Skip to main content

Portugal – Yoga, natur och återhämtning i underbara Algarve

| 2023-04-03 |


NYTT! Nu finns möjlighet att boka enkelrum. Dessutom ingår en osteopatbehandling (värde 1000 SEK) om du bokar senast 15 mars.

Följ med yogalärarna Anna Gagner och Rikard Skogberg till det vackra Portugal och till Monte Velho Retreat Centre vid Algarves atlantkust. Gården ligger på en kulle ett par kilometer från havet där du blickar ut över ett ljuvligt landskap och ett underbart hav. Hit kommer yogagrupper från hela världen nästan varje vecka .

Här bor du mitt i naturen. Här finns stigar och småvägar som väntar på att utforskas till fots eller med cykel och det finns även en liten badbar sjö, här finns gott om möjligheter till naturupplevelser. Miljön är optimal för en yogaretreat, och all mat är organiskt vegetarisk. Det är ca 10 minuter med bil till stranden, transport ordnas enkelt på plats.

Utöver två yogaklasser per dag njuter du av den fantastiska Algarvekusten och Atlantens kraftfulla energi. Förutom vandring i de vackra omgivningarna erbjuds kroppsbehandlingar. Här finns även tid för reflektion, lugn och att utforska vackra omgivningar. 

Som tillägg till yogaklasserna kan du även välja surflektioner i ett av Europas bästa områden för surfing. Surfingen passar både dig som har surfat en hel del innan och vill ha hjälp att ta nästa steg, dig som vill fila på tekniken och även dig som helt enkelt är total nybörjare. Det finns vågor och utmaningar för alla nivåer.

Fritextsökning

Program

Denna retreat har ett fokus på att ta hand om DIG genom att utforska närvaro och stillhet.

 Under retreat-dagarna erbjuds du:

- Två yogaklasser/dag. Klassernas stil och form varierar utifrån gruppens behov (yin, hatha, flow).

- Daglig meditation

- Gemensamma vandringar där vi kommer uppleva algarvekustens blomstrande vår

- Osteopatiska behandlingar och massage (extra kostnad)

- Surfing (extra kostnad)

Vi bjuder också in till gemensamma reflektionstillfällen och utforskande samtal kring samspelet mellan yogan och livet där reflektion och stillhet kommer ha ett primärt fokus.

Dina lärare

När Anna Gagner och Rikard Skogberg lärde känna varandra så fanns redan den gemensamma nämnaren i yogan och osteopatin och ett spännande samarbete påbörjades genast. Förutom sina gemensamma yrken brinner de båda för att hjälpa människor att finna rätt plats i livet via den fysika kroppens signaler. De kombinerar yoga och osteopati och låter dessa att vävas samman utifrån vilket behov deras klienter eller elever behöver. Både yoga och osteopati grundar sig i botten på filosofi och passar därav utmärkt i kombination. De väver in osteopati i sina yogaklasser och hjälper sina osteopat-klienter med olika yoga övningar. De har med sin gemensamma expertis ett sätt att undervisa som är specificerat på att undvika skador och kunna läka områden som är skadade eller försvagade. 

Både surfing och vandring är stora intressen för de båda och de ser fram emot att få dela denna resa i Portugal med dig och utforska praktiken tillsammans.

Rikard Skogberg

Rikard har undervisat yoga de senaste 23 åren. Han har utbildat sig inom ett antal former av yoga och är för tillfället mycket intresserad av att yogan ska kunna vara anpassad utifrån individens behov oavsett om man har flera års praktik av yoga eller är ny i sitt yogautövande. Att hitta hem i sig själv via yogan är en av de grundläggande byggstenarna i hans form av undervisande.

Efter ett utforskande av praktiker som är mer dynamiska såsom ashtanga, dynamisk hatha och vinyasa samt mjukare former av yoga såsom yin och restorative har fokuset blivit att balansera kroppen utifrån nervsystemet.

En förståelse över vår anatomi och hållningsmönster är den andra byggstenen för att skapa en hållbar praktik och detta kommer ni att blicka in mot djupare tillsammans under hans klasser. 

Rikard arbetar även som osteopat och väver in den osteopatiska förståelsen av kroppen och själen som helhet in i yogan. Utifrån den platsen kan man arbeta integrerat med en medvetenhet och kontakt till den somatiska närvaron i vår kropp och läka och förstå oss själva på djupare plan.

Med närvaro och ett detaljfokus på yogan för man också successivt in i ett meditativt fokus där sinnet börjar få stillhet och man kan uppmärksamma våra inre behov tydligare och göra val som är mer i synk med vår intuition och hjärtats längtan.

Anna Gagner

Anna Gagner är en certifierad yogalärare inom yogaformerna Hathayoga, Flowyoga, Yinyoga, Restorative yoga, Gravidyoga och meditation. Hon börjarde själv yoga för 25 år sedan och har sedan dess testat de flesta formerna av yoga. Sedan 2014 är Anna certifierad yogalärare och har sedn dess kombinerat detta med att arbeta som osteopat och även med Reki. Under de 25 åresn som hon själv har utävat yoga har praktiekn såklart förändrats, från att i början vara ett hårt fysiskt mer träningsliknande pass till att bli mer återhämtande och att hitta alla delar som yogan erbjuder.

Anna har under utmanande perioder haft stort stöd av yogan, både när hon drabbats av fysiska skador men framför allt när hon under 2018 fick epilepsi. 

Kombinationen av yoga och osteopati gör att hennes yoga blir mer detaljerad och individanpassad och att du blir guidad på ett säkert sätt. Hon kan även hjälpa dig individuellt med att utforma mer specifikt yoga som du kan komma att behöva för stunden. 

Anna har idag en kärleksfull och omhändertagande form på sin yoga, som gör det möjligt för hennes elever att lättare kunna slappna av och tillåta sig själva att bli lyhörda för vad dom behöver just den stunden på mattan.

Boende

Boende

Monte Velho Retreat Centre är lantligt beläget ett par kilometer från havet. Huset ligger på en kulle och blickar ut över ett ljuvligt landskap. I fonden blickar man ut över ett underbart hav. Själva huset är mycket vackert och skulle lika väl passa till konstgalleri eller liknande. Rummen är vackra och varma med sköna sängar. 

Närvarokänslan till naturen är påtaglig. Miljön är mycket smakfull och vacker, och all mat är organiskt vegetarisk. Gården ligger ca 10 minuter med bil från stranden. Ungefär samma avstånd är det till byn Carrapeteira där det finns lite butiker, kaféer etc.  

Detta holistiska center är skapat för att erbjuda all den komfort och de utrymmen som behövs för ett yogaretreat. Den runda huvudshalan, byggd i trä och med golvvärme, är inspirerad av en liknande byggnad vid den brasilianska regnskogen. Shalan är bekväm och omgiven av naturen. Det finns dessutom ytterligare en nyare och något mindre shala, som ligger inbäddad i grönskan. Mellan klasser och andra aktiviteter kan du koppla av i ditt lugna och fridfulla rum, alla rum har fin utsikt över omgivningen.

Huvudbyggnaden består av ett gemensamt vackert inrett vardagsrum, matsal, frukostveranda och ett spa med bastu, ångbad och ett terapi-rum.

Rum


Vi har bokat rymliga rum som alla kan användas som dubbel- eller tvåbäddsrum och många även som 3-bäddsrum. Rummen är mysiga med trivsam inredning i varma färger.
Maximalt antal bäddar är 16 st.
Varje rum är indelat i två olika avdelningar så även om man delar rum kan man få en egen lite mer privat del.
Det går att boka enkelrum mot pristillägg.

Eco Energy

Huvudbyggnaden är utrustad med solpaneler och en väderkvarn. För varmvattensystemet används solen och en vedkamin. Detta hjälper till att värma alla byggnader. Veden som används i pannan är från egen skog och skördas på ett hållbart sätt.

Hållbarhet

Detta retreat-projekt började med skogsplantering redan 1997. Fastigheten hade övergivits och förvildats i över 20 år, jorden var väldigt mager med massor av stenar och lite vatten. En sjö för att samla regnvatten var det första steget att återuppliva marken. Utan vatten var inget möjligt.

Leran från grävningen av sjön användes för att bygga husets huvudväggar. Efter två vintrar var sjön nästan full av vatten och vilda djur började återvända. Du kunde höra fåglarna sjunga igen, grodor kväkte, kaniner, rävar, vildsvin och andra vilda djur var glada att  återkomma till marken.

Nu används vattnet från sjön till trädgården och hästarna under sommarmånaderna. I sjön kan man även bada (beroende på vattannivå och säsong), det finns en liten brygga och solstolar där.

Mat

Antónia, kock, beskriver sin matlagning så här:

Vegetarisk och vegansk matlagning

"Jag är vegetarian sedan mer än 30 år och under de senaste 10 åren skapar jag även lika bra veganrätter. Vegansk och vegetarisk kost är inte på något sätt asketism, utan stöder en bra hälsa och erbjuder möjllgheter till kreativitet och goda smaker. Samtidigt hjälper det till att skapa förståelse och medkänsla för djuren. Dessa två aspekter är anledningen till att vi erbjuder denna kost. Vi bygger mycket av kosten på principerna för ayurvedisk kost. 

Fräscha efterrätter

I en tid då många har intoleranser och allergier, krävs det mycket kreativitet som kock att förbereda läckra och välsmakande efterrätter. Desserterna är främst veganska och med lite naturlig sötma för att runda av. Alla ingredienser är färska och utan socker.

Veganskt

Gäster som normalt äter traditionell mat är mycket förvånade över hur välsmakande och lätt smältbar vegansk mat är. Att äta veganskt är också ett etiskt beslut.

Måltidstider

Normalt serveras måltiderna dessa tider.
- Frukost: 9.00
- Lunch: 13.00
- Middag: 19.00

Surfing

Surfing

Stränderna och havet i området är en fantastisk miljö för surfing, här är surfing-sporten stor.

Om du vill prova på surfing så är detta ett ypperligt tillfälle, men även för dig som har kommit en bit på väg i denna underbara och utmanande sport.

Vi erbjuder ett 3-dagarspaket som kostar 180 EUR (2 x 1,5 tim / dag) . Du bokar detta surfpaket i förväg via InShape Travel som ett tillägg i retreatbokningen, men du betalar på plats. Våtdräkt och annat som behövs finns att hyra på plats.
Beroende på antal i gruppen kan kostnad för transport till stranden tillkomma.

Om ni är flera så ingår transfern ner till stranden, om du är ensam betalar du den på plats.

Lunch ingår inte, men det finns ett par lunchbarer på stranden.

Kroppsbehandlingar

Både Anna och Rikard erbjuder osteopatiska behandlingar. 

En behandling på 60 minuter kostar 1000 SEK och betalas på plats.

Rikard beskriver sina behandlingar:
"Här erbjuds osteopatiska behandlingar, kraniosakrala behandlingar, andningsterapi samt massageterapi med fokus på ett helhetsperspektiv till hälsa, för både kropp, sinne och själ.
I mina osteopatbehandlingar arbetar jag utifrån kroppens struktur och funktion, och utifrån att vår kropp ständigt letar efter hälsa och balans i sitt system. Beroende på problematik så letar jag först efter hälsa och funktion för att stötta kropp, sinne och själ i sin egen självläkande förmåga. Därifrån efter en noggrann undersökning jobbar vi långsiktigt på att skapa förändring. Jag letar efter länk och samband mellan rörelsemönster, hållning och det pågående problemet, oavsett om det yttrar sig i nervsystemet eller en skada i t ex en axel.
Beroende på var problemet yttrar sig jobbar jag utifrån det system som behöver få extra stöd t ex fascia eller muskulo-skeletala systemet eller lymfatiska. Mina behandlingar är mjuka inkännande men även starka och djupgående. Behöver du hjälp med att hitta tillbaka till balans, eller har du problem med en stel nacke, ländryggsproblematik eller ett återkommande axelproblem? Vill du hitta kontakt till din kropp eller ditt andetag? Eller balansera upp långvarig stress som satt sig i din kropp och nervsystem? Boka en behandling på plats i Portugal."

Regionen

Denna region, där sydvästra Europa sjunker ner i Atlanten, är berömd för sin natur där höga klippor möter havet och luften fylls av en frisk bris. Här sprids myter och berättelser om fiskare, seglare och pirater, sjunkna fartyg och gynnsamt fiske.

I luften känns magiska dofter av olika växter, många av dem terapeutiska, när man strosar på stigarna mellan sanddynerna vid havet. Energin från stormarna i havet samlas i vågorna som bryter mot stranden. 

Resefakta


Ingår i resan:
- Grundpriset är baserat på boende i del i 3-bäddsrum med badrum. Läs rumsbeskrivningarna i fliken Boende. Del i dubbelrum och enkelrum möjligt mot pristillägg som du ser när du klickar på "Boka på förfrågan" innan du registrerar någonting.
- Vegetarisk helpension (inkl. middag på ankomstdagen och frukost på avresedagen)
- Yoga & meditation varje morgon
- Lång daglig eftermiddagsklass
- Utrymme för egen tyst tid
- Gemensam grupptransfer från och till flygplatsen
- Vid bokning senast 28 februari ingår en 60 minuters osteopatbehandling (värde 1000 SEK)

Ingår ej:
- Flyg
- Kroppsbehandlingar bokas och betalas på plats
- Surflektioner bokas i förväg men betalas på plats

Enkelrum: Det går att boka enkelrum mot pristilläggg som du ser när du klickar på "Boka på förfrågan" innan du registrerar någonting.

Resa: Flyg till Faro, Portugal. Du bokar ditt flyg själv. Det är tillräckligt många deltagare bokade så du kan boka ditt flyg när du fått din bokningsbekräftelse från oss.
Check-in är från kl 15, men om du kommer tidigare och ditt rum är klart så kan du få checka in tidigare. Check-out från rummet är kl 10, men du kan stanna på gården fram till kl 12 (man kan lämna bagaget i receptionen fram till dess).

Transfer: Det ingår en gemensam grupptransfer (ca 90 minuter) från och till flygplatsen. Detta innebär att du kan få vänta in andra resenärer eller att du får åka tidigare till flygplatsen. Vill man ha en egen separat transfer går det att beställa mot en extra kostnad. 
Privat transfer kostar 110 EUR från Faro, i en bil för 1-4 personer.

WiFi: Ja

Pool: Nej, men möjlighet till bad i mindre sjö/damm på fastigheten, beroende på vattennivå.

Strand: Ca 10 minuter med bil till underbara stränder. Transporter ordnas efter förfrågan på plats.

Yogautrustning: Yogamattor, block etc. finns att låna på plats men du är välkommen att ta med din matta om du vill,  det kan ofta kännas mer hygieniskt.

Kroppsbehandlingar: Möjligt att boka osteopat-behandlingar som bokas och betalas på plats.

Övriga aktiviteter: Möjligthet till vågsurfing, kite-surfing, hyra cykel, vandra, sol & bad etc. 

Specialkost: Inga problem att få specialkost. Meddela vid bokning. 

Åldersgräns: Inga barn

El: Vanliga europeiska standardkontakter

Valuta: EUR

Kreditkort: Det går bra att betala med VISA och Mastercard på retreatet. 

Pass: Inom Schengen-området ska det inte behövas pass men det frågas ändå ibland efter det på flygplatser etc. Kontrollera att ditt pass har en giltighetstid på mer än 6 månader.

Avbeställningsskydd & reseförsäkring

Har du rätt och komplett försäkringsskydd inför och under din resa? Gäller olycksfallsdelen i din hemförsäkring vid yoga och andra aktiviteter?

Vårt avbeställningsslydd och vår reseförsäkring ger dig den extra tryggheten.

Läs mer om Avbeställningsskydd >>

Läs mer om Reseförsäkring >>

Klimatkompensation

Du kan enkelt klimatkompensera din resa direkt hos oss när du fyller i din bokning, och du ser där direkt vad det kostar. Vi samarbetar med svenska GoCLimateNeutral och beloppet går till att byta ut ved- och kolspisar till soldrivna spisar på kinesiska landsbygden i ett FN-certifierat klimatprojekt som har certifieringen Gold Standard. Om du vill dyka djupare i klimatkompensationen hittar du mer info här.

Resegaranti

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Paketreselagen vilket garanterar att du får tillbaka dina pengar om resan ställs in eller avbryts i förtid. 
Läs mer >>

Väderstatistik

 

Average min and max temperatures in Lagos, Portugal

Average monthly sunhours in Lagos, Portugal

Average rainy days (rain/snow) in  Lagos, Portugal

Datum & priser

DatumDagarResaPris från
2023-04-037Yoga, natur och återhämtning i underbara PortugalSEK 12 900Boka på förfrågan
Kontakta oss
Adress:
InShape Travel
Norra Catalinagränd 17
183 68 TÄBY