Sri Lanka – Yogaretreat med Sofia Bergström & Siri Tuseth

Följ med Sofia Bergström och Siri Tuseth till Sri Lanka den 9-19 mars 2019. Här på den södra spetsen av Sri Lanka har vi hittat en fantastisk plats för yoga, avkoppling och sol och bad. Det är en liten strand-resort långt från de vanliga charterstråken. Vistelsen blir avslappnad med en känsla av barfota-lyx och med alla bekvämligheter. Du kommer att bo vid en av de vackraste orörda stränderna i södra Sri Lanka. 

Stranden delas med lokala fiskare från byn, ingen trängsel, bara vit sand och blått hav.

Anläggningen har en 20-meters sötvattenbassäng, en stor yogapaviljong, spa och utomhusrestaurang. Restaurangen är inte bara en plats där du kan njuta av fräsch mat, utan också en plats att umgås i mysiga soffor och gungstolar. Kanske vill du slappna av med en roman eller köpa något att dricka. Du kan även beställa massage och andra kroppsbehandlingar. Runt retreatet i de fridfulla omgivningarna ligger autentisk lankesisk bybebyggelse. 

Pris från:
SEK 13 650
Boka resa

Dina lärare

Yogalärare på resan till Sri Lanka är Sofia Bergström och Siri Tuseth. Sofia är sedan tidigare certifierad Iyengaryogalärare ”Junior Intermediate Level I” och är i dag certifierad Patanjali Yoga Level III, och har undervisat yoga i 14 år. Sofia är en inspirerande och entusiastisk lärare som undervisar yoga på ett lättförståeligt och pedagogiskt vis. Sedan 2004 driver hon SattvaYoga i Umeå och Obbola, där hon förutom vanliga yogaklasser även håller i en 2-årig Teacher Training utbildning samt undervisar yoga på fysioterapiutbildningen vid Umeå Universitet.

För Sofia var mötet med yogan ”kärlek vid första ögonkastet”. Efter, bland annat, många år av idrottande på hög nivå med en del fysiska besvär som följd, hittade hon tillbaka till ett fysiskt och mentalt välmående tack vare yogan. Sofia studerade under en månad 2010 för familjen Iyengar på institutet i Pune, Indien och har regelbundet vidareutbildat sig för seniora lärare. Hon har även genomgått en treårig yoga-terapiutbildning i Danmark under ledning av Stephanie Quirk, en av världens främsta inom området. 

Siri har undervisat yoga i 15 år, och har de sista 8 åren drivit Satya Yoga som håller till i Stavanger och Sandnes. Hon er sedan tidigare certifierad Iyengaryogalärare och är i dag certifierad Patanjali Yoga Level IV. Siri driver Satya Yogaskole som erbjuder Teacher Training,kurser i Yogaterapi och Barnyogautbildning.

Siri undervisar klasser och workshops över hela Norge, och brinner för att sprida yogans många aspekter till så många olika människor som möjligt. Hon lägger vikt på att få till en fin och lättförståelig tilnærming på yogamatten mellan anatomi och yogafilosofi. Siri undervisar med mycket humor, och försöker att ge dig som elev en baskunskap som kan användas oavsett vilken yogaform du vanligtvis praktiserar. I tillägg till att undervisa yoga håller hon föredrag, webinarer och är med på många fina projekt tillsammans med andra fackpersoner. Hon började själv med yoga i Köpenhamn då hon studerade filosofi där, och har sedan dess varit så mycket på mattan som möjligt.
"Yoga gir meg kunnskap og innsikt, glede og utfordring. Yoga gir meg gode verktøy til å håndtere livets små og store utfordringer både fysisk og mentalt. Yoga lærer meg å være modig og stole på meg selv."

Sofia och Siri har Ali Dashti och Kate Beck, Patanjali Yoga Switzerland Insitute for Yogic Sciences som sina lärare, och är en del av deras internationella lärarstab.
 

Program

Program

Du känner att du hamnat rätt när du befinner dig i den rymliga yogapaviljongen. Under yogaklasserna blickar du ut över den tropiska lummiga växtligheten med vajande palmer, ibland med apor på besök, och på de stiliga och eleganta fåglarna som spatserar runt på gräset och letar efter mat och med poolen alldeles bredvid. Inramningen kan inte bli bättre.

Yogapaviljongen är stor och luftig och har skapats för att rymma klasser på upp till 45 deltagare. 

Sofia och Siri bjuder in dig till din matta för en yoga/meditations-klass varje morgon och eftermiddag (förutom ankomst- och avresedag samt sannolikt inte på utflyktsdagen). Under din lediga tid kan du slappa vid poolen eller ta ett bad i den ljumma havet, ligga och läsa i en hammock, eller bara njuta av solen och stunden.

Programmet innehåller:
- 2 klasser per dag. En morgonklass som börjar med pranayama (andningsövningar) och avslutas med olika energigivande sekvenser som varieras från dag till dag ca 7.30-9.00 och en kvällsklass som är mer inriktad på återuppbyggande yoga, pranayama och yoganidra ca 17.30-19.00
- 1 samtal/föreläsning om "Hur kan vi införliva yogafilosofin i vår vardag och på så sätt få mer harmoni och balans i livet"
- 1 teknisk workshops där vi kommer att fokusera extra mycket på att öka vår rörlighet i bröstkorg, nacke och axlar
- 1 ayurvedisk massage
- 1 utflykt

Klasserna under veckan kommer att ge deltagarna en fördjupad erfarenhet av yoga-asanas och pranayama, där ökad kroppskännedom, förbättrat yogautövande, att ha roligt och slappna av är några av målen. Yogaveckan vänder sig till både nybörjare och fortsättare. 

På plats finns det mesta man kan behöva under en yogaklass, men ta gärna med din egen yogamatta om du har, och som du känner dig bekväm med.  

Mellan yogaklasserna

Mellan yogaklasserna kan du ta det lugnt eller vara mer aktiv, du bestämmer själv. Du kan slappa i solstolarna vid poolen, ta en kopp kaffe, te eller en öl i ute-restaurangen, njuta av den oexploaterade fantastiska stranden och ta ett dopp i det ljumma vattnet. Havet är ofta relativt lugnt och stilla i den här viken till skillnad mot många andra vindutsatta stränder på den sydvästra delen av ön. 

Det erbjuds även ett brett utbud av aktiviteter som bokas och betalas på plats. 
• Massage och andra spabehandlingar
• Surfing-lektioner på alla nivåer
• Snorkling 
• Båtturer 

Vill du göra fler utflykter än den som ingår, och se mer av ön finns det massor att göra. Det finns tempel, djungel, stränder, vilda djur, antika ruiner, mystiker, kurer, berg, sjöar och vattenfall. Mer info om Sri Lanka hittar du här >>.

Det är enkelt att beställa en taxi eller tuk-tuk om du vill åka någonstans, och det är billigt.

Boende & mat

Boende & mat

Boende

Det finns ca 70 rum i beach front-villor, bambu-bungalows och deluxe-rum i den stora trädgården med bara en minuts promenad bland palmer och mjukt gräs ned till den orörda stranden. 

Deluxe-rummen som vi bor i är ljusa, luftiga och elegant inredda och inkluderar generösa badrum i marmor med "öppen himmel", privata balkonger eller uteplatser och fin utsikt mot tropisk vegetation. Rummen är delvis öppna mot den omgivande lummiga naturen, rummen på övervåningarna har öppna ytterväggar med bambugardiner. 

Öppenheten mot naturen gör naturligtvis att man kan få syn på en och annan myra eller liten ödla i rummet ibland. Det gör även att man kommer väldigt nära naturens olika ljud. Du hör vågorna som rullar mot stranden, och symfonin av ljud från djungelns fåglar, syrsor med mera som möter en på morgonen går inte att beskriva, det måste upplevas. 

Det finns inte telefon eller luftkonditionering på rummen, rummen kyls av den naturliga havsbrisen och takfläktar. Mobiltäckningen är bra och det finns WiFi, dock ganska långsamt. Tvätt- och strykservice finns. I varje rum finns ett låsbart skåp där man förvara sina värdesaker när man inte är på rummet. 

 

Du kan uppgradera till en Bamboo Hut. De vackert utformade bambuhyddorna lyfter fram retreatets strävan att förbli Sri Lankas ledande Eco-Hotel-upplevelse. Lyssna på ljudet av vågorna i fjärran, hör aporna leka i träden och känn hur nära naturen är. Du hittar tilläggspriset i steg 1 när du går till "Boka på förfrågan" och innan du fyller i någon information.

Retreatets stora swimmingpool ligger i centrum av den frodiga trädgården, bekvämt i närheten av restaurangen om du vill ha något att dricka.
Den är 20 meter lång, idealisk för att motionssimma eller att bara flyta runt och njuta. Den fina yogashalan ligger med utsitktöver poolen.

Mat

På menyn har tropiska frukter, fräscha grönsaker och färska skaldjur en framträdande plats bland traditionella lankesiska delikatesser och internationella favoriter. Många av de örter och kryddor som används odlas ekologiskt i trädgården, medan andra säsongsbetonade råvaror köps färskt dagligen från lokala marknader och fiskare.

Exempel från menyn: 
- Frukost 
Säsongens frukt (mango, papaya & banan) serverat med limeklyfta och färsk ost. 
Pocherat ägg serveras med ångade grönsaker. 
Färsk frukttallrik följt av ägg, kan serveras med fullkornsbröd och mango chutney, kokos sambal och ost. 
- Lunch 
Grönsallad, ostmassa, tomater och cashewnötter serverat med färsk fisk. Säsongens ångade grönsaker toppad med kokos, olivolja, citron & salt, serverat med lokalt ris. Färsk fisk som tillval. 
- Middag 
Du kan välja mellan en rad traditionella lokala rätter, och för dig med letar efter något mer bekant erbjuds även ett utbud av hälsosamma medelhavs-inspirerade rätter.

Spabehandlingar

Spa-menyn erbjuder en mängd olika massagebehandlingar, terapier och behandlingar för att skämma bort kroppen och lugna själen. Många behandlingar har färska, lokala ingredienser för en riktigt exotiskt spa-upplevelse. 
Du kan även beställa skönhetsbehandlingar som 
• Ansiktsbehandling 
• Manikyr 
• Pedikyr 
• Body scrub 
• After sun-behandling med Aloe Vera

Utflykt & omgivning

En fantastisk utflykt ingår i priset.

Elefanter i Udawalawa

Denn naturpark består av cirka 30 000 hektar våtmarker, skogar och gräsmarker och här kan man garantera att se elefanter. Det finns också ett stort fågelliv, hjortar, krokodiler, och om du har tur kan du till och med få se leoparder. I närheten finns elefantrehabiliteringscentret där du kan titta på när elefanterna fodras och duschas - underbart!

- Man åker iväg jättetidig morgon eller före lunch, och kommer tillbaka på eftermiddagen eller kvällen
- Resan dit är ca 80 km och tar ca 2 timmar med minivan
- Safarin i parken tar ca 3 timmar
- Transporten dit och hem ingår i ditt pris
- Entrebiljett (ca 3000 LKR per person) och safari-jeep (ca 1000 LKR per person beroende på gruppens storlek) ingår inte utan måste betalas kontant på plats.

Klimat

Genomsnittstemperaturen på Sri Lanka är ca 27ºC. I söder där retreatet ligger blir det sällan varmare än 35ºC. Den torraste perioden härnere är november till april, så det passar ju bra att Ulricas retreat är i mars! Även under monsunperioderna så är himlen här oftast blå med något kraftigt åskväder på kvällen ibland.

Resefakta

Ingår i resan:
- Boende 10 nätter i del i dubbel/twinrum med badrum (enkelrum möjligt mot pristillägg som du ser i steg 1 i bokningsförfrågan innan du anger personliga uppgifter) 
- Frukost och middag varje dag (ankomst- och avresedag beroende på dina tider)
- 2 yogaklasser per dag enligt beskrivning (inte ankomst och avresedag samt sannolikt inte på utflyktsdagen)
- 1 samtal/föreläsning om "Hur kan vi införliva yogafilosofin i vår vardag och på så sätt få mer harmoni och balans i livet"
- 1 teknisk workshops där vi kommer att fokusera extra mycket på att öka vår rörlighet i bröstkorg, nacke och axlar
- 1 ayurvedisk massage 
- Utflykt till en nationalpark och elefantrehabiliteringscenter (endast transport). Entrebiljett (ca 3000 LKR per person) och safari-jeep (ca 1000 LKR per person beroende på gruppens storlek) ingår inte utan måste betalas kontant på plats. Chauffören kan stanna till vid en uttagsautomat på vägen vid behov.
- Gemensam grupptransfer från och till flygplatsen. 

Ingår ej:
- Flyg
- Luncher
- Lokala kostnader under utflykten enligt ovan
- Eventuella behandlingar och andra utflykter. 

Resa: Flyg till Colombo i Sri Lanka. Retreatet börjar 9 mars, flygavgång från Skandinavien är då normalt 8 mars på grund av tidsskillnaden. Kommer du tidigt den 9 mars kan du få vänta på ditt rum. 

Transfer: Det ingår en gemensam grupptransfer (knappt 3 timmar) från och till flygplatsen. Detta innebär att du kan få vänta in andra resenärer eller att du får åka tidigare till flygplatsen. Restid knappt 3 timmar. Vill man ha en egen separat transfer går det att beställa mot en extra kostnad. 

WiFi: Ja

Pool: Ja, 20 x 9 meter

Yogautrustning: Yogamattor, block etc. finns att låna på plats men du är välkommen att ta med din matta om du vill.

Spa: Hotellet har inget spa men det finns under vistelsen möjlighet att boka massage etc från en stor meny.

Dricks: Dricks förväntas (städare, bärare tec.) 

Specialkost: Inga problem att få specialkost. Meddela vid bokning. 

Åldersgräns: Inga barn

El: Typ D, 3-pin runda stift (vanlig i länder med brittisk historia)

Valuta: Sri Lankan Rupees (LKR). 1000 LKR = ca 60 SEK (juni 2017). EUR och USD fungerar på många ställen men inte alla. In- och utförselgräns på 5000 LKR. Uttagsautomat finns på flygplatsen och i många städer och byar.

Kreditkort: Det går bra att betala med VISA och Mastercard på retreatet. 

Vaccinationer: Kolla med din vaccinationscentral vad som rekommenderas. Tänk på att kolla upp det i god tid då vissa vaccinationer behöver göras flera veckor innan resan.

Visum och pass: Visum behövs och kan köpas på flygplatsen, dock risk för köer. Ansökan online görs på www.eta.gov.lk.  Viktigt att passet vid inresedatumet har en giltighetstid på mer än 6 månader.

Övrigt: Om du vill undvika att väckas tidigt av djungel- och fågelläten rekommenderas öronproppar.
 

Datum & priser

DatumNätterResaPris från
2019-03-0910Sri Lanka - Yogaretreat med Sofia Bergström SEK 13 650Boka på förfrågan
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
  • Cards Paynova logo
Powered by Travelize