Gambia – Yinyoga & Mindfulness med Magdalena Mecweld och Mats Nielsen

Varmt välkommen att följa med Magdalena Mecweld och Mats Nielsen på en magisk yogaresa.
 
Inbäddat bland träden, intill den flera kilometer långa vita palmkantade stranden, ligger vårt bekväma eco-retreat där du känner dig som du är i paradiset. Vare sig du vill koppla av, svalka dig i det underbara havet eller sola utan trängsel på stranden hjälper den lugna atmosfären dig att varva ner. Ägarnas vision har varit att skapa ett centrum för ansvarsfull turism, hållbarhet och lyxig avkoppling, där kvalitet, förstklassig service och bra mat erbjuds på ett sätt som maximerar nyttan för det lokala samhället. Retreatet har belönats med "Travel Award for Ethical Tourism". 

Strax bredvid stranden finns en speciell "circle" med tak och utsikt över strand och hav där yogaklasserna kommer att hållas. Vi har även en annan "circle" inbäddad i skogen med mer skugga som vi nyttjar till yogan. Dessutom finns det andra utomhusytor att själv hålla till på, retreatet har en total markyta på hela 26 hektar. 

Boka till flygresan billigt med Ving, f.n. från endast ca 2900 SEK från Stockholm eller Göteborg.

Det blir ett oslagbart totalpris för en fantastisk upplevelse!

Programinnehåll

Den här veckan fokuserar på att stärka Yin-energin (lugn&ro)i kroppen och i sinnet. Vår energibuffert fylls på så att vi lättare kan hantera stress och press i vardagslivet. 

Varje morgon börjar med mindfulnessmeditation ledd av Mats för att sedan övergå i dynamisk Hathayoga ledd av Magdalena. På kvällarna kommer vi att ha långa yinyoga-pass samt meditation. 

Denna resa lämpar sig för dig som vill lära dig yoga och meditation av några av de mest kunniga, erkända och erfarna lärarna inom sitt område. Du vill lära känna dig själv och få en skjuts i rätt riktning när det gäller yoga och meditation. Samtidigt vill du upptäcka Gambia och få en inblick i en annan kultur. 

Du bör vara i relativt god fysisk och psykisk form utan några större skador eller problem, du bör även ha någon form av yoga-erfarenhet (ingen meditations-erfarenhet behövs), men retreaten är anpassad till både nybörjare och avancerade.Preliminärt dagsprogram:

07.00 Te, kaffe, frukt
07.30-09.30 Yoga och meditation
10.00 Brunch
  Fri tid för sol, bad, egna aktiviteter, utflykter etc.
15.30 Afternoon tea med snacks (frivilligt) 
16.00-18.00 Yoga och meditation
18.30 Middag

 

Lärare

Lärare

Magdalena är den välkända yogaläraren, författaren och skaparen av succé-appen och boken ”Vila dig i form med Yinyoga”. Mats och Magdalena är pionjärerna inom Yinyoga i Sverige och håller de populära Yinyoga-kurserna där de utbildar hundratals yogalärare årligen i Skandinavien. Magdalena sätter stor vikt vid både anatomi och individens känsla i yogan, samtidigt som hon uppmanar en att slappna av på djupet och ser till varje elevs unika förutsättningar. Mats Nielsen har studerat meditation för några av de mest erkända lärarna runt världen och är utbildad och erfaren yogalärare. 

Magdalena och Mats är mycket uppskattade och omtyckta lärare som förenar djup visdom med lättsam humor i sin yoga- och meditationsundervisning. 

Läs mer på www.yin-yoga.se.

 

Retreatet

Detta eco-retreat ligger vid en fantastisk oexploaterad strand i södra Gambia. Retreatet har byggts i samarbete med den lokala befolkningen som gynnas av utvecklingen och driften av anläggningen.

Retreatet drivs med etiska principer, med utbildning och rekrytering av lokalt anställda och använder lokala material så långt det är möjligt. Byggnaderna är byggda med ekologisk byggnadsteknik av lokala hantverkare och drivs som en modell för långsiktig hållbarhet. Detta retreat står som modell för ansvarsfull turism i Gambia. The Pathways Foundation arrangerar kurser här på uppdrag av International Centre for Responsible Tourism. Stiftelsen anordnar bland annat många kurser som har att göra med organisatorisk och personlig utveckling och långsiktig hållbarhet. De brittiska ägarna arbetar lokalt och frenetiskt för att påverka landets makthavare och myndigheter för att styra Gambia och dess turistindustri mot allt mer ekologiskt tänkande och långsiktig hållbarhet.

Eco-retreatet ger välbehövliga inkomster och arbetstillfällen till området. Det ger också utbildning för att förbättra det lokala kompetensen och ekonomisk utveckling vilket tryggar sysselsättning i framtiden. Retreatet ligger på mark som ägs av den lokala befolkningen. Ca år 2030 kommer marken och allt som är byggd på den helt och hållet gå tillbaka till byn. En stor del av alla anställda kommer från den närmsta byn Kartong.

Yogan

Förutom strand, sol och semester får vi smaka på skön Yinyoga, stärkande Hatha och djupgående vipassana/mindfulnessmeditation. Vi kommer även att förkovra oss i filosofi och anatomi. Vi kommer att lära oss att slappna av på djupet och få både inspirerande buddistiska föredrag och magiska sagor berättade för oss. 

Magdalena har fördjupat sig i Ashtanga- och Hathayoga de senaste 20 åren men det är Yinyogan som blivit henne signum. Därför kommer fokus att vara på att applicera Yin, vila, avslappning även i den mera Yang-liknande yogaformen. Mats och Magdalena har båda djup kunskap inom vipassana/mindfulnessmeditation.


Strax bredvid stranden finns en speciell "circle" med tak och utsikt över strand och hav där yogaklasserna kommer att hållas  Vi har även en annan "circle" inbäddad i skogen med mer skugga som vi nyttjar till yogan. Dessutom finns det andra utomhusytor att själv hålla till på, retreatet har en total markyta på hela 26 hektar.

Det finns yogamattor, bolster och klossar, men ta gärna med din egen matta som du trivs med, det känns ofta mer hygieniskt.

 

Boende & mat

Boende & mat

Rummen är rymliga och bekväma. Sängarna är av en ovanlig handgjord design med bekväma madrasser. Varje rum har badrum med dusch, handfat och toalett. I vissa av rummen är toaletten av modern och välkonstruerad komposttyp för att minimera vattenförbrukning och gynna naturen, andra har WC. Några av rummen har havsglimt. Dessa 16 rum används som dubbel-, twin- eller enkelrum.

Husen är byggda med minimalt utnyttjande av cement och trä, istället är de konstruerade av block av komprimerad jord. Denna teknik var tidigare okänd i Gambia och två gambier utbildades i Indien i att utforma och bygga kupoler och valv. Man använder även andra miljövänliga tekniker, bland annat solvärmda varmvattenberedare, solpaneler, vattenåtervinning, regnvattenanvändning och kompostering. 

Du kan mot ett tillägg välja att bo i lite lyxigare eco-bungalows, som är 4 st fina runda små hus inbäddade i skogen strax ovanför stranden (ej havsutsikt). Rummen här är spaciösa. Dessa kan med pristillägg bokas som del i dubbel- eller trippelrum. De privata badrummen har dusch och vattenfria toaletter av välkonstruerad komposttyp.

Retreatets egen restaurant har vällagad mat, både lokala och internationella rätter, till stor del vegetariska. Öl och vin finns i den lilla baren. Servicenivån är god med trevlig och glad personal. På översta våningen finns en öppen takterrass som används av restauranten vissa perioder.  

Kockarna bjuder dig vällagad mat gjord av lokalt inköpta ekologiska livsmedel. Menyn ändras dagligen och baseras på säsongens tillgängliga produkter.

Fisken kommer från fiskehamnen i närheten och alla grönsaker och örter som används odlas i närområdet.

Köket är känt för sina fantastiska sallader och färskpressad juice.

Gambia

Gambia är ett litet land med många upplevelser. Här finns de kilometerlånga stränderna mot Atlanten, här finns flodturer och här finns det myllrande folklivet på marknaderna i Banjul, bland mycket annat, som till exempel massor av sol, året runt. De långa gyllengula stränderna kallas ofta för Gambias guld och sträcker sig i princip längs hela kusten. 

Den södra delen av kusten, där retreatet ligger några kilometer från gränsfloden mot Senegal, är i stort sett oexploaterad. Här är livet lugnt och långt från turistfällorna i områderna med stora hotell i norra delen. Besök gärna den närmsta byn Kartong, gör en båtutflykt på floden och till fiskehamnen, hotellet hjälper till med allt det. 

Myndigheterna i Gambia har infört ett totalförbud mot plastpåsar. All försäljning och bruk av sådana ska upphöra snarast. Besökare ombeds se till att eventuella medförda plastpåsar antingen tas om hand på hotellet, eller tas med tillbaka hem.

Det talas många lokala språk i Gambia men det officiella är engelska som alla talar, vissa utmärkt andra lite sämre.

Andra aktiviteter

Mellan de schemlagda aktiviteterna kan du naturligtvis ta ett dopp i havet, läsa en god bok eller bara njuta av tillvaron. Några exempel: 

- Vandring och promenader
Sandstranden ligger i anslutning till skogen som är berikad med en rad olika tropiska växter. Några av skogens växter används för traditionell afrikansk medicin. Dessutom har man planterat över 5000 växter under loppet av två år och planerar att plantera fler träd under de kommande åren. 

- Fågelskådning 
Det finns omkring 560 olika arter av fåglar i Gambia som lever inom sex skyddade områden på totalt ca 40.000 hektar som är under beskydd av Institutionen for Parks and Wildlife. I skogen runt retreatet är djurlivet stort, och skogen är hem för hundratals fågelarter. 

- Cykling 
Du kan hyra cykel billigt på retreatet och antingen ta egen tur (det känns lugnt och tryggt) eller tilsammans med någon från personalen som kan visa dig runt och berätta om vad du ser. Trafiken runt retreatet är minimal, ta en tur i och njut av landskapet och den närliggande byn (rekommendas!).

- Bad
Retreatet är välsignat med en underbar oexploaterad sandstrand och klart havsvatten. Du kan bada nästan varje dag på året. Stranden sträcker sig till cirka 3 kilometer på båda sidor och parasollen lyser med sin frånvaro.

- Längre utflykter
Gör gärna en lite längre utflykt så att du får uppleva vardagslivet och kulturen. Vi rekommenderar att hyra en bil och chaufför och t ex besöka Gambias största fiskhamn ca 45 minuter från retreatet, en upplevelse som är väldigt speciell. 

- Massage
Går att beställa på plats, de gör framförallt Thai Yoga Massage. Betalas helst med dalasi kontanter.

 

Resefakta

Resa
Flyg till Banjul. 

Vi har fått in tillräckligt många bokningar så du kan boka flyg omgående. Vi rekommenderar detta flyg med Ving. som för närvarande kostar endast ca 3000 SEK.

Flyg kan bokas på egen hand (läs mer här), eller hör med oss, vi kan hjälpa dig boka flyg, vår flygbokningsavgift är 300 SEK. 

Ni blir mötta på flygplatsen för transport till retreatet, ca 45 km. Transfer ingår i priset. Om du landar tidigare än övriga i gruppen kan du få vänta in de övriga, och om ditt hemflyg avgår senare än övriga kan du få vänta på flygplatsen på din avgång vid hemresan. 

Ingår i priset
- Boende i delat dubbelrum (se beskrivning i texten ovan). Mycket begränsad tillgång till enkelrum.
- Helpension inkl lokala juicer.
- Alla yogaklasser
- Transfer från och till flygplatsen

Ingår inte i priset
- Ev dricks i gemensam pott till personalen i samband med hemresa.
- Utflykter, finns ett stort urval att välja mellan, prisvärt.
- Drycker på flaska eller burk. Finns att köpa i receptionen.

Yoga
Det finns yogautrustning på plats, men ta gärna med din egen matta om du tycker det känns mer hygieniskt t ex.

Valuta etc.
Gambias valuta heter dalasi och 1 SEK motsvarar ca 5 dalasi för närvarande (juni 2018). EUR-kontanter fungerar ofta men inte alltid.
Det finns uttagsautomater på flygplatsen och i städerna, där man enkelt kan ta ut dalasis. 
Det går att växla mellan EUR och dalasi i en närliggande stad till bra kurs. Retreatets personal brukar kunna hjälpa till med skjuts dit, och det går även att växla i receptionen om det inte gäller större belopp. Vid behov kan receptionen ordna mer dalasis inom ett par timmar.

Landet Gambia 
Gambia är det minsta landet i Västafrika, och har ett rykte om sig som ett vänligt och säkert turistmål. Positivt är även att man slipper jetlag från Europa. Engelska är officiellt språk. Visum behövs ej. 
Gambias största tillgång är dess folk. Kulturen i Gambia är fascinerande och befolkningen är mycket öppen och vänlig, alltid redo att öppna sina hem och dela sina måltider med besökare. Gambia har många etniska grupper som lever fredligt tillsammans. På retreatet kan man klä sig som på en normal strandresort. Vid besök i städer, landsbygd och byar bör man täcka lite mer, t ex med t-shirt och cityshorts.

Vaccinering etc.
Man behöver normalt ingen speciell vaccinering, men vi rekommenderar att du ändå rådfrågar din läkare eller vaccinationscentral. Malariamedicin rekommenderas (även om malaria-risken ute vid havet är låg). Ta med myggmedel om du är känslig för mygg, det kan ibland dyka upp några myggor speciellt på kvällen.

Klimat

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
  • Cards Paynova logo
Powered by Travelize