Skip to main content

Sverige, Åre – Vandringsretreat med yoga & mindfulness

| 2021-08-11 |


Följ med oss i sommar igen på vårt vandringsäventyr i Södra Årefjällen med innehåll av mindfulness, meditation och yoga samlat under begreppet "Hikefulness". Vi bor på mysiga Hotell Åre Fjällsätra som bara ligger några hundra meter från Undersåker tågstation.

Tillsammans med den erfarna vandringsguiden och kloka gruppledaren Maria Söderholm och vandraren/yogaläraren/författaren Ulrica Norberg har vi satt ihop en skön långhelg i naturens tecken. Maria och Ulrica kommer vara dina gruppledare under dagarna. Båda är rutinerade gällande att hålla och organisera hälsovandringar i Skandinavien och på olika platser runtom i världen. Dessutom tar vi tillfället i akt och lär oss mer om den lokala faunan och floran genom vår lokala guide som tar oss med till smultronställena och visar vad miljön har att erbjuda. Fokus ligger på god vandring, näringsrik mat, avkoppling, frisk luft, meditation och mindfulness i naturen, yoga, inspirerande föreläsningar och att få vara ett med naturen.   

Under vandringen kommer vi varje dag stanna för meditation och/eller yoga på en passande plats beroende på väder, vind och naturens skiftande förutsättningar. Efter att vi är tillbaka från vandringen blir det normalt en yogaklass på hotellet. 

Varmt välkommen!

Fritextsökning

Boende & mat

Boende & mat

Ett personligt hotell med naturen i fokus

Åre Fjällsätra är ett familjeägt hotell med anor från sent 1920-tal. Varje decennium har satt sin prägel på huset och trädgården och det är något ägarna My och Wille är stolta över. Atmosfären är mysig och familjär, målet är att det ska kännas som du har kommit hem och ska vilja stanna kvar. Hotellet har öppet året runt och har totalt 41 rum, fördelat på mestadels dubbel/twin-rum men också några familjerum med upp till sex bäddar. My och Willes mål är att ge sina gäster en inspirerande och harmoniskt upplevelse med bra mat och god service.

Mat

Det finns många duktiga odlare & producenter i området, och dessa samarbetar hotellet med i största möjliga mån. Man tar vara på råvaror från sin egen trädgård, från skogen, sjön och berget i den största mån det bara går. Så långt det är möjligt är råvarorna ekologiska.

My & Wille

"Vi som äger och driver Åre Fjällsätra är My Ernevi & Wille Lindberg. Innan vi kom hit till Undersåker sommaren 2018, drev vi en fjordlodge i Norge, i Hardangerfjorden närmare bestämt. Efter drygt två fina år där, började vi leta efter något lika personligt, men något större - i Sverige. Vi hittade Åre Fjällsätra! Många av våra gäster kommer till oss för att bara vara, äta och dricka gott och vara ute i naturen."

Dina gruppledare Maria Söderholm och Ulrica Norberg

Dina gruppledare Maria Söderholm och Ulrica Norberg


Maria Söderholm och Ulrica Norberg leder vårt vandringsretreat tillsammans med en lokal, certifierad vandringsguide.

Maria är bosatt i Kalifornien och leder spektakulära gruppvandringar runt om i världen för olika grupper och är en oerhört uppskattad guide med sitt pedagogiska och stöttande sätt.

Ulrica arbetar som författare och yogalärare och utgår från Stockholm som bas. Hon är just nu aktuell med sin bok NOMAD – Den läkande kraften i att vandra och bli ett med naturen (Harper Collins Nordic 2020). Alla deltagare får varsitt exemplar av denna bok.

Denna duo utgår från begreppet "hikefulness" och definierar det som mindfulness medan du vandrar. Det är i naturen, på vandringsleden, i bergen som det fysiska, emotionella och spirituella samverkar och sinnena öppnar sig.  

Program

Program

Onsdag
- Ankomst & incheckning (från kl 16.00)
- Lugn yoga för att mjuka upp kroppen efter resan
- Briefing om kommande dagar
- Två-rätters middag inkl. kaffe/te

Torsdag
- En härlig fjällfrukostbuffé står uppdukad.

- Guidad heldagsvandring (ca kl 9-16) inkl lunchpaket. Vandring på St. Olavsleden. Pilgrimsvandring längs med Indalsälven i skog och kulturmiljö. Går att anpassa i längd beroende på grupp och väder. St. Olavseden leder oss i den vackra skogen längs med Indalsälven i Åredalen. Mellan trädtopparna ser vi Åreskutan, Renfjället och Välliste och i älven leker röding, öring och harr. Det händer ofta att den där drömfångsten för fiskeentusiasten hoppar upp och gluffsar i sig en dagsslända som glider med vattenytan. Leden är den nordligaste Pilgrimsleden och sträcker sig från Sundsvall i öst till Trondheim i väst och är daterad till tidigt 1000-tal. Här finns vackra vattenfall så som Ristafallet (kan ses i Ronja Rövardotter filmen) och härliga vindskydd där en kan sätta sig ner och lyssna på forsens brus samtidigt som fåglarna sjunger i skogen. Balsam för själen!

- Meditation och/eller yoga längs leden på en passande plats beroende på väder, vind och naturens skiftande förutsättningar. 

- Briefing om kommande dag

- Yogaklass på hotellet

- Två-rätters middag inkl. kaffe/te

Fredag
- En härlig fjällfrukostbuffé står uppdukad

- Guidad heldagsvandring (ca kl 9-16) inkl lunchpaket. Post-Jons vandring mot toppen av Välliste 1025 m.ö.h. Vi går från Undersåker via fäbodvallar mot toppen av blomsterfjället Välliste. Postleden mellan Undersåker och Vålådalen ger en respekt till de som jobbade med att dela ut post under 1800-talet. Leden går från Undersåkers bebyggelse upp mot toppen på Välliste och sedan vidare mot Ottsjö och för att sedan ta slut i Vålådalen. För att ta sig hela vägen upp på Vällistetoppen så krävs en stigning på ca 700 höjdmetrar och ca 7 km i längd. Självklart behövde de inte ta sig hela vägen upp på toppen, och inte vi heller, men vi kan nog tänka oss att när man väl stog där och såg solens strålar lysa på toppen och känslan av att de även värmde ens ansikte så fanns det nog både en och två postiljoner som tog sig upp för att blicka över Lunndörsfjällen och Bydalsfjällen i den vackra sommarkvällen. Att skogen, myrarna och klippan Välaberget som ligger längst med leden lockar dalens klättrare och biologer säger en hel del om hur intressant miljön är innan vi kommer upp mot kalfjället.

- Meditation och/eller yoga längs leden på en passande plats beroende på väder, vind och naturens skiftande förutsättningar. 

- Briefing om kommande dag

- Yogaklass på hotellet

- Två-rätters middag inkl. kaffe/te

Lördag
- En härlig fjällfrukostbuffé står uppdukad

- Guidad heldagsvandring (ca kl 9-16) inkl lunchpaket. Östra Vålådalen via toppen av Ottfjället till Vålådalen. Vandring i anrika Vålådalsområdet med urskogsområden och vidsträckta kalfjäll. Vi kan använda lokalbuss för transport dit och tillbaka. Att Vålådalen höll på att bli en nationalpark alldeles nyligen (men stupade på målsnöret) säger en hel del om hur fantastisk miljön är här. Från Östra Vålådalen följer vi en led som går genom en skog som vi gärna vill benämna en urskog då den saknar motstycke. Här brukar tjäder- och orrtupparna sitta tätt i talltopparna och deras kluckande läte brukar akompanjeras av ripornas skorrande ju närmare fjället vi kommer. När vi lämnat urskogen bakom oss och fjällbjörkarnas glesa grenverk tar vid kommer vi att skönja Södra Årefjällens vackraste utsikt. Här ligger hela Anarisfjällen, Lunndörsfjällen, Helags, Sylarna, Bunnerfjällen samt Snasahögarnas toppar som en målad canvas i horisonten. Här kan vi välja att fortsätta upp mot Östertoppen eller stanna till i trädgränsen och bara vara. Här finns en stor chans till att fylla en väldigt stor påse med solvarma hjortron från nån av de magiskt doftande myrarna som finns här.

- Meditation och/eller yoga längs leden på en passande plats beroende på väder, vind och naturens skiftande förutsättningar. 

- Briefing om kommande dag

- Yogaklass på hotellet

- Två-rätters middag inkl. kaffe/te

Söndag
- En härlig fjällfrukostbuffé står uppdukad
- Utcheckning (senast kl 11.00)

Beskrivningarna är preliminära och kan förändras t.ex. på grund av väder och vind och andra bedömningar på plats.

Resefakta

Ingår i priset:
- 4 nätters boende i delat dubbelrum med dusch/WC
- Helpension exkl dryck
- Program enligt beskrivning
- Guidad vandring, yoga och meditation
- Boken NOMAD av Ulrica Norberg

Ingår ej:
- Resan
- Lokala transporter som till exempel eventuell lokal buss till och från vandring.

Ankomst: Incheckning från kl 16.00 den 11 augusti, utcheckning senast kl 11.00 den 15 augusti.

Ensamresenärer: Enkelrum möjligt med pristillägg som framgår när du klickar på Boka på förfrågan innan du registrerar något.

Resa:
- Tåg: Stationen, som är den sista innan Åre, heter Undersåker och ligger ca 300 meters promenad från Fjällsätra hotell. Tåg kan bokas hos Norrtåg, SJ, eller Snälltåget. (SJ släpper inte sina biljetter förrän i maj, och de andra operatörerna är också beroende av SJ på viss del av sträckan.)
- Buss: Buss 155 från Östersund mot Duved, ca 1,5 timme. Busstationen heter Fjällsätra eller Undersåker Jvst (beroende på busslinje). Busstidtabell och biljetter.
- Flyg: Flyg till Östersund. Flygbuss till Östersunds station, därefter buss enligt ovan.
- Bil: 7-8 timmar från Stockholm.
Om du kommer med tåg eller buss så hämtar hotellet bagaget vid stationen om du vill, så får du en lätt 5-minuters promenad till hotellet.
OBS! Boka inte din resa innan du fått information från oss att minimiantalet för resan är uppnått.

Yogautrustning: Det finns inga yogamattor på plats, ta med en egen yogamatta, gärna en reseyogamatta som är lite tunnare och lättare att bära med sig. 

Övrig att ta med:
- Stadiga vandringskängor eller -skor 
- Vind- och vattentåliga kläder 
- Ryggsäck för dagturer, dricksvattensäck är bra men inte nödvändigt
- Myggmedel
- Egen kaffemugg/kaffetermos som man kan fylla på med kaffe/te varje morgon till vandringen
- Hygglig fysik krävs för heldagsvandringarna

Specialkost: Inga problem att få specialkost i de flesta fall. Meddela vid bokning.

Åldersgräns: Inga barn

Kreditkort: Det går bra att betala med kreditkort på hotellet.

Resegaranti

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Paketreselagen vilket garanterar att du får tillbaka dina pengar om resan ställs in eller avbryts i förtid.
Läs mer >>

Datum & priser

DatumDagarResaPris från
2021-08-115Sverige – Vandringsretreat i ÅrefjällenSEK 8 650Boka på förfrågan
Kontakta oss
Adress:
InShape Travel
Norra Catalinagränd 17
183 68 TÄBY