Portugal – Hathayoga i Algarve

| 2020-05-16 |

Välkommen till en vecka med Hathayoga – en yogaform där man jobbar med hela kroppen för att få en starkare och friskare kropp.


Med fokus på rörelse, andning och närvaro hittar vi balansen i kroppen och i sinnet. Du yogar alltid utifrån dig själv, din kropp och där du befinner dig just nu.

Förutom två dagliga yogaklasser ingår en guidad vandring. Vill du vandra mer med guide så går att köpa till på plats men det går även att vandra på egen hand direkt från retreatet, det finns flera alternativ att välja på. 

Monte Rosa Retreat Center ligger i den oförstörda delen av södra Portugal bland mandel och fikonträd. 

Shalan där ni har yogaklasserna är en underbar rund byggnad med panoramautsikt över landsbygdens vingårdar. Det finns även en fin swimmingpool på 5 x 10 meter.

Pris från:
SEK 9 850
Boka resa

Boende & mat

Boende & mat

Boende

Retreatet Monte Rosa består av mysigt och bekvämt boende skapat i olika renoverade rustika byggnader i hjärtat av orörd landsbygd. Byggnaderna ligger i en stor trädgård med slingrande stigar, terrasser och sittplatser. I det gemensamma vardagsrummet hittar du spel och ett omfattande, flerspråkigt bibliotek specialiserat på böcker om personlig utveckling. Här serveras även frukost varje dag. Varma dagar äter ni ute på terrassen eller i trädgården. Du kan köpa drycker och snacks från självbetjäningsbaren.

Långt från massturismen har här man under många år tagit emot grupper med yoga och workshops samt grupper med andra inriktningar som uppskattar en genuin portugisisk miljö som bjuder in till spontan gemenskap på terasser och i trädgården. 

Här finns 10 rum och lägenheter varierande i inredning och storlek. Varje rum/lägenhet är komplett med eget badrum med dusch eller badkar och vissa med eget kök. Vissa enkelrum har delat badrum. Alla rum har en trevlig uteplats. Detta är inte ett hotell så lakan byts en gång per vecka och handdukar två gånger per vecka. Under veckan håller man själv sitt rum rent och städat, som alternativ finns möjlighet på plats att köpa daglig städning för 10 EUR per dag. Det finns två tvättmaskiner som man kan använda för 3 EUR per gång inkl tvättmedel.

Som en del av retreatet finns ett Round House där alla klasser och andra aktiviteter hålls. Denna vackra byggnad har panoramautsikt över den portugisiska landsbygden med sina blommor, träd och vingårdar. 

Det finns även en swimmingpool på 5 x 10 meter med avkopplande solstolar och en vacker panoramautsikt. Som en del av "familjen" finns flera katter som husdjur och kycklingar som lägger färska ägg varje dag. 

Hållbarhet

På Monte Rosa har miljö och hållbarhet stor betydelse. Grönsaks- och örtträdgården är uppbyggd enligt principerna om hållbar odling. Här finns även en stor mängd helt obehandlade fruktträd, olivträd och mandelträd. I matlagningen används organiska och lokala råvaroro så mycket som möjligt.
Ägarna till retreatet försöker bidra till en positiv och hållbar framtid för planeten genom att respektera och skydda naturen. Som ett bidrag till detta har man installerat ett solenergisystem som värmer upp vatten och har visat sig vara mycket effektivt. Avfallet separeras och varmvattenförsörjningen går helt och hållet på solenergi. Man försöker även minimera användningen av plast, rengöringsmedel och elektricitet.

Mat

Frukostbuffén innehåller färskt bröd med sylt och ost, yoghurt, frukt, juice, kaffe och te.
Som lunchbuffé serveras soppor, sallader, bröd, ost och snacks. Om du ska på utflykt kan du göra ditt eget lunchpaket på morgonen.
Middag består av en 2-rättersmeny tillagad med färska råvaror, många av dem plockade i den ekologiska trädgården. Det finns alltid minst ett vegetariskt alternativ. Om du har allergier eller andra specialönskemål ber vi dig att informera InShape Travel i god tid innan avresa.

I självbetjäningsbaren kostar en flaska lokalt vin ca 5 EUR eller ca 1,50 EUR per glas.

Yoga

Yoga

Denna vecka innehåller Hathayoga – en yogaform där man jobbar med hela kroppen för att få en starkare och friskare kropp. Med fokus på rörelse, andning och närvaro hittar vi balansen i kroppen och i sinnet. Du yogar alltid utifrån dig själv, din kropp och där du befinner dig just nu. Yogautövare på alla kunskapsnivåer är välkomna, undervisningen anpassas efter individerna i gruppen. Dessutom ingår ett antal meditationsklasser.

Vi yogar i den runda vackra yogashalan. Efter morgonpasset och yogaklassen kanske man tar en promenad eller slapapr vid poolen. Vi har en del tid för att ”bara vara” och njuta av tillvaron.

Stillsamma dagar för att helt varva ner och dyka djupare in i din yoga, få ny energi inför nya utmaningar och nya krafter för att komma igång samt prioritera din egen hälsa och välbefinnande.

Din lärare

Liat Michaeli är en svensk licensierad yogalärare inom Yoga Alliance. Liat brinner för att sprida vidare glädjen i yogan och inspirera andra till att hitta kraft och motivation för att kunna påverka och förbättra sin egen hälsa.

Hon började med yoga 2001 och har praktiserat yoga sedan dess. Under alla dessa år har hon utövat många olika typer av yoga, men i dag undervisar hon främst klassisk Hathayoga.

"Min yogalärarutbildning gick jag i Indien och fokuserat mest på Hatha- och Ashtangayoga, men även andra yogastilar (Sivananda- och Yinyoga m.m.). Vissa klasser kan bli mer intensiva än andra, allt beror på hur gruppen känns. Jag ger alltid alternativ under klassens gång, ifall man vill underlätta för sig eller utmana sig själv. Det är yogans fina sida att man alltid utgår ifrån sin egen kropp."

För närvarande undervisar Liat på yogastudios i Stockholm, samt för privata företag.

Förutom yoga leder Liat även Singing Bowl meditationklasser, och Zen-meditation.

Beroende på vad gruppen vill så kan några yogaklasser bytas ut mot eller extra klasser hållas i: 

  • Partner-yoga (som man gör i par)
  • Zenmeditation 
  • Hjärtchakra-meditation (med musik och rörelse)
  • Do-In-massage (en form av självmassage)
  • Thaimassage (som man gör i par)

Lägg till surfing-lektioner

Lägg till surfing-lektioner

Kanske har du en vän eller partner som inte vill vara med på alla yogaklasser utan hellre vill surfa, eller kanske även du vill surfa någon eller flera dagar?

Sydvästra Portugal är inte bara ett populärt resmål för erfarna surfare, det är också en perfekt plats att lära sig från grunden. När du bokar en dag med surflektioner tar surfskolan dig till bästa möjliga "surf spot" för din nivå. Du kommer att ha erfarna surfinstruktörer som instruerar och hjälper även dig som aldrig stått på en surfbräda, och du kommer att ha cirka 3-4 timmar vattentid under en dag. 

Det finns lektioner för alla åldrar och alla nivåer. 

Pris från 55 EUR per dag inklusive transport, lunch, surfbräda och våtdräkt. Förbokas via InShape Travel, men betalas kontant på plats. Om du väljer bort alla yogaklasser får du 500 SEK rabatt på resans pris.

Program


Preliminärt schema (med reservation för ändringar på grund av lokala omständigheter).

Lördag:   Ankomstdag. Om tid finns blir det ett yogapass sedan blir det gemensam middag på kvällen. 
Söndag- fredag:  07.30- 09.00 Yogaklass med uppiggande och stimulerande positioner
  09.00 Frukost. Därefter fri tid för utflykter, sol, bad mm. 
  17.00-18.30 Yogaklass med lugnande och avslappnande positioner samt Meditation och andningsövningar. 
  19.00 Middag
Lördag:   Hemresedag. Frukost och eventuellt en yogaklass beroende på avresetider och transfer till flygplatsen. 
     

Tiderna är preliminära och kan komma att ändras efter gruppens önskemål

Omgivning

Omgivning

Retreatet ligger ca 1,7 km från byn Barão de São João i sydvästra delen av Algarve som är den sydligaste delen av Portugal. Denna gamla autentiska portugisiska by består av små hus, ett par lokala livsmedelsbutiker med ekologiska produkter, trevliga kaféer och små restauranger. Till havet är det ca 8 km, det går bussar ett par gånger per dag eller också kan du köpa transfer på retreatet, det kostar 8 EUR. 

Lagos (9 km bort) är en gammal stad med vackra stränder, trevliga marknader och massor av historiska platser. Det finns en buss som dagligen går genom Barão de São João till Lagos. Lagos har många affärer och massor av typiska portugisiska restauranger med färska fiskrätter eller "frango piri-piri" (kryddig grillad kyckling). För dem som gillar nattliv finns det gott om caféer, barer och ett par klubbar.

Längs södra kusten hittar du vackra fiskebyar som Burgau och Salema. Många tycker om att besöka Sagres som ligger 30 km bort, eftersom det är Europas sydligaste punkt och har imponerande klippformationer.

Västkusten ligger bara en halv timmes bilresa bort och är ett fint område för vandring med sina orörda steniga stränder och vacker utsikt.

Gamla stan i Silves med sin mauriska arkitektur är värt ett besök, liksom Monchique, en by uppe i bergen. Du hittar massor av intressanta vandringsleder och fantastisk utsikt i detta område.

Vandring

På Monte Rosa finns cirka 30 beskrivningar tillgängliga för vandringar i närheten. De flesta går i en cirkel och är lätta att nå när du har egen transport. Men det finns också några fina vandringar som börjar och slutar på retreatet. Bland andra finns Via Algarviana, den kända vandringsleden som är 300 kilometer lång, som passerar Monte Rosa. I vårt pris ingår en vandring som startar och slutar på retreatet.

Resefakta

Ingår i priset:
- Boende 7 nätter i delat dubbelrum med eget badrum
- Vegetarisk helpension exkl dryck
- Grupptransfer från och till flygplatsen i Faro
- Yogaprogram etc. enligt beskrivning i texten ovan
- Fri tillgång till te och vatten
- En guidad vandring

Ingår inte:
- Flygbiljett
- Enkelrum kan bokas mot extra kostnad, men tillgången är begränsad. Vissa enkelrum har delat badrum. Priset ser du när du klickar på Boka på förfrågan innan du registrerat någonting.
- Drycker finns att köpa på plats (även vin och öl) i en självbetjäningsbar. Betalas vid avresa.
- Surflektioner bokas via InShape Travel men betelas kontant på plats

Resa: Du flyger till Faro. Vi kan hjälpa dig boka ditt flyg (adm avg 300 SEK) om du inte själv vill göra det. Vi rekommenderar att du väntar med din flygbokning tills du har fått info från oss om att det är dags att boka flyg.

Transfer: Grupptransfer från Faro flygplats ingår i priset. Om du landar tidigare än övriga i gruppen kan du få vänta in de övriga. Motsvarande gäller vid hemresan. Det tar drygt 1 timme från flygplatsen till retreatet.

Om inte grupptransfern passar dig så kan du hyra bil t ex hos en biluthyrare som rekommenderas av retreatet. Kontakta oss om du är intresserad av detta samt om du önskar vägbeskrivning. 

Minimiantal: 10 personer. Om minimiantalet mot förmodan inte skulle uppnås återbetalas allt som inbetalats till InShape Travel.

WiFi: Gratis WiFi finns men hastigheten kan vara låg.

Pool: 10-meterspool finns.

Yogautrustning: Yogamattor finns att låna, men ta gärna med din egen om du har. Det finns även bälten, block, kuddar och filtar.

Spa: Finns inte, men det kommer finnas möjlighet till kroppsbehandlingar som bokas och betalas på plats.

Specialkost: Inga problem att få specialkost. Meddela vid bokning.

Valuta: EUR

Kreditkort: Accepteras ej. Eventuella dryckesinköp betalas kontant vid avresa. 

Elektricitet: Ingen adapter behövs, elkontakterna ser ut som i Skandinavien.

Klimatkompensation

Du kan enkelt klimatkompensera din resa direkt hos oss när du fyller i din bokning, och du ser där direkt vad det kostar. Vi samarbetar med svenska GoCLimateNeutral och beloppet går till att byta ut ved- och kolspisar till soldrivna spisar på kinesiska landsbygden i ett FN-certifierat klimatprojekt som har certifieringen Gold Standard. Om du vill dyka djupare i klimatkompensationen hittar du mer info här.

Resegaranti

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Paketreselagen vilket garanterar att du får tillbaka dina pengar om resan ställs in eller avbryts i förtid. En arrangör som säljer en resa utan att ha ställt resegaranti begår ett lagbrott.
Läs mer >>

Klimat

Datum & priser

DatumNätterResaPris från
2020-05-167Portugal – Yoga i Algarve med Liat MichaeliSEK 9 850Boka på förfrågan
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
  • Cards Paynova logo
Powered by Travelize