Skip to main content

Sverige, Dalarna – Yoga & golf i Älvdalen

Meditation på brygga

| 2022-08-03 |

Härlig golf i Älvdalen, skön yoga, vegomat och meditation

Yoga & Golf-retreaten är till för nybörjare och de som inte spelat på ett tag, målet är att du får tillgång till den egna rytmen och den egna stilen. Men retreaten är även för dig som spelar bra och som behöver återhämtning, återkoppling till kroppen och knoppen. 

Yogan stödjer golfen på ett ypperligt sätt och bidrar till oreaktivitet och kontinuerligt fokus. Dessa egenskaper behövs inom golfen likväl som i livet i stort. Därför stödjer yogapsykologin vårt innersta och vårt agerande på bästa sätt. Dessutom bidrar yogaövningar till mer styrka, flexibilitet och rörlighet och detta utgör viktiga centrala delar för alla golfare. Detta är basen under retreaten som innehåller yogaövningar, meditation och golf. 

Omfattningen av golfen är ca 3 timmar/dag och målet är att lära sig grunderna med olika slag, chippning och puttning. Vi är både vid Älvdalens och Moras golfklubb och avslutar med banspel för de som vill. 

Greenfee (ban-avgift) och bollar ingår inte utan betalas på plats. Man kan låna klubbor vid träningen. Ute på banan behövs egna klubbor.

Retreatet leds av Minanda Fritz som du kan läsa mer om nedan. Om du vill ha ytterligare information om programinnehåll etc, kontakta oss så får du kontaktuppgifter till Minanda.

Fritextsökning

Om Minanda Fritz

Minanda arrangerar varje år retreats på egna kursgården Levagården i Dalarna.

1995 grundade Minanda MySpiritYogan och startade dess lärarutbildning 2003.

Minanda har undervisat och väglett i tanke- och känslohantering samt traumabearbetning under mer än 20 år och använder även detta under retreat på Levagården. Hon förmedlar kunskapen om vad känslor och tankar verkligen är och inspirerar till att förändra det du verkligen vill förändra och skapa i livet.

Minanda har en gedigen akademisk utbildning med en magister inom ergonomi med fokus på stressprevention, en fil. kand. i psykologi och är KBT-terapeut med missbruk som inriktning. Minanda Fritz har en lång och gedigen erfarenhet av att arbeta med individer och grupper samt 25 års klinisk erfarenhet av klienter i individuell rådgivning och ca 10 000 timmar empirisk erfarenhet av terapi.

Minanda har en förkärlek för att arbeta med helheten runt individen och har under åren byggt upp stor erfarenhet och bra resultat inom bl a livskriser, traumabearbetning, sorgeprocesser, par-terapi, utbrändhet, ångestproblematik och missbruk.

Minanda håller även i golfinstruktionerna, hon har ingen golfinstruktörsutbildning men har god vana av att instruera och lära ut.

Boende & mat

I närheten av Älvdalen ligger Levagården omringad av sjö och skog och välkomnar mindre grupper. Här arrangeras retreat med yoga & detox, tysta retreat, yoga & golf och återhämtningsretreat. Gården är privatägd med fokus på livshälsa, medvetenhet och hållbarhet. Här ges möjlighet för återhämtning och stillhet samt inre och yttre rening i en idyllisk miljö.

Levagården ligger ljuvligt intill den vackra Nässjön. Gården är en lugn oas med trevligt stugboende, det finns fyra mindre bostadshus och särskilda hus för yoga, meditation, film och undervisning.. Här hålls retreat med fokus på att du ska hitta tillbaka till dig själv, din livskraft och kreativitet.

Man bor i trevliga och mysiga stugor på gården och delar på fräscha badrum. Vegetarisk helpension ingår.

Yoga & golf-filosofi

Så här säger Minanda Fritz som är grundare till MySpirit Sound-yogan och som lite otippat älskar golf:

"Jag anser att golf och yoga har en slående koppling då båda kräver fokuserad koncentrerad uppmärksamhet, något man inom yogatraditionen kallar Dharana. Genom fördjupad uppmärksamhet skapas sedan meditation s.k. Dyana. Golf kräver fysisk form och ”meditation in action”, det vill säga långvarig koncentrerad uppmärksamhet under aktion där mycket hänger på att kroppen autonomt stödjer tanken på vad man vill göra. Detta område i hjärnan är bl a kopplat till cerebellum och vår motoriska förmåga. När vi slår den perfekta bollen får vi en upplevelse av expansion och lätthet i kroppen, s.k. flow. Vår förmåga och kravet sammanlänkas till en enhet. Men sällan vet vi hur det gått till;)

Samma gäller inom yogan när vi i yoga är i s.k. förening med oss själva då vi vill, känner, tänker, säger och gör samma sak. Då uppstår förening d v s en lätthet och expansion likt den vid ett härligt golfslag. Motsatsen är splittring där vi vill en sak, känner det andra, tänker det tredje, säger det fjärde och gör det femte. Något som är mer regel än undantag och som är mycket frustrerande för alla inom golf. 

Här handlar det som allt inom inlärning att upprepa och nöta så att kunnandet sätter sig i långtidsminnet kopplat till motoriskt minne. Många golfare talar om 10000 timmar för excellence. Men först är det bra att veta på vad och hur man ska öva. 

Yogan stödjer golfen på ett ypperligt sätt och bidrar till Vairagya, oreaktivitet och Abhyasa, kontinuerligt fokus. Båda behövs inom golfen men även inom vilket livsområde som helst. Därför stödjer yogapsykologin vårt innersta och vårt agerande på bästa sätt. Något som varvas under retreaten med yogaövningar, meditation och golf. 

Yoga & Golf-retreaten är till för nybörjare och de som inte spelat på ett tag, målet är att du får tillgång till den egna rytmen och den egna stilen. Men retreaten är även för dig som spelar bra och som behöver återhämtning, återkoppling till kroppen och knoppen. 

Ofta får man på golfkurser veta om den perfekta stilen, men den tror inte jag på, utan alla behöver hitta sin egen stil."

Dagsschema

Normalt dagsschema (kan ändras beroende på lokala omständigheter):

08.00-09.00 Morgon walking meditation
09.00-10.00 Frukost
10.00-13.00 Yoga
13.00-14.00 Lunch
14.00-16.00 Egen tid
16.00-19.00 Golf
19.00-20.00 Kvällsmål
20.00-22.00 Aktivitet eller egen tid
 

Tidningsartiklar om Minanda Fritz

Fakta

Ingår i priset:
- Boende i delade rum i stugor
- Vegetarisk helpension
- Program enligt separat beskrivning
- Kursdokumentation
- Priset består av boende och mat 800 SEK/natt + kurs i yoga- & golf-filosofi 4700 SEK

Ingår ej:
- Resan
- Sänglinne och handduk. Kan hyras på plats för 250 SEK.
- Städning av boendet. Går att köpa på plats för 500 SEK.

Ensamresenärer: Går utmärkt att boka ensam, man placeras då normalt i delat dubbelrum med separata sängar. Det finns något enstaka enkelrum som går att boka med pristillägg som visas när du klickar på "Boka på förfrågan" men innan du behöver registrera något.

Resa:
Tåg eller buss till Älvdalen. Hämtning från Älvdalens centrum ingår.
Bil: Levagården ligger ca 5 mil norr om Mora. Kontakta oss för vägbeskrivning.
Check-in på Levagården ca kl 16, check-out ca kl 13.

Minimiantal: 1 deltagare

Specialkost: Inga problem att få specialkost i de flesta fall. Meddela vid bokning.

Åldersgräns: Inga barn 

Övrigt: Vi förespråkar avstängda mobiler. Det finns hund och häst på gården. Det finns en liten butik på gården med yogamattor, yogakläder, kosttillskott med mera.

Resegaranti

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Paketreselagen vilket garanterar att du får tillbaka dina pengar om arrangemanget ställs in eller avbryts i förtid.
Läs mer >>

Kontakta oss
Adress:
InShape Travel
Norra Catalinagränd 17
183 68 TÄBY