Skip to main content

Portugal – Yogavecka med Didi i Algarve

| 2021-04-11 |


Detta lilla mysiga och familjära retreatcenter ligger i den oförstörda delen av södra Portugal bland mandel- och fikonträd. Shalan där ni har yogaklasserna är en underbar rund byggnad med panoramautsikt över landsbygdens vingårdar. Här finns även en fin swimmingpool på 5 x 10 meter.

Veckan leds av svenska yogaläraren och yoganunnan Didi som har lång erfarenhet av att leda yogaretreat. Yoga är så mycket mer än bara dom fysiska övningarna vi gör och Didi brinner för att förmedla helheten i yoga och hur den kan påverka oss på djupet. Kombinationen av att äta bra mat, yoga, meditation, reflektion, promenader samt gemenskap och härliga skratt ger oss en ny nivå av energi i livet där stora förändringar kan ske.

Fritextsökning

Om Didi, din lärare

Didi, som är yogalärare och kursledare under veckan, har lång erfarenhet av detta. Didi är yoganunna och har dedikerat sitt liv till andlighet, välgörenhet och yoga. De senaste 15 åren har Didi bott runt om i världen i olika kulturer, bland annat Taiwan, Ryssland, Kalifornien, Malta, Borneo och Bali. Nu är hon tillbaka hemma i Sverige och delar med sig av erfarenheter och kunskap.

Det som intresserar Didi mest är den terapeutiska aspekten av yoga och hur den kan förändra en människas liv. Yoga är så mycket mer än bara dom fysiska övningarna vi gör och Didi brinner för att förmedla helheten i yoga och hur den kan påverka oss på djupet. 

Så under denna veckan är det helheten som ligger i fokus. Kombinationen av att bo enkelt, äta bra läkande mat, yoga, meditation, reflektion och vandringar samt gemenskap och härliga skratt ger oss en ny nivå av energi i livet där stora förändringar kan ske.

Som yogalärare har Didi många utbildningar bakom sig i bland annat mediyoga, yinyoga, Ananda Marga yoga, Viniyoga och terapeutisk yoga.

Hon har även en clown-utbildning och nuförtiden kallar hon sig en “kosmisk clown”. Innan Didi valde att viga sitt liv till yoganunna inom Ananda Marga utbildade hon sig under tre år i Danmark och USA i clown och fysisk teater. Detta ligger nu i grunden i all undervisning och gör hennes kurser roliga och inspirerande. Många av deltagarna har uttryckt att dom känner sig trygga att bli ledda av Didi och kan därför slappna av ett snäpp djupare. Samt att dom upplever att resorna är fyllda av värme och kärlek.

  • - Ananda Marga Yoga och Meditationslärare genom Ananda Marga Pracharaka Samgha - 5 års intensivutbildning
  • - Certifierad Yogaterapeut för Kaoverii Kristine Weber hos Subtle Yoga YA E- 500RYT
  • - Certifierad Yogalärare genom Ananda Marga Yoga Teachers Training YA 200 RYT
  • - Diplomerad instruktör i MediYoga genom Institutet för Medicinsk Yoga Stockholm
  • - Certifierad Yinyogalärare för Sebastian och Murielle Pucelle hos With-Yin Yoga
  • - Certifierad Enneagram Coach I Köpenhamn

Artikel om Didi från 2018 i Göteborgsposten >>


Artikel om Didi från 2016 i magasinet Yoga för Dig >>


Artikel om Didi från 2016 i magasinet Yoga World>>


Program

Vi yogar i den runda vackra yogashalan. Efter morgonens yoga och en god frukost kanske man tar en promenad eller slappar vid poolen, det finns en del tid för att ”bara vara” och njuta av tillvaron.

Det finns fina vandringsmöjligheter direkt från gården. Det finns även några cyklar att hyra, det tar ca 1 timme (ca 8 km) att cykla ned till havet och stranden, men det finns även möjlighet att bli skjutsad dit, det kostar 8 EUR som man kan dela på om man är flera. Alternativt tar man bussen till stranden, den går några gånger per dag.

Om ni är minst 6 personer som vill hyra guide för vandring lite längre bort så kostar det ca 15 EUR per person, plus eventuell transfer beroende på hur långt bort ni ska.

En typisk dag ser normalt ut så här:

06.30 Väckning med gitarr och mantrasång
07.00 Reningscirkel
07.30-09.00 Yoga och meditation
09.00 Frukost
10.00 Workshop/Egen tid
13.00 Lunch
14.00 Workshop/Egen tid
17.00 Yoga och meditation
18.30 Middag
19.30 Workshop/Egen tid
22.00 God natt

 

Tiderna är preliminära och kan komma att ändras efter lokala omständigheter och gruppens önskemål.

Boende & mat

Boende & mat

Boende

Retreatet består av mysigt och bekvämt boende skapat i olika renoverade rustika byggnader i hjärtat av orörd landsbygd. Byggnaderna ligger i en stor trädgård med slingrande stigar, terrasser och sittplatser. I det gemensamma vardagsrummet hittar du spel och ett omfattande, flerspråkigt bibliotek specialiserat på böcker om personlig utveckling. Här serveras även frukost varje dag. Varma dagar äter ni ute på terrassen eller i trädgården. Du kan köpa läskande drycker och snacks från självbetjäningsbaren.

Långt från massturismen har här man under många år tagit emot grupper med yoga och workshops samt grupper med andra inriktningar som uppskattar en genuin portugisisk miljö som bjuder in till spontan gemenskap på terasser och i trädgården. 

Här finns 10 rum och lägenheter varierande i inredning och storlek. Varje rum/lägenhet är komplett med eget badrum med dusch eller badkar och vissa med eget kök. Vissa enkelrum har delat badrum. Alla rum har en trevlig uteplats. Detta är inte ett hotell så lakan byts en gång per vecka och handdukar två gånger per vecka. Under veckan håller man själv sitt rum rent och städat, som alternativ finns möjlighet på plats att köpa daglig städning för 10 EUR per dag. Det finns två tvättmaskiner som man kan använda för 3 EUR per gång inkl tvättmedel.

Det kan förekomma även andra gäster på gården under veckan, såsom familjer.

Som en del av retreatet finns ett Round House där alla klasser och andra aktiviteter hålls. Denna vackra byggnad har panoramautsikt över den portugisiska landsbygden med sina blommor, träd och vingårdar. 

Det finns även en swimmingpool på 5 x 10 meter med avkopplande solstolar och en vacker panoramautsikt. Som en del av "familjen" finns flera katter som husdjur och kycklingar som lägger färska ägg varje dag. 

Hållbarhet

På Monte Rosa har miljö och hållbarhet stor betydelse. Grönsaks- och örtträdgården är uppbyggd enligt principerna om hållbar odling. Här finns även en stor mängd helt obehandlade fruktträd, olivträd och mandelträd. I matlagningen används organiska och lokala råvaroro så mycket som möjligt.
Ägarna till retreatet försöker bidra till en positiv och hållbar framtid för planeten genom att respektera och skydda naturen. Som ett bidrag till detta har man installerat ett solenergisystem som värmer upp vatten och har visat sig vara mycket effektivt. Avfallet separeras och varmvattenförsörjningen går helt och hållet på solenergi. Man försöker även minimera användningen av plast, rengöringsmedel och elektricitet.

Mat

Frukostbuffén innehåller färskt bröd med sylt och ost, yoghurt, frukt, juice, kaffe och te.
Som lunchbuffé serveras soppor, sallader, bröd, ost och snacks. Om du ska på utflykt kan du göra ditt eget lunchpaket på morgonen.
Middag består av en 2-rättersmeny tillagad med färska råvaror, många av dem plockade i den ekologiska trädgården. Det finns alltid minst ett vegetariskt alternativ. Om du har allergier eller andra specialönskemål ber vi dig att informera InShape Travel i god tid innan avresa.
Veckan är alkoholfri.

Omgivning

Omgivning

Retreatet ligger ca 1,7 km från byn Barão de São João i sydvästra delen av Algarve som är den sydligaste delen av Portugal. Denna gamla autentiska portugisiska by består av små hus, ett par lokala livsmedelsbutiker med ekologiska produkter, trevliga kaféer och små restauranger. Till havet är det ca 8 km, det går bussar ett par gånger per dag eller också kan du köpa transfer på retreatet, det kostar 8 EUR. 

Lagos (9 km bort) är en gammal stad med vackra stränder, trevliga marknader och massor av historiska platser. Det finns en buss som dagligen går genom Barão de São João till Lagos. Lagos har många affärer och massor av typiska portugisiska restauranger. 

Längs södra kusten hittar du vackra fiskebyar som Burgau och Salema. Många tycker om att besöka Sagres som ligger 30 km bort, eftersom det är Europas sydligaste punkt och har imponerande klippformationer.

Västkusten ligger bara en halv timmes bilresa bort och är ett fint område för vandring med sina orörda steniga stränder och vacker utsikt.

Gamla stan i Silves med sin mauriska arkitektur är värt ett besök, liksom Monchique, en by uppe i bergen. Du hittar massor av intressanta vandringsleder och fantastisk utsikt i detta område.

Vandring

På Monte Rosa finns cirka 30 beskrivningar tillgängliga för vandringar i närheten. De flesta går i en cirkel och är lätta att nå när du har egen transport. Men det finns också några fina vandringar som börjar och slutar på retreatet. Bland andra finns Via Algarviana, den kända vandringsleden som är 300 kilometer lång, som passerar Monte Rosa. 

Lägg till surfing-lektioner

Lägg till surfing-lektioner

Kanske har du en vän eller partner som inte vill vara med på alla yogaklasser utan hellre vill surfa, eller kanske även du vill surfa någon eller flera dagar?

Sydvästra Portugal är inte bara ett populärt resmål för erfarna surfare, det är också en perfekt plats att lära sig från grunden. När du bokar en dag med surflektioner tar surfskolan dig till bästa möjliga "surf spot" för din nivå. Du kommer att ha erfarna surfinstruktörer som instruerar och hjälper även dig som aldrig stått på en surfbräda, och du kommer att ha cirka 3-4 timmar vattentid under en dag. 

Det finns lektioner för alla åldrar och alla nivåer. 

Pris från 60 EUR per dag inklusive transport, lunch, surfbräda och våtdräkt. Förbokas via InShape Travel, men betalas kontant på plats. Du får dock inte tillbaka några pengar om du väljer bort en eller flera yogaklasser.

Resfakta

Ingår i priset:
- 7 dagar/6 nätter i delat rum med badrum
- Vegetarisk helpension exkl dryck
- Grupptransfer från och till flygplatsen i Faro
- Yogaprogram etc. enligt beskrivning i texten
- Fri tillgång till te och vatten
- Veckan är alkoholfri

Ingår inte:
- Flygbiljett
- Enkelrum kan bokas mot extra kostnad, men tillgången är begränsad. Vissa enkelrum har delat badrum. Priset ser du när du klickar på Boka på förfrågan innan du registrerat någonting.
- Drycker (ej alkohol) finns att köpa på plats i en självbetjäningsbar. Betalas vid avresa.
- Surflektioner bokas i förväg via InShape Travel men betalas kontant på plats

Resa: Du flyger till Faro. Flygbiljetten bokar du själv, läs mer här. Vi rekommenderar att du väntar med din flygbokning tills du har fått info från oss om att det är dags att boka flyg.

Transfer: Grupptransfer från Faro flygplats ingår i priset. Om du landar tidigare än övriga i gruppen kan du få vänta in de övriga. Motsvarande gäller vid hemresan. Det tar drygt 1 timme från flygplatsen till retreatet.

Om inte grupptransfern passar dig så kan du hyra bil t ex hos en biluthyrare som rekommenderas av retreatet. Kontakta oss om du är intresserad av detta samt om du önskar vägbeskrivning. 

Minimiantal: 10 personer. Om minimiantalet inte skulle uppnås återbetalas allt som inbetalats till InShape Travel för resan.

WiFi: Gratis WiFi finns men hastigheten kan vara låg.

Pool: 10-meterspool finns.

Yogautrustning: Yogamattor finns att låna, men ta gärna med din egen om du har. Det finns även bälten, block, kuddar och filtar.

Spa: Finns inte, men det kommer finnas möjlighet till kroppsbehandlingar som bokas och betalas på plats.

Specialkost: Inga problem att få specialkost. Meddela vid bokning.

Valuta: EUR

Kreditkort: Accepteras ej. Eventuella dryckesinköp i självbetjäningsbaren betalas kontant vid avresa. 

Elektricitet: Ingen adapter behövs, elkontakterna ser ut som i Skandinavien.

Klimatkompensation

Du kan enkelt klimatkompensera din resa direkt hos oss när du fyller i din bokning, och du ser där direkt vad det kostar. Vi samarbetar med svenska GoCLimateNeutral och beloppet går till att byta ut ved- och kolspisar till soldrivna spisar på kinesiska landsbygden i ett FN-certifierat klimatprojekt som har certifieringen Gold Standard. Om du vill dyka djupare i klimatkompensationen hittar du mer info här.

Trygg resegaranti

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Paketreselagen vilket garanterar att du får tillbaka dina pengar om resan ställs in eller avbryts i förtid. 
Läs mer >>

Klimat

Datum & priser

DatumDagarResaPris från
2021-04-117Portugal – DidiSEK 9 700Boka på förfrågan
Kontakta oss
Adress:
InShape Travel
Norra Catalinagränd 17
183 68 TÄBY