Italien, Sicilien - Hatha- och Yinyoga med Yogashala Stockholm

italien yogaresa sardinien

Följ med oss till underbara Sicilien på Hatha- och Yinyoga Retreat


En yogaresa för så väl vana utövare som nybörjare. De två dagliga yogaklasserna varierar mellan fysisk Hathayoga och vilsam Yinyoga där växlingen skapar förutsättningar för att du ska kunna njuta av att få arbeta igenom kroppen och samtidigt kunna landa och ge kropp och sinne utrymme för återhämtning.

Kursen hålls på Sicilien precis vid havet i närheten av Cefalú. En underbar plats för en vecka med yoga, sol, bad och god mat. 

Njut av stranden, solen och omgivningen mellan yogapassen varje morgon och kväll. 

Yogan utövas antingen i det fina yogarummet eller på en av terrasserna med utsikt över havet. Klasserna leds av Camilla Håkansson och Britta Larsson-Jones som båda är etablerade lärare på Yogashala Stockholm.

Någon av dagarna ger vi oss kanske ut på en morgonpromenad till "La Rocca" och upplever den fantastiska utsikten.

Yoga & lärare

Yoga & lärare

Denna yogaresa passar för så väl vana utövare som nybörjare. Det är två yogaklasser per dag. Vi börjar dagen med 1,5 tim Hathayoga, på eftermiddagen blir det 1,5 tim Yinyoga, yoganidra, andningsövningar eller meditation. Yogaklasserna varierar mellan fysisk Hathayoga och vilsam Yinyoga där växlingen skapar förutsättningar för att du ska kunna njuta av att få arbeta igenom kroppen och samtidigt kunna landa och ge kropp och sinne utrymme för återhämtning. Varje klass är uppbyggd utifrån ett tema med fokus på olika delar av kroppen.

I Hathayogan binder vi samman andning och rörelse för att bygga upp styrka, smidighet och balans. Vi utgår från varje enskild elevs förutsättningar och behov och släpper alla krav och prestationer. 

Yinyogan är en lugn och avslappnad yoga. Ett övande i ett varande. Du stannar i rörelserna i ca 5 minuter och låter på så sätt musklerna slappna av och bindväven sträckas ut, känna in kroppens olika förnimmelser, bli medvetna om vad som händer i kroppen och tillåta den att slappna av och släppa taget.

Vi håller till antingen i det fina yogarummet eller på en av terrasserna med utsikt över havet.

Dina lärare

Britta Larsson-Jones och Camilla Håkanson är era yogalärare, två mycket erfarna lärare som undervisar på Yogashala Stockholm. De undervisar i Ashtangayoga, Hathayoga och Yinyoga. De är utbildade yinyogalärare av Magdalena McWeld. De fördjupar sig genom olika workshops och reser regelbundet till Indien för att studera med sin huvudlärare Sharath Jois.

Britta har undervisat sedan 1999 när Yogashala Stockholm startade. Under många år kombinerade hon undervisningen i yoga med sitt arbete i skolan som specialpedagog. Sedan några år tillbaka arbetar hon med yogan på heltid. 

Camilla har undervisat på Yogashala Stockholm sedan 2007. Hon har arbetat som pedagog inom förskolan under många år och är dessutom utbildad massör och massageteraupeut. 

Program/schema

Preliminärt dagsprogram (kan komma att ändras på grund av lokala omständigheter eller gruppens önskemål):

07.00-09.00 Yoga
09.00 Frukost därefter fri tid (sol & bad, pool, promenad intill Cefalu etc.)
13.30 Lunch därefter fri tid
17.00-18.30 Yoga
19.30 Middag 

Ni har tillgång tilll yogalsalen 6 dagar, d v s inte avresedagen. Om vädret tillåter kan ni dock kanske hinna med en klass utomhus innan transfern till flygplatsen.

Boende & mat

Hotellet ligger vid en av de vackraste bukterna på Siciliens nordkust - "Calura" - vid den förtjusande lilla staden Cefalú som ligger i skuggan av ett mäktigt klippmassiv som kallas för Rocca, stadens symbol som är synlig på långt håll. På grund av det gynnsamma klimatet och den unika naturskönheten och konstskatterna hör staden till de turistiska "pärlorna" i den palermitanska provinsen. Förutom turismen har fiske och jordbruk stor betydelse för Cefalù.

Hotellet, som är trestjärnigt, har 72 rum (5 enkel- och 56 dubbelrum och 11 sviter) varav många har havsutsikt. Alla rum är smakfullt inredda i mediterran-stil och utrustade med dusch/WC, fön, telefon, satellit-teve och luftkonditionering/värme. I många dubbelrum står en dubbelsäng och en extrasäng. 

Alla rum har balkong eller uteplats, inredningen är enkel och trevlig. Här kan du verkligen koppla av. Från rummen med havsutsikt (tillägg) kan du se långt ut över Medelhavet och den östra kustremsan i riktning mot Messina. Övriga rum vetter mot den gröna sidan av ön. 

I receptionen kan du boka utflykter, köpa bussbiljetter, hyra en bil, växla pengar med mera. 

Hotellet öppnades i början på 1960-talet och har nu varit i familjen Curcios ägo i över fyrtio år. Inte bara läget och den personliga atmosfären och det rika sport- och fritidsutbudet efterlämnar bestående intryck - det är framför allt den förstklassiga sicilianska och lokala maten som ger en oförglömlig vistelse.

Terrassen är en av de vackraste delarna på hotellet - bara 98 trappsteg skiljer dig från stranden. Det är en fantastisk utsikt över hav och kust österut från Cefalù i riktning mot Messina. Över 500 kvadratmeter står till förfogande för en långvarig frukost eller en "candle light dinner" en gång i veckan. Också baren ligger på detta plan där pianisten skämmer bort dig två till tre gånger i veckan med diskret musik. 

På hotellområdet hittar du restaurang, terrassbar med panorama, frukostrum, konferenssal, pianobar, swimmingpool, hotellstrand, tennis-, basketball- och liten fotbollsplan.

Strand & pool

Det är bara ett stenkast från hotellrummet till havet. Där ligger en 450 kvadratmeter stor stenplattform med parasoller och vilstolar med den lilla strandbaren precis intill. På ena sidan av plattformen ligger den omtyckta sand- och kiselstensstranden. 

Badbukten med sina klippor är idealisk för snorkling och dykning - det är inte av en slump som hotellet har haft ett professionellt dykcentrum i över tio år (normalt stängt jan-feb). 
Badmästaren Sergio skämmer bort dig med en drink eller kanske en glass vid strandbaren och har under lunchen också en del smårätter från köket i beredskap. Du kan låna surfpaddlar och båtturer för sightseeing som går längs kusten startar härifrån. 

Lite stolta är man över sin sportsimbassäng som är utrustad med fem banor. Parasoller och vilstolar står till förfogande runt poolen utan extra kostnad. 

Allmän info om omgivningen

Vandra

På våren och hösten är den rätta tiden att vandra på Sicilien. Det finns många vackra vandringsleder runt om Cefalù. Hotellet står gärna till tjänst med att ge förslag till sevärda turer runt staden, och man har även en egen guide.

Kaféer och barer

En italiensk bar eller ett kafé kan inte jämföras med en lokal med samma namn på andra ställen i Europa. Italienaren älskar sin bar på många sätt: Även om han har ont om tid offrar han gärna några minuter för att dricka en snabb kopp kaffe. Kanske också äta en tugga torr, söt kaka och så försvinner han igen. Eller han har tid att sätta sig ner i den varma solen och diskutera med vänner och då naturligtvis dricka en kaffe. Om det är riktigt varmt och vår vän har gott om tid kommer han också säkert att njuta av en härlig "granita", en halvfrusen glass som är typisk för denna region. Och ännu en egenhet för italienska barer och kaféer: Allt som man konsumerar stående (al banco) är billigare än om man tar plats vid ett bord - extraservice och längre vägar kostar mer. 

Marknad 

Veckomarknaden i Cefalù äger under vintermånaderna rum varje lördag från kl 8.00 till 13.00 på strandpromenaden, Lungomare. Under högsäsongen äger marknaden rum vid samma tider ovanför stationen i Cefalù, ett sevärt spektakel med många prisbilliga fynd. Tillströmningen av ortsbor visar ofelbart rätta vägen till den äkta italienska marknaden. 

Mat och dryck 

För alla vänner av italiensk och i detta fall siciliansk mat finns det otaliga restauranger i alla kategorier. 

Vinkännare kommer att bli förtjusta i de underbara, torra vinerna på Sicilien; världsberömda namn som Donnafugata, Cusumano och Planeta producerar här sina viner som fått internationella utmärkelser. Alldeles i närheten av Cefalù, på vägen till Castelbuono, ligger avtagsvägen till vingodset Abbazia Santa Anastasia, som gjort sig känt internationellt och där du kan provsmaka viner. På talrika enotecas i Cefalu kan man provsmaka och köpa de delikata vinerna. Ett tips: Pröva vinet från Etna! 

Dricks

"Mancia", som dricks heter på italienska, är en viktig del i det dagliga turistlivet inom service och anses som mycket välkommen. På hotellet betalar man dricksen direkt till rumsstäderskan och hovmästaren. Ibland har hotellen en gemensam fond för dricksen och delar sedan upp den. Vid ett restaurangbesök är ca 10 procents påslag på notan vanligt. 

Läkare och första hjälpen 

Första Hjälpen på det statliga sjukhuset i Cefalù är kostnadsfri eller i nödfall kan du tillkalla en läkare via receptionen. Behandling av en läkare måste i regel betalas kontant. Se till att du efter behandlingen alltid får en detaljerad faktura som du kan skicka in till din sjukkassa resp din utlandssjukförsäkring för ersättning.

Taxi 

I Cefalù ligger taxistationen direkt vid stationen. Taxibilarna har inte någon taxameter, taxiföreningen har emellertid gjort upp fasta priser. Från stationen till hotellet kostar resan till exempel ca 10 EUR.

Resefakta

Ingår i resan:
- Boende 7 nätter
- Frukost och middag varje dag
- Alla yogasessioner under 6 dagar
- Gemensam grupptransfer från och till flygplatsen (detta kan innebära att du får invänta andra resenärer vid ankomsten eller att du får åka tdigare till flygplatsen på avresedagen)

Ingår ej:
- Flyg
- Luncher
- Andra utflykter och aktiviteter
- Deposit 20-40 EURO för yogautrustningen (sätts upp på rummets räkning och dras bort igen när man återlämnar utrustningen)

Resa: Flyg till Palermo (PMO). Du kan boka flyg själv online , men vi hjälper dig gärna om du vill. Vår flygbokningsavgift är 300 SEK per person. Boka inte flyg innan du fått information om att minimiantalet deltagare (15 st) är uppnått.

Transfer: Gemensam grupptransfer från och till flygplatsen ingår. När minimiantalet är uppnått och det är dags att boka flyg rekommenderar vi lämpliga flyg och därefter sätts transfertiden.

WiFi: Ja, finns på hela hotellet

Pool: Ja, öppen från tidig vår till sen höst dagligen 07.00-20.00. Ej uppvärmd. 

Yogautrustning: Yogamattor och övrig yogautrustning finns att låna på plats (mot deposit) men du är välkomen att ta med din egen om du vill.

Spa: Hotellet har inget spa men det finns under veckan möjlighet att boka massage. 

Dricks: Dricks förväntas inte men uppskattas. 

Specialkost: Inga problem att få specialkost i dom flesta fall dock har dom ej möjlighet att servera vegansk kost. Meddela vid bokning.

Åldersgräns: Ingen åldersgräns. 

El: Standard EU 2-pin plugg

Valuta: Euro

Kreditkort: Det går bra att betala med kreditkort. på hotellet.

Ensamresenärer: Vi försöker i möjligaste mån placera ensamresenärer i delat dubbelrum, men om det inte finns någon att dela rum med måste du kanske betala enkelrumstillägg. 

Klimat

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
  • Cards Paynova logo
Powered by Travelize