Borneo - Yoga i regnskogen med Didi

Didi på yogaretreat på Borneo
Mantani Island Borneo
Mantani Island Borneo
Mantani Island Borneo

Välkommen till en fantastisk upplevelse i Borneos regnskog. Du bor på ett retreatcenter omsluten av djungelns alla läten. Genom en blandning av yoga, meditation, utflykter och god renande mat har du möjlighet att få en helrenovering av både kropp, sinne och själ. Samtidigt får du en stor upplevelse av Borneos natur och kultur.

I resan ingår:

- Långa härliga yogapass
- Meditationer
- Svensk yogalärare/gruppledare 
- God vegetarisk mat och detox
- Boende på retreatcenter mitt i regnskogen på Borneo
- Traditionell Borneo-massage
- Utflykter till vattenfall, kulturby och orangutanger


Det finns även möjlighet att förlänga vistelsen med 3-dagars sol- och bad på en paradisö.

Läs kommentarer från deltagare

Pris från:
SEK 8 950
Boka resa

Boende & mat

Boende & mat


Nuluhon Garden Retreat Center är ett fantastiskt ställe, omslutet av regnskogen och med ett lugn och en frid som sakta sprider sig i själen. Det drivs av Shone och hans fru Cathy, och Shones föräldrar är också med på ett hörn och hjälper till. 

Några minuters gångväg bakom huset ligger ett par naturpooler och ett litet vattenfall som smälter in i naturen. Där kan man gå och svalka sig när det blir för varmt. På Nuluhon bor det också ett par katter som lever i samstämmighet med tre tuppar och deras hönor. 

Stora vackra fjärilar flyger förbi när man gör yoga på Nuluhon. Yogarummet är öppet med endast myggnät som skyddar utåt så du har en direkt kontakt med all energi som finns i djungeln runt omkring dig. 

Nuluhon Garden retreatcenter ligger högt och är helt omslutet av regnskog, så från rummet där vi gör yoga ser man ut över en dal av regnskog och det känns lite som att man är i en stor trädkoja. Dag och natt hör man cikadorna och de otals många fågelläten som finns där.

Rummen är flerbäddsrum, dubbelrum och singelrum av enkel standard. Det finns fyra dubbelrum med eget badrum, sex dubbelrum med delade badrum i korridoren och två flerbäddsrum med delade badrum. Nuluhon ligger högt, så från rummet där vi gör yoga ser man ut över dalen av regnskog och det känns lite som att man är i en stor trädkoja. Dag och natt hör man cikadorna och regnskogens många fågelläten. 

Mat

Maten är vegetarisk/vegansk och tillagad med lokala råvaror och med malaysiska smaker. Måltiderna är av vegetarsik yogisk typ och kallas ibland sattvisk diet. Vi kombinerar det med en lätt version av detoxdiet. All gluten, mjölkprodukter (förutom färsk yoghurt), socker och vitt ris undviks.

Du serveras mycket frukt, brunt ris, nötter och frön. Målet är att du ska få en underbar smakupplevelse vid varje måltid.

Yoga, meditation & detox

Varje dag deltar du i 90 till 120 minuters yoga både morgon och kväll. Yogapassen innehåller yoga rörelser (asanas) , yogadans, självmassage, och guidad djupavslappning.

Många tror att man behöver vara väldigt vig för att klara av att yoga. Detta är en ganska vanlig uppfattning men stämmer inte alls. Det spelar inte någon roll alls hur vig du är och målet med yoga är inte att bli vig. När vi utövar yoga är det andningen, rörelse och intention som är viktigt och vi fokuserar på hur vi kan hitta ett bra samspel mellan dessa. Viktigast i yogan är att sträva efter att vara närvarande i kropp och medvetande. Du behöver bara vara precis det du är just nu. Inget annat behövs. 

Yogan som du kommer att utöva heter Rajadhirajyoga och är baserad på Patanjalis Ashtaungayoga. Ashtaungayoga betyder åtta delar yoga och inkluderar etiska principer, meditation, koncentrations övningar, andnings övningar och även ett tillstånd av total upplysning.

I Rajadhirajyoga repeteras ställningarna oftast åtta gånger och du håller andan runt åtta sekunder i varje ställning.

I Rajadhirajayoga är utövningen lugn och kontemplativ och bidrar till mer energi och ökat medvetande. Mycket energi frigörs och du känner dig lugn, avslappnad och samtidigt fylld med massvis av energi efter ett yogapass.  Det blir också en effekt som stannar länge hos dig, långt efter det att yogapasset är över.

Under veckan introduceras du stegvis till att meditera. Om du redan har erfarenhet av meditation så finns tid för eget utövande.

Det finns möjlighet för personlig vägledning i meditation. Att utöva meditation leder till ett tillstånd av lugn, fridfullhet och välmående. Framförallt är meditation en resa till ditt inre och till ditt oändliga jag som du kan finna inuti dig själv.

För att stärka kroppen, få en god vila och en god natts sömn går vi tidigt till sängs. Vi stiger upp tidigt, runt 06.30, för att ta till vara på den underbara morgonenergin som är så stärkande för vår hälsa. Vi startar morgonen med en detoxprocedur som består av att dricka varmt citronvatten, göra rensande andningsövningar samt sång och rörelser. Vi äter en renande kost som består till mesta delen av frukt och grönsaker i stor mängd så att du alltid känner dig mätt och belåten. Samtidigt som du är lätt och smidig i kroppen. Vissa yogapass kommer att vara detoxyoga då vi gör ställningar som sätter igång kroppen och rensar ut toxiner.

Yogalärare

Didi är svensk men har sedan mer än 15 år tillbaka undervisat i yoga och meditation runt om i världen, bland annat i Taiwan, Sverige, Ryssland, Kalifornien och Malta och nu är hon tillbaka i Sverige för att dela med sig av sina kunskaper. Didi är certifierad yogalärare genom Yoga Alliance, den internationella yogaorganisationen för yogalärarcertifiering.

Didi är även diplomerad instruktör i Medicinsk yoga efter att ha studerat vid Institutet för Medicinsk Yoga.

Dessutom är Didi även utbildad Yinyoga lärare och har studerat med Sebastian Puceller och Murielle Burellier som har lärt sig Yinyoga direkt från Paul Grilley, en av Yinyogans grundare. 

År 2000 dedikerade Didi sitt liv till yogisk nunna och meditationslärare enligt P.R Sarkars läror.  Dessa är grundade i två huvudinriktningar, välgörenhet och självkännedom. Hon genomgick då en rigorös yogaträning, helt isolerad från omvärlden i tre år och med ett djupt och intensivt praktiserande av yoga och meditation varje dag. Idag lever, tänker, äter och andas hon yoga dygnet runt.

2003-2004 drev Didi Yoga House i Gamla Stan i Stockholm.

Hon är certifierad Enneagram Coach. Enneagrammet är en modell för personlig utveckling samt ett verktyg för att utveckla medkänsla och förståelse för andra.

Didi är även clown och nuförtiden kallar hon sig en kosmisk clown. Innan Didi valde att viga sitt liv till yogisk nunna, utbildade hon sig under tre år i Danmark och USA i clown och fysisk teater. Detta ligger nu i grunden i all undervisning och coaching och gör hennes kurser roliga och inspirerande.

Hälsa är ett tillstånd av balans och välmående, både fysiskt, emotionellt, mentalt och själsligt. Programmet är arrangerat för att gradvis frigöra de inre krafter som leder till en dynamisk balans i livet samt att ge välbehövlig vila och avbrott från vardagen. Hennes önskan är att de kunskaper du får med dig ger dig ett liv fyllt med glädje och hälsa.


Läs artikel om Didi från nov 2016>>

(Från magasinet Yoga för dig.)


Läs artikel om Didi från dec 2016 >>

(Från magasinet Yoga World.)


Stanna längre

Stanna längre

För dig som tycker det är långt att åka till Borneo och bara stanna en vecka finns det möjlighet att stanna några dagar längre. Dom dagarna är det inga workshops eller yogakurser utan utflykt till paradisön Manatanani.

Ön Mantanani är omringad av korallstränder och turkosblått hav. Vi bor i hus på styltor precis vid havet, så att när du lägger dig på kvällen hör du vågornas brus. Det finns även möjlighet till dykning och snorkling och till och med nattsnorkling. För att ta oss till ön, reser vi med buss från Kota Kinabalu i ca en timma. Vi tar sedan en speedboat i ca 45 minuter ut till ön, där vi blir välkomnade av dem som jobbar där.

Vi bor på ön i tre dagar och två nätter. Utflykten inkluderar resa, boende, en del snorkling och mat.  Kontakta oss om du är intresserad.

 

Resefakta

Resan: Du flyger till Kota Kinabalu på Borneo, Sabah. Där blir du upphämtad på flygplatsen av chaufför med skylt med ditt namn. 

Flyg ingår ej i priset. Flyg kan du söka och boka via vår onlinebokning. Kontakta oss om du vill ha hjälp med flygbokning.

Ingår i priset:
- 7 nätter i delat dubbelrum med badrum alternativt enkelrum med delat badrum. 
- Vegetarisk helpension 
- Två yoga- och meditationsklasser per dag 
- Tre utflykter 
- En tradionell Borneo-massage 
- Personlig meditationsledning om så önskas 
- Föredrag om hälsa och välmående för kropp, sinne och själ 
- Transfer från och till flygplatsen

Minimiantal: 6 personer. Vi rekommenderar att du inte bokar ditt flyg innan du fått information om att minimiantalet är uppnått.

Enkelrum: Det finns några enkelrum utan extra kostnad, men de har en lägre standard, bl a inget eget badrum.

Övrigt: Retreatet är alkohol- och rökfritt. Det kan finnas deltagare som inte talar svenska vilket innebär att yogaklasserna kan hållas på engelska eller vara tvåspråkiga beroende på gruppens sammansättning.

VIP Club-medlemmar: Medlemmar erhåller en informationsbok om Borneo.

Utflykter

Utflykter

Utflykter under yogaveckan

Vattenfall mitt i regnskogen (ingår) 

Vi besöker ett vattenfall som ligger mitt inne i regnskogen. Här kan man bada och svalka sig, eller rentav få lite massage av vattnets framfart. Du kan se jättestora fjärilar som flyger omkring och känna djungeln nära.

Traditionell kulturby (ingår) 

På Mari Mari Cultural Village, blir vi introducerade till den inhemska kulturen och de många olika stammarna på Sabah, Borneo. Vi får en rundtur runt de många hus och hyddor som har byggts upp för att demonstrera hur de olika stammarna levde. Man får se vad dom gjorde på fritiden och även pröva på en del spännande aktiviteter. Vi får se uppträdande med traditionell dans där dom hoppar över bambupinnar som snabbt rör på sig.

Vi får även se vad som var speciellt för de olika stammarna, hur de byggde sina hus, gjorde barkkläder eller gjorde risbrännvin.
Kulturbyn ligger ca en halvtimma från Kota Kinabalu center och bara fem minuter från där vi bor! En flod som man kan svalka sig i flyter förbi precis vid byn och det är även här som regnskogen börjar. Läs mer om Mari Mari Cultural Village här.

Traditionell massage (ingår) 

Du får en härlig traditionell Borneo massage en av de första dagarna efter att du har anlänt. Massagen sker i en anordnad spa anläggning på retreat centret där du har en svalkande bris, regnskogen omkring dig och ljudet från porlande vatten när du blir masserad. 60 min massage.

Besök hos Orangutangerna (ingår)

Vi besöker Rasa Ria Shangri La Resort där dom tar om hand och hjälper orangutanger, speciellt yngre orangutanger som har blivit av med sina föräldrar. Vi går in i regnskogen och ser på när orangutangerna får mat. Efteråt spenderar vi ett par timmar på en underbar strand precis vid resortanläggningen.

Utflykt under extraveckan

Utflykt till paradisön Manatani

Ön heter Mantanani och är omringad av korallstränder och turkosblått hav. Vi bor i hus på styltor precis vid havet, så att när du lägger dig på kvällen hör du vågornas brus. Det finns även möjlighet till dykning och snorkling och till och med nattsnorkling. För att ta oss till ön, reser vi med buss från Kota Kinabalu i ca en timma. Vi tar sedan en speedboat i ca 45 minuter ut till ön, där vi blir välkomnade av dem som jobbar där.

Vi bor på ön i tre dagar och två nätter. När vi återvänder från Mantanani kan man bo på Nuluhon retreatcenter resten av andra veckan som man vistas där. Vi ser gärna att om du stannar en vecka extra att du stannar hela veckan. Därifrån kan man göra utflykter till Kota Kinabalu eller andra utflyktsmål eller bara stanna kvar och njuta av lugnet och friden på Nuluhon.

En extra natt inklusive frukost, lunch och middag kostar 400 kr per person. Retreat Centret ligger ca 30 minuter från Kota Kinabalu city. Det kostar ca 80 kr att ta sig in till centrum med taxi.

Utflykt till Mount Kinabalu (650 kr)

Vi åker på en heldagsutflykt till Mount Kinabalu. Med oss har vi en inhemsk guide som berättar för oss om Sabah, Kinabaluberget, Borneos kultur och historia och även om botanik. På förmiddagen besöker vi national parken vid foten av berget, ett museum och går en promenad i en botanisk trädgård. Vi får en vegetarisk lunch och på eftermiddagen besöker vi Poring Springs, arrangerade varma källor som man kan bada och njuta i och dagen avslutas med en promenad mellan trädtopparna. Chans finns också att vi får stanna vid en Rafflesia blomma, världen största blomma!

Ingår i utflykten till Mount Kinabalu: Transport ( ca 4h fram och tillbaka ), guide, lunch, inträde till museum, bad i varma källor, inträde till Poring Springs, Canopy Walkway.

Klimat

Datum & priser

DatumNätterResaPris från
2018-01-037Borneo- Yoga i regnskogen med Didi
Bokat för privat grupp
SEK 8 950Boka på förfrågan
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
  • Cards Paynova logo
Powered by Travelize