Skip to main content

Sverige, Hälsingland – Mindfulnessdagar på Orbaden Spa & Resort

| 2021-05-13 |

De här dagarna är för dig som vill få en inblick i mindfulness, förstå dess grunder, vill få med dig övningar att praktisera hemma eller kanske bara är lite nyfiken på ämnet.

Hälsinglands Riviera. I snart 100 år har människor träffats och fröjdats här mitt bland blånande berg och böljande dalar. Med fantastisk mat, egna ekologiska odlingar och ett prisbelönt spa hälsar vi dig välkommen att uppleva lyx och flärd på hälsingevis. Du behöver inte ha bil för att ta dig hit, tåg går utmärkt.

Det är enkelt att gå ner i varv via kraften i naturen och de omgivande bergen i dalgången, och “skogsbad” är stärkande för både kropp och själ. Hotellet har fått många fina utmärkelser, läs mer under Boende.

Slå dig ner med något att dricka i handen och “tomglo” som man säger i Hälsingland, ut över de blånande bergen och Ljusnans dalgång.

Fritextsökning

Boende & mat

Boende & mat

Gäster och personal är överens om att det är något magiskt med den här platsen. Om det är utsikten eller om det är något mer låter vi vara osagt. En sak är säker: Stress och vardagsbekymmer släpper redan när du står i hotellets lobby och skådar rakt in i Hälsinglands hjärta.

Hotellet är stolt över de utmärkelser och nomineringar man fått, bland annat en bronsplats i Best Guest Experience där utvärderingar från gäster och kundundersökningar bestämmer betyget. Dessutom utmärkelsen från tidningen Topphälsa som Årets Toppställe.

Boende

En del av anläggningen består av hotellrum, 28 dubbelrum med olika färger och inredning. De är alla personligt inredda i en lantromantisk stil. I rummen finns tv, telefon, skrivbord, soffa eller fåtölj, bekväma sängar och trägolv. I hotelldelen finns även en liten lobby med kaffebryggare och mikrovågsugn.

De fem nybyggda sviterna har en fantastisk utsikt över Ljusnans dalgång. Unikt inredda av svenska superstjärnor och världsmedborgare. Dessutom finns fem juniorsviter, även de helt nya med spännande inredning, efter ett tema eller syfte. Delar av intäkterna går oavkortat till exempelvis bevarandet av utrotningshotade djur och projekt för allas lika värde.

Måltider

Många påstår att restaurangen ligger vid en av Sveriges vackraste utsiktsplatser. Att köket dessutom är renommerat för sin matlagningskonst, gör inte saken sämre. Välutbildade kockar, omsorgen om råvarorna, de höga kraven på hygien och miljö gör ätandet till en njutning. Menyn har ofta inslag av ortens specialiteter. Fokus ligger också på mycket grönt, det ska vara gott och enkelt att äta nyttigt. Här har man 2000 kvm egna ekologiska odlingar. Vällagad husmanskost är viktig men man låter sig också gärna influeras av det internationella köket. Genomgående i köket är att etik och miljö prioriteras, och vegetarisk kost serveras dagligen.

Program

Den här veckan är dels till för dig som vill få en inblick i mindfulness, förstå dess grunder, vill få med dig övningar att praktisera hemma eller kanske bara är lite nyfiken på ämnet. Men också till för dig som behöver återhämtning, vila, en paus i vardagen och få bara vara, kravlöst, i sköna övningar!

Programmet är kravlöst och frivilligt, en bara-vara-vistelse för att du ska få möjlighet att öva dig i att känna efter, stund för stund, vad just du vill göra.

Mindfulnessyogan (varje morgon) är en mjuk strechingyoga som alla klarar av utifrån sin egna förmåga. Man behöver inte vara vig på något sätt, man kan ha en stol bredvid sig om man har svårt att komma upp och ner från mattan. Yogan, och även hela retreatet, passar ung som gammal, man som kvinna, van som ovan mindfulnessutövare. 

Det preliminära programmet ser ut så här:

Torsdag

14.00-15.00 Incheckning
15.00-17.00 Samling och information om programmet.
Följs av föreläsningen ”Vad är Mindfulness?” En introduktion i Mindfulness och ett par prova på-övningar.
18.00 Meditation - Vi provar att följa vår andning
19.00 Middag


Fredag

08.00 Mindfulnessyoga
09.00 Frukost
11.00-15.00 Spa-bad
Avbryt själv för lunch i rock & tofflor mellan 12-14
17.00 Om Mindfulness’s förhållningssätt och sköna övningar
18.00 Meditation – kroppsscanning
19.00 Middag


Lördag

08.00 Mindfulnessyoga
09.00 Frukost
10.30 Egen tyst strandpromenad (c:a 1 km) med korta övningar och tänkvärda ord uppsatta utmed vägen. Avslutar med en mindfulnessövning uppe vid Vikingahuset.
12.00-14.00 Lunch när det passar dig
  Fri eftermiddag: Vandra 3,5 km upp till Åsberget, läs bok, strosa i området, bada mer eller bara ”tomglo” på utsikten!<
18.00 Meditation – Vi följer vår andning
19.00 Middag


Söndag

08.00 Mindfulnessyoga
09.00 Frukost
10.30 Avrundar vistelsen med bl.a. en övning och ”Brevet till mig själv”.
12.00-14.00 Lunch när det passar för din hemfärd


 

Om Maria Björkman

”Det finns mycket man kan träna på.
Men ibland behöver man kanske också
träna på att göra ingenting.”


Maria Björkman, mer känd som MåBra-Maria, är förskollärare i grunden och har nu hunnit skaffa sig en gedigen lista på utbildningar inom stresshantering och mentalträning.

Hon är också utbildad holistisk stressterapeut, mindfulnessinstruktör, retreatledare, spa-terapeut, avslappningslärare, Qi-gongledare, barnmassageinstruktör och har gått kurser i en rad olika kroppsbehandlingar.

Det gör att hon kan se till varje enskild persons behov och utgå från vad just den behöver.

– "Men hennes största merit är nog ändå hennes mjuka, inkännande sätt och bemötande!”

Spa

Redan i slutet av 20-talet reste man långt för att ta sig till Orbaden och bada i älven Ljusnans klara vatten, andas den friska luften. Naturen runt omkring, den goda och nyttiga maten, utsikten från spaavdelningen, duktiga välutbildade terapeuter och Kerstin Florians underbara behandlingar uppfyller allt ett spa ska kunna erbjuda.

Salus per aqua – Hälsa/läkning genom vatten får du här och nu inte enbart från älven utan också från hotellets inomhuspool, utomhuspool, mineralbad samt bad i utomhusjacuzzi.

Spa innehåller fyra hörnstenar rörelsevilanäring och beröring i balans.

Vatten – Skall vara en naturlig del av spaupplevelsen och gå som en röd tråd genom den.
Naturlighet – I behandlingsprodukter, mat, dryck och miljö.
Lärande – Möjlighet att lära sig något som förbättrar ens egen livsstil/välbefinnande.
Känsla – En spavistelse ska vara avkopplande såväl som ge ny energi.

Detta enligt branschorganisationen Svenska Spahotells kriterier där hotellet är medlem.

I priset ingår det som kallas "Enkel spaentré" i behandlingsmenyn nedan. Det innebär att du får tillgång till spaavdelningen med pool, bastu, mineralsaltbad samt utomhuspooler med spektakulär utsikt. Här finns frukt och smaksatt vatten framdukat och du får låna handduk, badrock och tofflor.

Alla behandlingar etc. bokas i förväg hemifrån och betalas på plats. Ring och boka en massage eller någon annan behandling på 0278-62 15 00.

Ladda ner behandlingsmeny

Resfakta

Ingår i priset:
- 4 dagar/3 nätter
- Helpension. Vegetariska alternativ finns.
- Ca 11 timmars programinnehåll såsom mindfulness, mjuka yogaövningar och lättare promenad/vandring.
- Spaentré med tillgång till spaavdelningen med pool, bastu, mineralsaltbad samt utomhuspooler. Här finns frukt och smaksatt vatten framdukat och du får låna handduk, badrock och tofflor.

Ingår ej:
- Resan till Orbaden
- Spa-behandlingar

Ensamresenärer: Går utmärkt att vara ensam deltagare, man placeras då i delat dubbelrum med separata sängar om man inte bokar enkelrum. 

Enkelrum: Går att boka mot pristillägg som visas när man klickar på Boka, och innan man registrerar något.

Resa:
Orbaden ligger i Hälsingland mellan Bollnäs och Järvsö, ca 28 mil från Stockholm.
Bil: “Tidernas Väg” kallas riksväg 83 som passerar Orbaden. Söderifrån kan man välja Tidernas Väg (www.tidernasvag.se) redan från Uppsala eller norrifrån via Ånge. “Lite längre och lite krokigare men fylld av upplevelser”. Vill man ha en snabb transportsträcka väljer man E4:an med motorväg från Uppsala, du svänger vid Tönnebro mot Ljusdal och Bollnäs. 
Tåg: Norra stambanan Gävle – Bollnäs – Ljusdal har tät tågtrafik av flera bolag. Lokaltågen stannar på Vallsta station, alldeles intill Orbaden. Ring och boka hämtning i receptionen senast 1 dag före, så blir du hämtad där.
Buss: Linjebussen stannar utanför Orbaden Spa & Resort om man åker på sträckan Gävle – Bollnäs – Järvsö – Ljusdal. Ett prisvärt färdsätt är Härjedalingens långfärdsbussar som passerar Orbaden på vägen från Stockholm och norrifrån.

Minimiantal: 10 deltagare

Yogautrustning: Det finns yogamattor på plats men du får gärna ta med din egen om du har.

Specialkost: Inga problem att få specialkost i dom flesta fall. Meddela vid bokning.

Åldersgräns: Inga barn 

Övrigt: -

Resegaranti

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Paketreselagen vilket garanterar att du får tillbaka dina pengar om resan ställs in eller avbryts i förtid.
Läs mer >>

Covid-19

Hotellet följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten. All personal är välinformerad om hygienregler och förhållningssätt till hantering av livsmedel, lokalvård och smittorisker.  Hotellet har stora möjligheter att sprida ut gäster både med boende och konfererande i olika huskroppar. Måltider och kaffe kan om så önskas serveras i enskilda lokaler där gruppen får äta avskilt. 

Erbjudanden
Kontakta oss
Adress:
InShape Travel
Norra Catalinagränd 17
183 68 TÄBY