Marocko - Yogaresa till färgstarka Essaouira

En resa för dig som längtar efter en spännande upplevelse i kombination med yoga, meditation och självutveckling. Essaouira är en färgstark kuststad listad som ett av UNESCOS världsarv med en vidsträckt strand och omgivet av en vacker medina. 
Mellan de två dagliga yogapassen kan du strosa runt i de mysiga små gränderna där mattor, kryddor och arganolja trängs, du kan skämma bort dig med hammam och spabehandlingar utan att bli ruinerad, gå till stranden eller bara insupa den magiska atmosfären av all konst, musik och spännande människor som finns här. En lokal guide kommer visa oss runt medinan under vår 3:e dag för att ni ska kunna hitta de gömda smultronställena av staden.
Vi gör även en utflykt och rider på kameler vid havet där vi avslutar dagen med kundalini yoga vid ”the castle made of sand” där legender som Jimi Hendrix sägs har haft som sin musa när de kom hit på 70-talet. Vi bor i en traditionell vacker riad exklusivt för oss i hjärtat av medinan med en privat kock som lagar god vegetarisk mat. Huset är utrustat med en takterrass där vi gör yoga och stora sällskaps och umgänges ytor med öppen spis där vi kan yoga om kvällarna skulle bli kyliga.

Vi ser fram emot att få skämma bort dig och leverera en reseupplevelse utöver det vanliga! 
 

Essaouira

Essaouira, vart ska man börja? Den här charmiga och i kontrast med Marrakesh; behagligt lugna kuststaden ligger invid en milsträckt strand där de svallande ljudet av vågorna rensar huvudet medan fötterna trampar steg för steg i den mjuka perfekta sanden. Omringad av medinan är inga motorfordon tillåtna vilket gör staden väldigt tyst och lugn. Vädret i oktober är fortfarande varmt och behagligt för strandliv. Men Essaouira är så mycket mer än en stad med en fin strand. Omgivet av en gammal medina och med sin rika kultur-historia är staden listad som ett av UNESCOs världsarv. Medinan är liten nog för att man inte behöver vara rädd att gå vilse genom alla de charmiga små gränderna som är fulla av försäljningstall av färgsprakande kryddor, mattor, läderväskor och den magiska argan oljan som är en viktig exportprodukt.

Här finns det mycket att utforska av konstutställningar, lokala konstnärer och skulptörer, då och då hör man uppsluppna gatumusikanter spela de typiska berber trummorna. Essaouira är ett hem för många konstnärer och artister denna trend startade redan på 70-talet när artister som Jimi Hendrix, Frank Zappa och Rollingstones kom hit med sina följekretsar. Den bohemiska atmosfären lever kvar och den lokala befolkningen är mycket charmerande och framförallt avslappnade i jämförelse med resten av Marockos städer. Här går allt i sakta mak och ingen verkar ha bråttom. Fiskmåsarna skriker sig hesa vid den fantastiska fiskmarknaden där de vackra blå fiskebåtarna trängs och du kan handla färska delikatesser från havet och sedan ta dem till en restaurang där de grillar fisken och serverar den med marockansk sallad, en underbar lunch för mindre än 50kr! 

Du kan skämma bort dig själv med att bada hammam, massage och spabehandlingar till otroligt rimliga priser. Flera av de närliggande lyxhotellen erbjuder även dagsinträde för att använda deras pool och spa-anläggningar för den som känner för extra lyx.

Vi besöker ”the castle made of sand”, ruiner begravda i sand där vi rider på kameler och gör kundalini yoga i solnedgången! 
Staden har en utbredd turism men på ett väldigt värdigt och smakfullt sätt. Essaouira behåller absolut sin integritet och livet pågår här för fullt även utan turismen.  
Essaouira har något för alla och lämnar ingen oberörd! Det häftigaste är kanske att med ett par timmars flyg landar du i en helt annan värld och bara att sitta på Essaouiras många caféer och njuta av det söta mynta teet och insupa alla färgsprakande intryck är en fantastisk upplevelse i sig! 
 

Vad finns det att göra i Essaouira? 
Förutom de två dagliga yogapassen och de inplanerade aktiviteterna som finns på programmet, finns det massor att göra i Essaouira! Nedanför listar vi några förslag av extra aktiviteter. 

 • Gå till stranden, antingen bara slappa eller gå utmed den milslånga kusten och låt ljudet av vågorna rensa huvudet
 • Ta en kitesurfing lektion
 • Golf 
 • Lär dig flyga drake 
 • Gå en matlagningskurs i marockansk matlagning 
 • Gå på hammam och bli skrubbad och insmörjd från top till tå. 
 • Shoppa! Massvis med fantastisk shopping. 
 • Sitt på ett café med utsikt över havet, drick mynta tea och ”people watch”.
 • Ta en 30 min taxi till Sidi Kouki som är en fantastisk strand och perfekt för att lära sig surfa, finns flera surfskolor på plats. 
 • Gå till fiskmarknaden och köp delikatesser från havet som du kan få tillagad av en lokal restaurang. 
 • Gå på massage och spa behandlingar
 • Köp ett inträde till någon av lyxhotllens bad och spa anläggningar
 • Stanna i vår vackra riad och bara slappna av  
 • Åk ut en guidad tur till där Berberna bor och lär dig om deras självförsörjande livsstil.
 • Ta en workshop i handarbete som att jobba i läder, tie-dye och mycket annat finns att välja på.
 • Galoppera längsmed stranden på ett arabiskt fullblod.
 • Se på en magdans show! 
   

Yoga & dina lärare

På morgonen är passen ca 1,5 timme av dynamisk yoga. Solhälsningar och kreativa vinyasa flöden för att ökad styrka, flexibilitet och flow av prana (livskraft). 
På kvälls yogan är det yin yoga, meditation eller restorative yoga. Där vi dyker djupt in i kroppen och släpper spänningar i kroppen, sinnet och låter nervsystemet helas.
Två av yogapassen kommer även vara kundalini yoga. Och vi erbjuder en extra workshop ”journey into the heart” med guidad visualiseringar och breathwork.

Ebba
Svensktalande Ebba har arrangerat yogaretreats i över 5 år med stor erfarenhet av att skapa en balanserad vecka av upplevelser, yoga, mat och självutveckling. Hon lägger stor vikt att se alla och finns där som en vägledare även utanför yogamattan. 
Hon har en 500 timmars utbildning i Indien genom Yoga Alliance som lärare inom Hatha-, Ahstanga- och Vinyasa Flow-yoga. Genom sina resor fann hon inspiration till sin egen stil; Happy Soul Yoga, baserat på glädjen i flöde och harmoni kombinerat med djupa positioner. En yoga som kommer att dig fylld med ny energi och få dig i att njuta av nuet. Hennes yoga är lämplig för både nybörjare och erfarna.

Ghita 
Med ett varmt leende och moderliga energi undervisar danska Ghita i Restorative, yin yoga och meditation. Hon är även clair voyant och erbjuder healingterapi under veckan för den som önskar jobba djupare. Ghita är utbildad 500 timmar med Yoga Alliance i Hatha Yoga and Kriya Yoga terapi. Ghitas lugnande röst, stora kunskap om healing och kroppen kommer få dig balanserad och harmonisk. 

Behandlingar

Det finns många Spa anläggningar och hammams runt vårt boende. Men vi erbjuder även våra egna behandlingar till våra gäster. 

Healing session med Ghita
Ghita upptäckte tidigt att hon hade en förmåga till att bara ”veta” saker. Hennes klarsynta förmåga tillsammans med energiterapi och samtal gör att hon kan se grunden till blockeringar i sinne eller kroppen och hela det energimässigt men samtidigt få dig att förstå varför. Denna unika typ av healing har hjälp många att komma tillrätta med fysiska och psykiska problem. Retreat Pris: 500 Dirham (ca 2 timmar)


Ayurvedic Marma Point Massage med Ebba 
Ebba jobbar med uppvärmd olja och speciella oljor som passar din dosha typ. Med tekniker som stimulerar ”marma punkterna” i kroppen går massagen på djupet och löser upp spänningar värvat med långa rogivande tag kommer massagen få dig både energifylld och avslappnad. Retreat Pris: 350 Dirham (1,15 timme)  


 

Boende & mat

Vi bor i en vacker traditionell riad beläget i hjärtat av medinan exklusivt för bara vår yogagrupp under veckan. Alla rummen är smakfullt utsmyckade i marockansk stil och har eget badrum. Fantastisk takterrass där vi yogar med utsikt över hela staden och sedan avnjuter vår frukost! 
Mysiga sällskaps utrymmen med öppen spis där du kan slappna av med en bok eller dricka en kopp tea. Ifall vädret mot förmodan skulle bli kyligt finns det gott om plats för oss att kunna yoga inomhus. 
Du har gångavstånd till stranden (7 min) och alla stadens sevärdheter. 


Maten i Essaouira är fantastisk! Smakrik, färgstark och nyttig! En favorit är att gå till fiskmarknaden och köpa med dig det du vill äta och sedan låta en lokal restaurang tillaga fisken! 
God välförtjänt frukosten serveras efter yogan på takterrassen med utsikt över hela staden. Luncherna har vi valt att inte inkludera så att ni kan utforska alla mysiga caféer och restauranger Essaouira har att erbjuda. Under vår 3:e dag gör vi guidad konst, kultur och mat vandring i medinan där en lokal guide pekar ut guldkornen. 
Vi har en privat marockansk kock som kommer laga vår middag, för att rensa och hela kroppen kommer all mat vi serverar vara vegetarisk.  
Två av kvällarna går vi ut och äter på utvalda restauranger maten är inkluderad, dryck tillkommer. 


Program

Preliminärt program 

Dag 1 
Transfer från flygplatsen (Essaouira 20 min, Marrakesh 3 timmar),  välkomstmeditation, sätta intention för veckan och välkomstmiddag. 

Dag 2 
8.30-10.00 dynamisk yoga 
10.00 frukost 
12-16 fritid att utforska staden, wellness samtal och behandlingar 
16-17 Klassisk Hammam behandling 
18.30-19.30 Restprative Yoga
20.00 Vegetarisk hemmalagad middag 

Dag 3  
8.30-10.00 Dynamisk Yoga 
10.00 Frukost 
10.30-12.30 Fritid,relax
12.30-15.30 Guidad mat, konst och citytour av Essaouiras smultronställen
18.30-19.30 Lugn restorative yoga  
20.00 Hemlagad vegetarisk middag

Dag 4
8.30-10.00 Dynamisk Yoga 
10.00 Frukost 
12.00-14.00 Workshop; A guided journey into the heart 
14.00-18.30 Fritid att utforska staden, beach, relax, wellness samtal, behandlingar 
18.30-19.30 Lugn Restorative Yoga
20.00 Vegetarisk hemlagad middag 

Dag 5 
8.30-10.00 Dynamisk yoga 
10.00 Frukost 
10.30-18.30 Fritid att utforska staden, beach, relax, wellness samtal, behandlingar 
18.30-19.30 Lugn Restortive yoga 
20.00 Middag ute på utvald restaurang

Dag 6 
8.30-10.00 Dynamisk Yoga 
10.00 Frukost 
10.30-15.30 Fritid att utforska staden, beach, relax, wellness samtal, behandlingar 
15.30 Avfärd mot de sandtäckta ruinerna där vi kommer rida på kameler längs stranden och göra kundalini yoga! 
20.00 Vegetarisk hemlagad middag

Dag 7
8.30-10.00 Dynamisk Yoga 
10.00 Frukost 
10.30-18.00 Fritid att utforska staden, beach, relax, behandlingar 
18.00-19.30 Lugn Yoga och sharing circle 
20.00 Utgång för avskedsmiddag på stan! 

Dag 8 
8.00-9.00 Avskedsyoga 
9.00 Frukost 
10.00 Check-out och transfer till flygplatsen 
 

Resefakta

Ingår i resan:
- Boende 7 nätter
- Vegetarisk halvpension (frukost & middag)
- Yoga & wellness samtal
- 3 timmar guidad mat, konst och kulturvandring av staden
- Kamelridning längs med stranden
- 12 yogaklasser
-  Workshop; journey into the heart 
- 1 Klassisk hammam behandling
- Vatten, herbal te
- Nyttiga snacks
Transfer från och till Essaouiras flygplats

Ingår ej:
- Flyg
- Luncher
- Transfer från Marrakech och Agadir
- Eventuella behandlingar och andra utflykter. 

Resa: Flyg till Essaouira, Marrakech eller Agadir. 

Transfer: Transfer ingår från Essaouiras flygplats. Om du flyger till Marrakech eller Agadir så tar du bussen eller taxi (ca 3 timmar) till Essaouria. Taxi kostar ca 1000 kr per väg och vi försöker samordna så det går att dela mellan deltagare. Buss kostar ca 100 kr per väg och är bekväma och moderna bussar.  

WiFi: Ja

Pool: Nej

Yogautrustning: Yogamattor och övriga yogautrustning finns att låna på plats men du är välkommen att ta med din egen om du vill.

Spa: Det finns inget spa men det finns möjlighet att boka behandlingar med Ebba eller Ghita eller besöka något av dom många Hammam som ligger i närheten. 

Dricks: Är brukligt på restauranger, till guider och chaufförer ca 10%. 

Specialkost: Inga problem att få specialkost. Meddela vid bokning.

Åldersgräns: Ingen åldersgräns

El: Standard EU 2-pin plugg

Valuta: Dirham

Kreditkort: Det går inte att betala med kreditkort på boendet men på restauranger och affärer fungerar det för det mesta. 

Klimat

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Cards Paynova logo
Powered by Travelize