Skip to main content

Yoga & golfretreat i Dalarna

| 2020-07-25 |

Denna ljuvliga retreat är designad efter en ayurvedisk livgivande livsrytm för att få dig i kontakt med dig själv varvat med naturupplevelser, yogaövningar, golf, samtal i grupp, vila och vegetariska matstunder. Levagården ligger ljuvligt intill den vackra Nässjön. Gården är en lugn oas med trevligt stugboende. Här hålls yoga- och meditationsklasserna medan ni golfar på Älvdalens eller Mora golfklubb.
 

Nybörjare både i golf  och yoga är mycket välkomna. Men även du som vill fördjupa din golf med yogan och tvärtom:)

Fritextsökning

Golf & yoga

Golf & yoga

Bild: Minanda svingar klubban.

Så här säger Minanda Fritz som är grundare till MySpirit sound-yogan (se fliken Din lärare) och som otippat älskar golf:

"Jag anser att golf och yoga har en slående koppling då båda kräver fokuserad koncentrerad uppmärksamhet, något man inom yogatraditionen kallar Dharana. Genom fördjupad uppmärksamhet skapas sedan meditation s.k. Dyana. Golf kräver fysisk form och ”meditation in action”, det vill säga långvarig koncentrerad uppmärksamhet under aktion där mycket hänger på att kroppen autonomt stödjer tanken på vad man vill göra. Detta område i hjärnan är bl a kopplat till cerebellum och vår motoriska förmåga. När vi slår den perfekta bollen får vi en upplevelse av expansion och lätthet i kroppen, s.k. flow. Vår förmåga och kravet sammanlänkas till en enhet. Men sällan vet vi hur det gått till;)

Samma gäller inom yogan när vi i yoga är i s.k. förening med oss själva då vi vill, känner, tänker, säger och gör samma sak. Då uppstår förening d v s en lätthet och expansion likt den vid ett härligt golfslag. Motsatsen är splittring där vi vill en sak, känner det andra, tänker det tredje, säger det fjärde och gör det femte. Något som är mer regel än undantag och som är mycket frustrerande för alla inom golf. 

Här handlar det som allt inom inlärning att upprepa och nöta så att kunnandet sätter sig i långtidsminnet kopplat till motoriskt minne. Många golfare talar om 10000 timmar för excellence. Men först är det bra att veta på vad och hur man ska öva. 

Yogan stödjer golfen på ett ypperligt sätt och bidrar till Vairagya, oreaktivitet och Abhyasa, kontinuerligt fokus. Båda behövs inom golfen men även inom vilket livsområde som helst. Därför stödjer yogapsykologin vårt innersta och vårt agerande på bästa sätt. Något som varvas under retreaten med yogaövningar, meditation och golf. 

Yoga & Golf-retreaten är till för nybörjare och de som inte spelat på ett tag, målet är att du får tillgång till den egna rytmen och den egna stilen. Men retreaten är även för dig som spelar bra och som behöver återhämtning, återkoppling till kroppen och knoppen. 

Ofta får man på golfkurser veta om den perfekta stilen, men den tror inte jag på, utan alla behöver hitta sin egen stil."

Omfattningen av golfen på retreaten är ca 3 timmar/dag och målet är att lära sig grunderna med olika slag, chippning och puttning. Vi är både vid Älvdalens och Moras golfklubb och avslutar med banspel för de som vill. 

Greenfee (ban-avgift) och bollar ingår inte utan betalas på plats. Man kan låna klubbor vid träningen. Ute på banan behövs egna klubbor.

Boende & mat

Boende & mat

I närheten av Älvdalen i Sjurby ligger Levagården som är omringad av sjö och skog och välkomnar mindre grupper. Gården är privatägd med fokus på livshälsa, medvetenhet och hållbarhet. Här ges möjlighet för återhämtning och stillhet samt inre och yttre rening i en idyllisk miljö. Kursgården ligger stillsamt och ljuvligt intill den vackra Nässjön och består av fyra mindre bostadshus och särskilda hus för yoga, meditation, film och undervisning.

Ni bor i trevliga och mysiga stugor på gården, vegetarisk helpension ingår. Ni delar på  fräscha badrum.

Din lärare

Din lärare

Minanda Fritz har 25 års erfarenhet av flera olika yoga- och esoteriska skolor med tonvikt på Rajayoga, Ashtanga yoga, Rishi ashtanga yoga och Oneness University kurser med djupa processer i Indien. Hon har studerat ljudning/toning (sound awareness) i kombination med yoga för Danny Becher sedan 1995 och hon är även grundare av Livshälsa medvetande-utveckling AB sedan 1993 där hon bl a verkar som KBT-terapeut med missbruksinriktning. 

Minanda Fritz började utöva Ashtangayoga enligt Patthabi Jois lära på 1980-talet, efter att ha drabbats av en del skador, bland annat en bruten rygg. Honbörjade undervisa 1993 i Astanga Vinyasa yoga och har under åren undervisat mer än 3 000 klasser, 6 dagar i veckan i mer än 15 år. 2003 startade hon My Spirit yogalärarutbildning och har  lärt upp mer än 100 My Spirit yogalärare. 

– Ashtangayoga blev riktigt känt under slutet av 90-talet när artister såsom Madonna och Sting prisade yogaformen. I USA är Ashtangayoga detsamma som Poweryoga vilket egentligen är en feltolkning. Ashtangayoga kommer ursprungligen ur Patanjali yoga sutras, en klassisk skrift om medvetandeutveckling daterad till cirka 300-500 år före Kristus, där Ashtangayogan är två sutror av 195 stycken.

Efter många års utövande och utbildning, började Minanda Fritz införa yogafilosofi, ljudning och mjukare övningar med inspiration från andra skolor i Ashtangayogan. Detta kom så småningom i början på 2000-talet att leda fram till en helt ny form av yoga; My Spirit-yoga, helhetsinriktad yoga med personlig utveckling.
– Träning med hjälp av ’asanas’ det vill säga kroppsställningar, är ju egentligen bara en förberedelse inför de filosofiska aspekterna av yoga. Ashtangayogan är väldigt fysisk och jag såg därför att det fanns ett behov av att införa mer självreflekterande moment i klasserna.

Inom My Spirit-yoga är medvetandeutveckling centralt.
– Från allra första början var ju yogan en väg för den som söker inre frihet och upplysning, därför ligger fokuset i My Spirit-yoga på just det: att veta vem man är, var man kommer ifrån och att uppleva expansion och inre frid samtidigt.

Ett my spirit-yogapass består också av övningar som lugnar och öppnar upp livsenergin i kroppen. Något som enligt Minanda är jätteskönt och skapar vakenhet och närvaro.
– Som lärare i My Spirit-yoga får man lära sig att via sin egen kropp läsa av gruppens behov och energinivå, en så kallad psykokinesisk intelligens.

Varje pass har ett tema och följer en ”öppen” form där Minanda Fritz bland annat börjar med en lugnande intoning. Alla får uttrycka sina behov för stunden och energinivå och vad som är aktuellt i livet just då. Detta relateras sedan till en stunds föreläsning och arbete för ökad insikt med stöd i yogafilosofin.
– Att ta beslut om var man står i olika frågor rent moraliskt är utvecklande för vem som helst. Inom My Spirit-yoga får man verktyg för att kunna göra mer medvetna och genererande val i livet och släppa tankar som begränsar oss. Under senare år har ’access consiousness’ blivit en del inom My Spirit-yoga. Det är ett medvetandegörande genom frågor.

Eftersom yogaformen inte är så atletiskt utmanande passar den alla åldrar.
– På Ornö finns det exempelvis ett gäng äldre personer som trots att de är över 80 år utövar My Spirit-yoga. De vill inte spela bingo längre, de vill yoga!

5 skäl att utöva my spirit yoga
- Att frigöra livsenergin och leva i expansion
- Att öka medvetenhet om kroppen, känslor, tankar och var man håller sitt fokus
- Att få tillbaka livsflödet, stärka nervsystemet, känna klarhet och ökad närvaro 
- Att förbättra livskvaliteten och motverka stress
- Att lära sig hur man kan använda yoga och yogafilosofi i livet och förbättra vardagen

Passar för: Alla oavsett ålder och för den som vill ha personlig utveckling
Passar inte: Den som bara vill ha konditionsträning och som inte är intressad av sitt inre

Minanda arrangerar varje år retreats på egna kursgården Levagården i Dalarna. 

Resfakta

Ingår i priset:
- 5 dagar / 4 nätters boende i delade rum i stuga
- Vegetarisk helpension
- Program enligt beskrivning
- Golfklubbor för träning på rangen

Ingår ej:
- Resan
- Avgift för ev. spel på bana (greenfee)
- Rangebollar (golfbollar för träning)
- Golfklubbor för ev. spel på bana
- Sänglinne och handduk. Kan hyras på plats för 250 SEK.
- Städning av boendet. Går att köpa på plats för 500 SEK.

Ensamresenärer: Går utmärkt att boka ensam, man placeras då normalt i delat dubbelrum med separata sängar. Enkelrum går att boka med pristillägg som visas när du klickar på Boka men innan du behöver registrera något.

Resa:
Tåg eller buss till Älvdalen. Hämtning från Älvdalens centrum ingår.
Bil: Levagården ligger ca 5 mil norr om Mora. Kontakta oss för vägbeskrivning.

Minimiantal: 6 deltagare

Utrustning: Vi rekommenderar att du tar med en egen yogamatta av hygienskäl. Om du vill gå ut och spela på golfbanan krävs egna klubbor, däremot inte för träning på range och övningsfält.

Specialkost: Inga problem att få specialkost i de flesta fall. Meddela vid bokning.

Åldersgräns: Inga barn 

Övrigt: Vi förespråkar avstängda mobiler. Det finns hund och häst på gården. Det finns en liten butik på gården med yogamattor, yogakläder, kosttillskott med mera.

Resegaranti

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Paketreselagen vilket garanterar att du får tillbaka dina pengar om arrangemanget ställs in eller avbryts i förtid.
Läs mer >>

Covid-19

Levagården följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska risken för spridning av Covid-19. Levagården rekommenderar att:

1. Man kommer inte om man känner minsta sjukdom.

2. Man tvättar händerna hela tiden och spritar.

3. Man använder gärna utedasset för att minska trängsel vid toaletterna.

4. Man badar i sjön 50 m från huset för att minska trängsel och smitta samt  för att spara på brunnsvattnet. 

5. Äter, yogar och golfar utomhus med avstånd.

Datum & priser

DatumDagarResaPris från
2020-07-255Yoga- & golfretreat i DalarnaSEK 6 900Boka på förfrågan
Kontakta oss
Adress:
InShape Travel
Norra Catalinagränd 17
183 68 TÄBY