Skip to main content

Portugal – The SLOW Practice Retreat med Ulrica Norberg och Hillevi Borga


| 2022-03-28 |

Boosta och återhämta dina system

Ulrica NorbergFölj med yogamaster Ulrica Norberg och hennes medlärare Hillevi Borga, fysioterapeut och yogalärare, till det vackra Portugal. En ljuvlig vecka väntar med fokus på metoder som stärker kroppen inifrån och ut, bygger mentala muskler, vårdar koncentration, stärker fokus och möjligheterna att slappna av och vara närvarande. Resiliens står som tema för veckan. Förmågan att balansera, hitta motståndskraft och inre styrka. Mentalt som fysiskt. Detta retreatprogram är verkligen unikt, det finns inget som det här någon annanstans.

Hillevi BorgaUlrica och Hillevi återvänder för andra gången till Monte Velho Retreat Centre nära Algarvekusten. Denna pärla ligger på en kulle ett par kilometer från havet där du blickar ut över ett ljuvligt landskap och ett hav som erbjuder fantastiska surfvågor. Byggnaderna är oerhört vackra och skulle likväl passa till konstgalleri eller liknande. 

Här bor du mitt i naturen. Den omfamnar platsen och ligger som en stöttande närvaro. Grodor kväker, stjärnorna blinkar på den mörka himlen, fantastisk utsikt över kullar och solnedgångar, skogar av barrträd. Här finns stigar och småvägar som väntar på att utforskas till fots eller med cykel och en badbar sjö, här finns gott om möjligheter till naturupplevelser. Miljön är optimal för ändamålet, och all mat är organiskt vegetarisk. Gården ligger ca 10 minuter med bil från stranden. 

Din yogainstruktör Ulrica Norberg är en av Sveriges mest välkända och välrenommerade. Hennes medlärare Hillevi Borga är fysioterapist och välutbildad yogalärare. 
Med Ulricas och Hillevis individuella syn på yoga kommer du att lära dig att anpassa din yogapraktik till dina personliga behov - oberoende om du vill utveckla dig, är en nybörjare eller en avancerad yogautövare. 

Även icke-yogande vän/partner är välkommen (2000 kr rabatt). Möjligt att på plats boka vågsurfing, kite-surfing, hyra cykel, vandra med mera.

Video från Monte Velho Retreat Center >> 
 

Fritextsökning

Program

Program

Nyckelordet för denna retreat är lugn. SLAPPNA AV. MJUKNA. GÖR EN PAUS. UTFORSKA.
För att detta ska kunna hända måste vi REFLEKTERA. RÖRA SIG. ENGAGERA. FUNGERA.

Ulrica och Hillevi har skisserat dagarna på Monte Vehlo Eco Retreat med början varje morgon på mattan med yoga och meditation. Eftermiddagsklasserna är en längre session med fokus på teknik, dialog om vad SLOW är, varför är det så viktigt att du följer en väl genomtänkt sekvens i Yin eller Restorative Yoga.

För att motverka denna kontemplativa, självutforskande och stretchande praktik kommer du även göra powerwalks och CORE-arbete där du lär dig att använda hela systemet för att ge balans mellan det inre och det yttre. Mellan sessionerna kommer det att finnas tyst tid där varje deltagare kan vila, reflektera och njuta av gården och naturens prakt.

Att skapa balans kan aldrig göras för mycket. Så om du involverar dig själv i väldigt långsamma och töjande övningar måste man även engagera musklerna för att få cirkulation och utveckla styrka. Stabilitet i kropp, sinne och själ kommer genom en blandning mellan att lära sig att slappna av och förlänga och att intensifiera för att känna in din kropp.

Denna retreat är verkligen unik.

Det finns inget som det här någon annanstans.

Programmet innehåller:

    • Svadhaya-självstudie
    • Reflektion
    • Kärleks- och vänlighetskontemplation
    • Att hitta Zen, meditation
    • Andning, pranayama
    • Yinyoga, Restorative Yoga, Yoga Nidra
    • Powerwalking / Lugn joggning
    • CORE-klasser - med elasticitet som motvikt
    • Satsangs
    • Hur man säkert och lyckosamt renar sinne, kropp och själ

Klasser och lektioner hålls på engelska om det finns internationella deltagare.

Dina lärare Ulrica Norberg och Hillevi Borga

Dina lärare Ulrica Norberg och Hillevi Borga

Ulrica har över 25 års erfarenhet av hur man arbetar med att få fram sin egen inre potential genom att öppna kroppens, sinnets och ditt inres kapacitet. Fysiskt, mentalt, andligt.

Ulrica grundar sig i att all lycka och styrka kommer från dedikerad reflektion, meditation och rörelse, med en uppriktig vilja att lära känna dig själv.

Hon har skrivit över ett dussin böcker om hälsa och medvetenhet och undervisar privata elever, företag och grupper över hela världen i medvetenhet, kreativitet, innovation, meditation, mindfulness, hälsa och yoga.

Hillevi Borga är fysio-terapeut med över 20 års erfarenhet av behandling. Hon är också en välutbildad yogalärare. Hillevi är fast övertygad om att sant helande kommer inifrån.

Hillevi är känd för sitt mjuka sätt och sina djupa kunskaper.

Boende

Boende

Monte Velho Retreat Centre är lantligt beläget ett par kilometer från havet. Huset ligger på en kulle och blickar ut över ett ljuvligt landskap. I fonden blickar man ut över ett hav som erbjuder fantastiska surfvågor. Själva huset är mycket vackert och skulle lika väl passa till konstgalleri eller liknande. Rummen är vackra och varma med sköna sängar. 

Närvarokänslan till naturen är påtaglig. Miljön är mycket smakfull och vacker, och all mat är organiskt vegetarisk. Gården ligger ca 10 minuter med bil från stranden. Ungefär samma avstånd är det till byn Carrapeteira där det finns lite butiker, kaféer etc.  

Detta holistiska center är skapat för att erbjuda all den komfort och de utrymmen som behövs för ett yogaretreat. Den runda huvudshalan, byggd i trä och med golvvärme, är inspirerad av en liknande byggnad vid den brasilianska regnskogen. Shalan är bekväm och omgiven av naturen. Det finns dessutom ytterligare en nyare och något mindre shala, som ligger inbäddad i grönskan. Mellan klasser och andra aktiviteter kan du koppla av i ditt lugna och fridfulla rum, alla rum har fin utsikt över omgivningen.

Huvudbyggnaden består av ett gemensamt vackert inrett vardagsrum, matsal, frukostveranda och ett spa med bastu, ångbad och ett terapi-rum.

Rum

Det finns 13 rymliga rum som alla kan användas som enkel-, dubbel- eller tvåbäddsrum och många även som 3-4-bäddsrum om så önskas. Rummen är mysiga med trivsam inredning i varma färger.

Se planritningarna via följande länkar:

Rumsplan rum 0-3 (Två separata sovrum med gemensamt badrum i ett av rummen. Antingen  med 1 dubbelsäng och 2 enkelsängar eller med 4 enkelsängar. Används som dubbelrum, som twinrum med sängarna i separata rum eller som flerbäddsrum med 3-4 bäddar. Kan även ev. bokas som enkelrum beroende på platstillgång.) 

Rumsplan rum 4-7 (Två separata sovrum med gemensamt badrum i ett av rummen. Antingen  med 1 dubbelsäng och 2 enkelsängar eller med 4 enkelsängar. Används som dubbelrum, som twinrum med sängarna i separata rum eller som flerbäddsrum med 3-4 bäddar. Kan även ev. bokas som enkelrum beroende på platstillgång.) 

Rumsplan rum 9 (Används som enkelrum eller dubbel-/twinrum.) 

Rumsplan rum 10-13 (Används som enkelrum eller dubbel-/twinrum.) 

Eco Energy

Huvudbyggnaden är utrustad med solpaneler och en väderkvarn. För varmvattensystemet används solen och en vedkamin. Detta hjälper till att värma alla byggnader. Veden som används i pannan är från egen skog och skördas på ett hållbart sätt.

Hållbarhet

Detta retreat-projekt började med skogsplantering redan 1997. Fastigheten hade övergivits och förvildats i över 20 år, jorden var väldigt mager med massor av stenar och lite vatten. En sjö för att samla regnvatten var det första steget att återuppliva marken. Utan vatten var inget möjligt.

Leran från grävningen av sjön användes för att bygga husets huvudväggar. Efter två vintrar var sjön nästan full av vatten och vilda djur började återvända. Du kunde höra fåglarna sjunga igen, grodor kväkte, kaniner, rävar, vildsvin och andra vilda djur var glada att  återkomma till marken.

Nu används vattnet från sjön till trädgården och hästarna under sommarmånaderna. I sjön kan man även bada (beroende på vattannivå och säsong), det finns en liten brygga och solstolar där.

Tallskog

Fastighetens 34 hektar är mestadels täckta med tallar som producerar läckra pinjenötter. Träden är nu 18 år, och de senaste åren har de gett god skörd.

Mat

Antónia, kock, beskriver sin matlagning så här:

Vegetarisk och vegansk matlagning

"Jag är vegetarian sedan mer än 30 år och under de senaste 10 åren skapar jag även lika bra veganrätter. Vegansk och vegetarisk kost är inte på något sätt asketism, utan stöder en bra hälsa och erbjuder möjllgheter till kreativitet och goda smaker. Samtidigt hjälper det till att skapa förståelse och medkänsla för djuren. Dessa två aspekter är anledningen till att vi erbjuder denna kost. Vi bygger mycket av kosten på principerna för ayurvedisk kost. 

Fräscha efterrätter

I en tid då många har intoleranser och allergier, krävs det mycket kreativitet som kock att förbereda läckra och välsmakande efterrätter. Desserterna är främst veganska och med lite naturlig sötma för att runda av. Alla ingredienser är färska och utan socker.

Veganskt

Gäster som normalt äter traditionell mat är mycket förvånade över hur välsmakande och lätt smältbar vegansk mat är. Att äta veganskt är också ett etiskt beslut.

Måltidstider

Normalt serveras måltiderna dessa tider.
- Frukost: 7.30-9.30
- Lunch: 12-13.30
- Middag: 18.30-20.30

Regionen

I mitten av ingenstans, där sydvästra Europa sjunker ner i Atlanten. Det här är en region berömd för sin natur, där höga klippor möter havet och luften fylls av en frisk bris. Här sprids myter och berättelser om fiskare, seglare och pirater, sjunkna fartyg och gynnsamt fiske.

I luften känns magiska dofter av olika växter, många av dem terapeutiska, när man strosar på stigarna mellan sanddynerna vid havet. Energin från stormarna i havet samlas i vågorna som bryter mot stranden. 

Resefakta


Ingår i resan:
- Grundpriset är baserat på boende i del i 3-bäddsrum med badrum. Läs rumsbeskrivningarna i fliken Boende. Del i dubbelrum och enkelrum möjligt mot pristillägg som du ser när du klickar på "Boka på förfrågan" innan du registrerar någonting.
- Vegetarisk helpension (inkl. middag på ankomstdagen och frukost på avresedagen)
- Yoga & meditation varje morgon
- Lång daglig eftermiddagsklass med teknik och dialog
- Powerwalks och core-arbete
- Utrymme för egen tyst tid
- Gemensam grupptransfer från och till flygplatsen.

Ingår ej:
- Flyg

Resa: Flyg till Faro, Portugal. Du bokar ditt flyg själv men gör inte det innan du fått instruktion från oss att göra det. Då kan du också få tips av oss på lämpligt flyg.
Check-in är från kl 15, men om du kommer tidigare och ditt rum är klart så kan du få checka in tidigare. Check-out från rummet är kl 10, men du kan stanna på gården fram till kl 12 (man kan lämna bagaget i receptionen fram till dess).

Transfer: Det ingår en gemensam grupptransfer (ca 90 minuter) från och till flygplatsen. Detta innebär att du kan få vänta in andra resenärer eller att du får åka tidigare till flygplatsen. Vill man ha en egen separat transfer går det att beställa mot en extra kostnad. 

WiFi: Ja

Pool: Nej, men möjlighet till bad i mindre sjö/damm på fastigheten, beroende på vattennivå.

Yogautrustning: Yogamattor, block etc. finns att låna på plats men du är välkommen att ta med din matta om du vill,  det kan ofta kännas mer hygieniskt.

Spa: Gården har inget spa men det finns under vistelsen möjlighet att boka olika typer av massage.

Övriga aktiviteter: Möjligt att på plats boka vågsurfing, kite-surfing, hyra cykel, vandra etc. Ta gärna med icke-yogande sällskap (2000 SEK rabatt).

Specialkost: Inga problem att få specialkost. Meddela vid bokning. 

Åldersgräns: Inga barn

El: Vanliga europeiska standardkontakter

Valuta: EUR

Kreditkort: Det går bra att betala med VISA och Mastercard på retreatet. 

Pass: Inom Schengen-området ska det inte behövas pass men det frågas ändå ibland efter det på flygplatser etc. Kontrollera att ditt pass har en giltighetstid på mer än 6 månader.

Klimatkompensation

Du kan enkelt klimatkompensera din resa direkt hos oss när du fyller i din bokning, och du ser där direkt vad det kostar. Vi samarbetar med svenska GoCLimateNeutral och beloppet går till att byta ut ved- och kolspisar till soldrivna spisar på kinesiska landsbygden i ett FN-certifierat klimatprojekt som har certifieringen Gold Standard. Om du vill dyka djupare i klimatkompensationen hittar du mer info här.

Resegaranti

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Paketreselagen vilket garanterar att du får tillbaka dina pengar om resan ställs in eller avbryts i förtid. 
Läs mer >>

Väderstatistik

 

Average min and max temperatures in Lagos, Portugal

Average monthly sunhours in Lagos, Portugal

Average rainy days (rain/snow) in  Lagos, Portugal

Clean & Safe-certifierat retreatcenter

Gården innehar certifikatet Clean & Safe.  

Portugals hälsomyndighet har utfärdat ett antal kriterier som måste uppfyllas för att få denna certifiering.

Detta innebär bland annat:
- All personal är utbildad angående hygien
- Rutiner gällande rengöring och desinficering av allmänna utrymmen.
- Endast bordsservering
- Distans mellan solstolar och matbord
- Munskydd när man är inomhus
- Handsprit

Dessutom är det gott om utrymme och lätt att hålla avstånd.

Datum & priser

DatumDagarResaPris från
2022-03-287Portugal – The SLOW Practice Retreat med Ulrica NorbergSEK 12 950Boka på förfrågan
Kontakta oss
Adress:
InShape Travel
Norra Catalinagränd 17
183 68 TÄBY