och tid för både egentid och samhörighet. I magiskt vacker miljö på soliga Sicilien får du möjlighet att i en lugn, trygg miljö utforska metoderna och de reflektionsfrågor som ingår i programmet. 

Veckan ger utrymme att titta djupare på oro, stress och även förstå det yogiska perspektivet.  Du får verktyg som inom loppet av några minuter påverkar din fysiologi och över tid kan bidra till att bygga motståndskraft mot stress och finna inre förankring även i tider av utmaningar, förändringar och stress.

Sara Emilionie, även känd som Lady Gong, var under många år en av de drivande krafterna på MediYoga Institutet. Hon har utbildat instruktörer sedan 2012 och arbetar idag som föreläsare och utbildare inom både näringslivet och vården med Balansprogrammet.

Du får två yogaklasser dagligen där MediYoga/Medicinsk Yoga kombineras med mindfulness meditationer, enligt Saras egen metod som testats i publicerad forskning.  Efter retreaten har du förvärvat verktyg med potential att göra stor skillnad för ditt välbefinnande.

Hotellet Kalura ligger magiskt vackert beläget på Siciliens nordkust vid den förtrollande Caldura-bukten – en värld av klippor, små soldränkta bukter och vikar, strand och hav, på promenadavstånd till den charmigt pittoreska staden Cefalú. En plats för både inre och yttre upplevelser.

För dig som vill veta mer om Sara, ta gärna del av poddar och artiklar, på www.balansinstitutet.se  

Fritextsökning

Programbeskrivning & lärare

Programbeskrivning & lärare

Under denna vecka får du en möjlighet att utforska tre olika metoder för effektiv stressreduktion genom två klasser dagligen med MediYoga/Medicinsk Yoga, Mindfulness, TRE men även genom aktiv reflektion kring de ”lektioner” som ingår i Balansprogrammet, ett av Sveriges första korttidsprogram i mindfulness.

Medicinsk Yoga och mindfulness i en kraftfull kombination

Yogaklasserna hålls normalt i det ljusa och vackra yogarummet, men vi kommer även att hålla någon meditation nere vid stranden.

I yogarummet finns all yogautrustning på plats, men vi rekommenderar att ta med en egen yogamatta, både för att du kanske vill ha en matta av viss kvalitet och för att det kan kännas mer hygieniskt.

Morgonens praktik inleds med energigivande medicinsk yoga, andningsmeditation, närvaroövningar och samtal kring dagens reflektion.  På eftermiddag/kväll får du ett djupavslappnande, lugnande yogapass och meditation där praktiserandet av ögonblick-till ögonblick- observation av både sinnet och kroppen guidar dig till ett förhållningssätt som sätter dig med din egen inre visdom och självläkningsförmåga.   

Din lärare Sara Emilionie

Sara Emilionie har skapat metoden  MIMY – en kombination av Mindfulness och Medicinsk Yoga som ingått i svensk forskning. Hennes program har utvärderats på Akademiska sjukhuset, Daneryds sjukhus, Karolinska Sjukhuset och även inom högpresterande branscher i näringslivet.

Sara brinner för att bidra till att människor förstår hur de själva kan aktivera sina inre resurssystem och bygga motståndskraft mot stress. Under retreaten kommer du få höra om hennes egna upplevelser och sin fascinerande livsresa där hon för egen del brottats med prestationsångest, perfektionism för att påbörja en resa mot tillit, självkärlek och befrielse från rädsla och stress. 

Program/schema

Preliminärt program för veckan:

- 7 september: 
Ankomstdag.
Varm eller kall middag beroende på ankomsttid. Om du anländer senare än 21.00 bjuds du en enklare kall tallrik. 

- 8-13 september:
• Morgonyoga ca kl 08.30-09.45 – andningsövningar, Medicinsk yoga, mindfulnessmeditation och en stunds stillhet för dagens reflektion och/eller text.
• Frukost 
• Fri tid (egna utflykter, promenad in till Cefalu, sol, bad med mera)
• Lunch ca kl 14 (ingår på hotellet tisdag och fredag, övriga dagar valfri lunch på egen bekostnad i Cefalu eller på hotellet)
• Fri tid (egna utflykter, promenad in till Cefalu, sol, bad med mera)
• Kvällsyoga ca kl 17.30-19.00 – Rogivande och lugnande Medicinsk yoga och mindfulnessmeditationer – evidensbaserade verktyg och program bl a ” Fri från stress” som ingår i publicerad forskning.  Du får även prova metoden TRE för djupverkande stressreduktion
• Middag kl 19.30 (ingår på hotellet söndag, måndag, onsdag, torsdag, övriga dagar gemensam middag i Cefalu på egen bekostnad)

Sista retreatdagen får du verktyg att jobba vidare med hemma och möjlighet att ställa frågor kring fortsatt träning.

- 14 september: 
Avresedag, frukost, utcheckning senast kl 11.00 (senare kan vara möjligt beroende på hotellets bokningsläge, fråga i receptionen dagen innan).

Boende & mat

Boende & mat

Hotellet ligger vid en av de vackraste bukterna på Siciliens nordkust - "Calura" - vid den förtjusande lilla staden Cefalú som ligger i skuggan av ett mäktigt klippmassiv som kallas för Rocca, stadens symbol som är synlig på långt håll. På grund av det gynnsamma klimatet och den unika naturskönheten och konstskatterna hör staden till de turistiska "pärlorna" i den palermitanska provinsen. Förutom turismen har fiske och jordbruk haft stor betydelse för Cefalù.

Hotellet, som är fyrstjärnigt, har 72 rum (5 enkel- och 56 dubbelrum och 11 sviter) varav många har havsutsikt. Alla rum är smakfullt inredda i medelhavsstil och utrustade med dusch/WC, fön, telefon, satellit-teve och luftkonditionering/värme. I många dubbelrum står en dubbelsäng och en extrasäng. 

Det finns rum av olika storlekar men alla rum har balkong, inredningen är trevlig. Här kan du verkligen koppla av. Från rummen med havsutsikt (tillägg) kan du se långt ut över Medelhavet och den östra kustremsan i riktning mot Messina. Enkelrummen utan havsutsikt i annexet kan kännas lite mörka och ska ses som budgetalternativ.


Exempel på dubbelrum med havsutsikt


Exempel på dubbelrum utan havsutsikt

I receptionen kan du boka utflykter, köpa bussbiljetter, hyra en bil, vespa, cykel med mera. Det finns även en uttagsautomat där.

Hotellet öppnades i början på 1960-talet och har nu varit i familjen Curcios ägo sedan 1972. Läget är underbart och eftersom hotellet inte är jättestort skapas en personlig och charmig atmosfär. Frukostbuffén innehåller det mesta man kan önska sig, och i kaffebaren beställer man cappucino eller annan favoritkaffevariant (ingår) som tillreds manuellt av personalen - kaffet lämnar inget övrigt att önska. Måltiderna, som är vällagade och smakfulla, serveras vid bordet som en fix-meny där man väljer mellan kött, fisk eller vegetariskt, allt baserat på förstklassiga sicilianska råvaror.

På ankomstdagen ingår middag, varm om man ankommer till hotellet innan köket stänger och en kall tallrik om man ankommer senare. Söndag, måndag och onsdag ingår 4-rättersmiddag och tisdag, torsdag och fredag ingår lunch bestående av huvudrätt och dessert. De måltider om inte ingår kan köpas på hotellet eller också tar man en promenad in till Cefalu. 

Terrassen är en av de vackraste delarna på hotellet - ca 140 trappsteg skiljer dig från stranden. Det är en fantastisk utsikt över hav och kust österut från Cefalù i riktning mot Messina. 

På hotellområdet hittar du restaurang, terrassbar med panoramautsikt, pianobar, swimmingpool, hotellstrand, tennisbana och pingisbord.

Strand & pool

Strand & pool

Det är bara ett stenkast från hotellrummet till havet. Där ligger en 450 kvadratmeter stor stenplattform med parasoller och vilstolar med den lilla strandbaren precis intill. På ena sidan av plattformen ligger den omtyckta sand- och kiselstensstranden. 

Badbukten med sina klippor är idealisk för snorkling och dykning - det är inte av en slump som hotellet har haft ett professionellt dykcentrum i över tio år (normalt stängt jan-feb). 
Badmästaren Sergio skämmer bort dig med en drink eller kanske en glass vid strandbaren och har under lunchen också en del smårätter från köket i beredskap. Du kan låna surfpaddlar och båtturer för sightseeing som går längs kusten startar härifrån. 

Lite stolta är man över sin sportsimbassäng som är utrustad med fem banor. Parasoller och vilstolar står till förfogande runt poolen utan extra kostnad. 

Allmän info om omgivningen

Vandra

På våren och hösten är den rätta tiden att vandra på Sicilien. Det finns många vackra vandringsleder runt om Cefalù. Hotellet står gärna till tjänst med att ge förslag till sevärda turer runt staden, och man har även en egen guide.

Kaféer och barer

En italiensk bar eller ett kafé kan inte jämföras med en lokal med samma namn på andra ställen i Europa. Italienaren älskar sin bar på många sätt: Även om han har ont om tid offrar han gärna några minuter för att dricka en snabb kopp kaffe. Kanske också äta en tugga torr, söt kaka och så försvinner han igen. Eller han har tid att sätta sig ner i den varma solen och diskutera med vänner och då naturligtvis dricka en kaffe. Om det är riktigt varmt och vår vän har gott om tid kommer han också säkert att njuta av en härlig "granita", en halvfrusen glass som är typisk för denna region. Och ännu en egenhet för italienska barer och kaféer: Allt som man konsumerar stående (al banco) är billigare än om man tar plats vid ett bord - extraservice och längre vägar kostar mer. 

Marknad 

Veckomarknaden i Cefalù äger under vintermånaderna rum varje lördag från kl 8.00 till 13.00 på strandpromenaden, Lungomare. Under högsäsongen gäller samma tider men då ovanför stationen i Cefalù, ett sevärt spektakel med många prisbilliga fynd. Tillströmningen av ortsbor visar ofelbart rätta vägen till den äkta italienska marknaden. 

Mat och dryck 

För alla vänner av italiensk och i detta fall siciliansk mat finns det otaliga restauranger i alla kategorier. 

Vinkännare kommer att bli förtjusta i de underbara, torra vinerna på Sicilien. Berömda namn som Donnafugata, Cusumano och Planeta producerar här viner som fått internationella utmärkelser. Alldeles i närheten av Cefalù, på vägen till Castelbuono, ligger avtagsvägen till vingodset Abbazia Santa Anastasia, som gjort sig känt internationellt och där du kan provsmaka och köpa viner. Det kan man även göra på Cefalus talrika vinbarer. Ett tips: Pröva vinet från Etna! 

Dricks

"Mancia", som dricks heter på italienska, är en viktig del i det dagliga turistlivet inom service och anses som mycket välkommen. På hotellet betalar man dricksen direkt till rumsstäderskan och hovmästaren. Ibland har hotellen en gemensam fond för dricksen och delar sedan upp den. Vid ett restaurangbesök är ca 10 procents påslag på notan vanligt. 

Läkare och första hjälpen 

Första Hjälpen på det statliga sjukhuset i Cefalù är kostnadsfri eller i nödfall kan du tillkalla en läkare via receptionen. Behandling av en läkare måste i regel betalas kontant. Se till att du efter behandlingen alltid får en detaljerad faktura som du kan skicka in till din sjukkassa resp din utlandssjukförsäkring för ersättning.

Taxi 

I Cefalù ligger taxistationen direkt vid stationen. Taxibilarna har inte någon taxameter, taxiföreningen har emellertid gjort upp fasta priser. Från stationen till hotellet kostar resan till exempel ca 10 EUR.

Fakta

Ingår i resan:
- 8 dagar /  7 nätter
- Halvpension med frukost alla dagar, middag fem dagar (ev. enklare middag vid ankomst beroende på ankomsttid), lunch övriga två dagar.
- Alla yogaklasser enligt beskrivning
- Gemensam grupptransfer från och till flygplatsen

Ingår ej:
- Flyg
- Deposition 20-40 EURO för yogautrustningen

Ensamresenärer: Vi försöker i möjligaste mån placera ensamresenärer i delat dubbelrum om så önskas, men om det inte finns någon att dela rum med måste du betala enkelrumstillägg. 

Resa: Flyg till Palermo (PMO). Du bokar ditt flyg själv (Norwegian har bra direktflyg 3,5 tim) men gör inte det innan du fått instruktion från oss att göra det. När minimiantalet är uppnått och det är dags att boka flyg kan vi rekommendera lämpliga flyg.

Transfer: Gemensam grupptransfer från och till flygplatsen ingår. Du kan eventuellt få invänta andra resenärer vid ankomst, och/eller åka tidigare till flygplatsen på avresedagen.
Annan transfer betalas på plats.

Minimiantal: 10 personer

WiFi: Ja, finns på hela hotellet

Pool: Ja, öppen från tidig vår till sen höst. Ej uppvärmd mer än av solen. 

Strand: Trevlig och gemytlig privat klippstrand med gjuten strandplatå med solstolar, parasoller och strandbar där man kan beställa enklare lunch mm. Bredvid finns en sandstrand med steninslag.

Yogautrustning: Yogamattor och övriga yogautrustning finns att låna på plats (mot deposition) men du är välkommen att ta med din egen matta om du vill, det kan kännas mer hygieniskt.

Spa: Hotellet har inget spa men det finns möjlighet att boka massage. 

Dricks: Dricks förväntas inte men uppskattas. 

Specialkost: Inga problem att få specialkost i de flesta fall, dock finns inte möjlighet att servera vegansk kost. Meddela vid bokning.

Åldersgräns: Ingen åldersgräns. 

El: Standard EU 2-pin plugg

Kreditkort: Hotellet accepterar kreditkort. 

Klimatkompensation

Du kan enkelt klimatkompensera din resa direkt hos oss när du fyller i din bokning, och du ser där direkt vad det kostar. Vi samarbetar med svenska GoCLimateNeutral och beloppet går till FN-certifierade klimatprojekt som har certifieringen Gold Standard. Om du vill veta mer om klimatkompensationen hittar du mer info här.

Trygg resegaranti

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Paketreselagen vilket garanterar att du får tillbaka dina pengar om resan ställs in eller avbryts i förtid. 
Läs mer >>

Avbeställningsskydd & reseförsäkring

Har du rätt och komplett försäkringsskydd inför och under din resa? Gäller olycksfallsdelen i din hemförsäkring vid de aktiviteter som du kommer utföra under resan?

Vårt avbeställningsslydd och vår reseförsäkring ger dig den extra tryggheten.

Läs mer om Avbeställningsskydd >>

Läs mer om Reseförsäkring >>

Väderstatistik

Datum & priser

"Boka på förfrågan" innebär att vi inte kan bekräfta din bokning direkt, men vi återkommer till dig så snart som möjligt med en bokningsbekräftelse, normalt inom 24 timmar på vardagar.

DatumDagarResaPris från
2024-09-078Yoga och stresshantering på Sicilien med Sara EmilionieSEK 16 950Boka på förfrågan
Kontakta oss
Adress:
InShape Travel
Norra Catalinagränd 17
183 68 TÄBY