Skip to main content

Italien, Abruzzo – Yogaretreat – Heartbeat

| 2020-09-12 |

"Be patient with yourself. Self-growth is tender; it’s holy ground. There’s no greater investment.”
 

Där berg möter hav, med blicken över olivlundar och vingårdar, får du under en hel vecka tid för att stanna upp och vänta in själen och på riktigt lyssna på efter dina hjärtslag och hjärtats längtan.

Med hjälp av långa sköna yogaklasser, ljuvlig mat, vandring, vila, värmande sol och bad får du under denna vecka möjlighet att lyssna på din inre kompass och sätta din intention för din höst. En resa som tar dig djupare, ett retreat för nyskapande, nytänkande, återhämtning och återskapande. 

Under veckan arrangeras även ljuvliga utflykter till berg och till hav så du får uppleva regionens absolut bästa sidor.

Det familjära lilla hotellet är något alldeles speciellt. Modernt, bekvämt och samtidigt mysigt. Ljust med en fantastisk utsikt. Stora terrasser och en stor swimmingpool som passar speciellt bra för dig som älskar att simma. Värdpar är svenska Ingrid och Pelle som letade länge efter den perfekta platsen för att skapa sitt paradis. De välkomnar dig med värme, generositet och med kvalitet i allt.

Detta är din inbjudan att gå in, lära känna dig själv djupare och ta hand om ditt tempel, din mentala, emotionella och fysiska kropp. Denna vecka kräver ingen avancerad yogapraktik, nyckelorden för denna retreat är, mjukna, reflektera, slappna av, pausa, utforska. Yogan passar alla åldrar och kroppar, oavsett hur länge du praktiserat tidigare. Du får hjälp att anpassa den efter dina förutsättningar. Under veckan kommer du att få två långa yogaklasser varje dag, samt en guidad morgonmeditation varje dag. Under veckan kommer du få dyka djupare i stilla Hathayoga, Pranayama, meditation, Yinyoga, Restorative Yoga, och Yoga Nidra.

Kajsa Henningsson är yogaläraren och terapeuten med över 10 års erfarenhet i branschen som via egen erfarenhet fått uppleva de frigörande möjligheter som finns inom yoga och massage och nu arbetar med att förmedla dessa vidare. Hon driver företaget Rikhälsa i Växjö och arbetar enligt ledorden andning - rörelse - beröring.

Fritextsökning

Boende & mat

Boende & mat

Huset

Utsidan av hotellet domineras av den svepande fasaden inbyggd i backen, de stora fönstren som ger alla rum massor av ljus och två stora terrasser där du ser ut över en lantlig dal med olivlundar och vingårdar med Adriatiska havet i bakgrunden (3-4 kilometer). 

På den stora terrassen serveras frukost, lunch eller middag, varje dag utomhus om vädret tillåter. Terrassen fungerar också som en utomhuslounge. 

Till den närmaste byn Villalfonsina är det ca 1,5 kilometer. Närmaste stad heter Casalbordino, dit är det ca 35 minuters promenad. Det går även att få skjuts om det är något viktigt som du behöver. Eller också lånar du en cykel, det är gratis och ganska trevligt. Till närmsta strand är det 10 minuter med bil. 

Åtta rum

Alla åtta rum är moderna och stilfulla och har egna badrum av hög klass i lite olika stil. De är alla på samma "terassvåning" med egen utgång direkt ut i trädgården och med olivlunden, poolområdet och dalen nedanför. Rummen kan möbleras som dubbelsäng eller två separata enkelsängar. Rummen har golvvärme. Gemensamt kylskåp finns om du vill kyla något speciellt. Hårfönar finns att låna.

Måltider

Du serveras vällagade och smakfulla måltider baserad på i möjligaste mån lokala råvaror. Vegetarisk helpension ingår som ibland kompletteras med lokalt fångad fisk och/eller skaldjur för de som så önskar. Vatten och vin ingår vid lunch och middag. Vattnet här är gott och riskfritt att dricka direkt ur kranarna. Te och vatten finns fritt tillgängligt under hela dagarna. En lunch vid en utflykt samt en middag ute på restaurant ingår inte.

Byggt för grupper och med en hemma-känsla

Den gemensamma våningen domineras av den stora matsalen och loungen. Målet har varit att alla ska umgås och äta tillsammans och att skapa en familjär känsla. Vi och tidigare yogagrupper tycker att de verkligen har lyckats.

Hållbarhet, design och komfort

Ingrid och Pelle har försökt att konstruera ett miljövänligt hus och endast tillåta kompromisser när det gäller utformning eller komfort. Bara genom att bygga huset till hälften nedgrävt i marken dra man nytta av jordens svalka på sommaren och värme på vintern. Genom att göra detta har man undvikit luftkonditionering, något som de aldrig varit angelägna om. I stället har man installerat luft-värmeväxlare för att spara energi och ändå alltid hålla luften fräsch. Hela huset värms upp med golvvärme, så att du alltid får ett mysigt inomhusklimat oberoende av utetemperatur.

Yogaplattform vid poolen eller inomhus gym-/yogasal med utsikt

Nere vid poolen finns en underbar yogaplattform med tillhörande lounge där man kan slappa mellan yogaklasserna. Om vädret skulle vara kyligt kan ni ha klasserna i den 45 kvadratmeter stora gym- och yogasalen där man ser ut över trädgårdens olivlund och morgnarnas soluppgång. Det finns utrustning för yoga / pilates / qigong (mattor, block, bälten, filtar, kuddar) och även för funktionell träning såsom fria vikter, kettlebells, pilatesbollar etc. Som i resten av huset är det golvvärme i yogasalen

Gratis tvättmaskiner

Här finns ett separat rum med tre tvättmaskiner som är gratis att använda inklusive ekologiskt tvättmedel. Visst är det skönt att kunna packa lite snålt.

Hälsa morgonsolen på toppen av huset

Ovanpå huset (på taket faktiskt) under olivträden, har man en vidsträckt utsikt över dalen, olivodlingar och med Adriatiska havet i bakgrunden. Här på gräset kan vara är ett fint ställe att hålla morgonklasser och meditationer vid soluppgången.

Förbättra din simteknik eller ta bara ett dopp

25 meters-poolen ger ovanligt bra möjligheter till motionssimning eller seriös simträning. Denna stora pool är byggd på grund av det faktum att Pelle är en före detta tävlingssimmare och OS-medaljör. Vill du förbättra din simteknik så fråga Pelle om några tips, han visar dig gärna. Men det går naturligtvis lika bra att bara plaska runt lite, leka och svalka av sig.

Trädgård

Känn dig hemma att strosa runt i trädgården. Det är en pågående process att utveckla den och som de flesta trädgårdar blir den nog aldrig helt färdig.

Program

Yoga

Under veckan kommer du att få praktisera långsam stretchande, stabiliserande och stärkande yangyoga (Hathayoga) som aktiverar kroppen till att fungera som en enhet. Rörelser och övningar (asanas) hjälper dig att hitta verktyg som du behöver för att slappna av och lyssna inåt och skapa återhämtning fysiskt, mentalt och själsligt. 

Till detta läggs tekniker från Yoga Nidra, meditation, Restorative Yoga, Yinyoga som ger dig möjlighet att pausa från alla intryck. De tömmer sinnet och ger dig även en märkbar ökad energi och livslust i ditt dagliga liv. De ger dig en större klarhet.

Utflykter

En tredjedel av Abruzzo består av nationalparker. Vi kommer att göra dagsutflykter för vandringar vid havet och i naturreservatet i bergen, och för de som vill även till en eller två närbelagda byar/städer. Bara 20 minuter bort ligger den pittoreska medeltidsstaden Vasto som ligger vackert vid havet. Vi försöker även hinna med besök till lokala affärer och någon vin-cantina om man vill köpa med sig något hem.

Preliminärt dagsprogram

07.15-07.45 Morgonritual/meditation
07.45-09.15 Yogaklass
09.20 Frukost
10.00-17.00 Fri tid för sol, pool, utflykter, lunch 
17.30-19.00 Yogaklass
19.15 Middag

Din yogalärare

Din yogalärare

Kajsa Henningsson

"Jag skapade Rikhälsa av en längtan efter frihet. En frihet att få förmedla det jag brinner för och det jag tycker är viktigt på riktigt. Ledorden andning- balans- beröring ligger bakom allt mitt arbete. Varje dag har jag förmånen att få möta människor och delta i deras egen väg till personlig hälsa, vilket jag ser som en förmån som berikar livet, både på ett personligt och ett professionellt plan. 2007 var året när jag bröt upp från det gamla och bestämde mig för ett starta något nytt efter en länge tids sjukskrivning på grund av utmattnigsdepression. Startpunkten blev den utbildning till friskvårdspedagog och massageterapeut som lade grunden till det som är Rikhälsa i dag.

Utgångspunkten för mitt arbete är alltid är det friska och jag använder mig av svensk klassisk massage, lymfmassage, reiki-healing och yoga för att stärka det som är just friskt och underlätta läkning av det som behöver läka. Under de 10 år som jag arbetat som massör har jag fått en ödmjukhet över hur våra kroppar fungerar och hur de reagerar på stress, smärta, vila, sjukdom, glädje och sorg. Muskler, bindväv, och nervsystem i din kropp reagerar på hur du mår, äter och sover. För många år sedan var den en lärare som sa till mig: ”Kom i håg att det heter rörelselseapparaten inte sittastillapparaten”. All rörelse är bra! Utgå från din kropp, ditt andetag och lägg till en smula stillhet för hjärnan.

Yogan mötte jag som ung småbarnsmamma för första gången för över 20 år sedan. De första åren hade yogan och jag mer av ett distansförhållande; jag yogade på gymmet när jag hade tid. När jag sedan många år senare började ta mig ur min utmattning hittade jag yogan på riktigt och jag var fast. Yogan har från den stunden stått för frihet. En frihet där hela jag var välkommen! Och med den frihetskänslan startade jag den yogaresa som jag i dag många år senare inser inte har något slut utan bara tar mig djupare. Yogan hjälper mig idag att känna mig fri och skapa kontakt med nuet.


Om du kommer på en av mina yogaklasser märker du snart att jag arbetar med att göra den glädjefylld med ett fokus på att guida dig till din styrka, din kärna och ditt inre lugn. Jag ser mig som en guide på just din resa, svaren däremot finns inom dig själv. Yogan handlar inte om att nå ett mål, yogan är en resa utan slut.
Min första yoga lärare utbildning gick jag 2012 sedan dess har det blivit många fler och för många yogalärare. Jag undervisar i Global Yoga och sedan 2015 ingår jag i Global Yogas utbildningsteam.

Läs mer om Kajsa här: http://rikhalsa.se

Video

Om Abruzzo

Berg möter hav i den italienska regionen Abruzzo. Själva delar abruzzeserna in sitt landskap i tre nivåer – havet, kullarna och bergen, alla med olika kök, mentalitet och natur, trots omedelbar närhet till varandra. Det är svårt att förstå att Abruzzo inte hamnat i fokus för den breda turismen. Denna mellanitalienska region ligger på samma soliga, varma breddgrader som Rom och det tar bara ett par timmar att korsa halvön med bil eller buss över till östkusten. Bland regionens kullar framställs det traditionella vita Trebbiano-vinet och det röda Montepulciano.

För den som söker storslagna naturupplevelser är Abruzzo något alldeles speciellt, hela 30 procent av regionens yta lyder under naturskyddslagar. Regionen ligger i mellersta Italien, vätter ut mot Adriatiska havets sandstränder och stoltserar med spektakulära bergsmassiv i sitt inre, där topparna ofta når över 2.000 m . Där vildmarken inte dominerar är det genuina jordbruksbygder, och herdemarker. De huvudsakliga grödorna är vin, oliver och spannmål.  En lite udda men inte oviktig produkt är dessutom saffran. Badorter såväl som historiska centrum har en avspänd lugn karaktär. Vid kusten ligger regionens största stad, Pescara. Det är en hamnstad med fiskeflotta, turisthamn och färjetrafik mot bl a Kroatien, och som också har långa sandstränder. 

Vågorna skummar kring traboccon, den rangliga fiskebryggan som löper rakt ut i Adriatiska havet. Här är den hetaste platsen för en middagsträff där himmel möter hav. Traboccon, byggd på klipporna, är länken mellan land och hav. Den uppfanns av förfäderna som var fåraherdar så att de kunde fiska utan att behöva släppa markkontakten. Någon meny finns inte, det är kvällens rätt som gäller, fångsten man hittar i näten.

Klart är att utflyktsmöjligheterna är oändliga. Om man hyr bil kan man ge sig in bland kullarna. I saffransbyn Navelli färgas fälten lila när kryddan blommar. I konfektbyn Sulmona kantas huvudgatan av blomsterskulpturer av mandelgodis. Dessutom är vitlöken röd. Uppe i bergen ståtar många byar med stupande, vindlande gator.

Resefakta

Ingår i priset:
- Boende i delat dubbel-/twinrum med eget badrum
- Vegetarisk helpension inkl vatten. Vin ingår till middagen för den som önskar (en utflyktslunch och en middag på restaurant ingår inte)
- Grupptransfer från Rom
- Yogaprogram enligt beskrivning ovan
- Två utflykter med vandring vid havet och i bergen. Eventuellt fler utflykter beroende på gruppens önskemål.
- Fri tillgång till te och vatten

Ingår inte:
- Flygbiljett
- En utflyktslunch och en middag på restaurant

Resa: Du flyger till Rom dit det finns många alternativ. Vi kan hjälpa dig boka ditt flyg (adm avg 300 SEK) men du kan även boka ditt flyg på egen hand. Vi rekommenderar att du väntar med din flygbokning tills du har fått info från oss att minimiantalet deltagare för resan har nåtts.
Kontakta oss om du är intresserad av att resa med tåg.

Ensamresenärer/enkelrum: På grund av det låga antalet rum på hotellet finns det för närvarande inte möjlighet att boka enkelrum. Vi hjälper gärna till med att hitta lämplig rumskompis och försöker i möjligaste mån placera ensamresenärer tillsammans med jämnåriga och naturligtvis alltid av samma kön.

Klimatkompensation: Hos oss kan du enkelt klimatkompensera din resa när du fyller i din resebokning. Läs mer om vår klimatkompensation här.

Transfer: Grupptransfer från Rom Fiumicino flygplats ingår i priset. Om du landar tidigare än övriga i gruppen kan du få vänta in de övriga. Motsvarande gäller vid hemresan. Det tar ca 2,5 timmar från flygplatsen till boendet.

Om inte grupptransfern från Rom passar dig så kan du hyra bil vilket går att göra via samma sida som flygbokningen ovan. Kontakta oss om du önskar vägbeskrivning. 

Minimiantal: 10 personer

WiFi: WiFi finns men täckningen är dålig på vissa platser och i vissa rum.

Pool: Stor 25-meterspool öppen under vår, sommar och höst. Ej uppvärmd mer än av solen.

Yogautrustning: Yogamattor finns att låna, men ta gärna med din egen om du har. Det finns även bälten, block, kuddar och filtar.

Spa: Finns inte.

Dricks: Förväntas inte på boendet, och ungefär som i Sverige på restauranter och kaféer.

Specialkost: Inga problem att få specialkost. Meddela vid bokning.

Valuta: EUR

Kreditkort etc: Mindre affärer och kaféer accepterar ofta inte kreditkort, så vid utflykter kan kontanter behövas. Till närmaste bankomat är det ca 35 minuters promenad. Eller också lånar du en cykel, det är gratis och ganska trevligt. Om det är något som behöver betalas på boendet behövs kontanter eller så går det bra med Swish eftersom Ingrid och Pelle är svenskar. 

Elektricitet: Ingen adapter behövs, elkontakterna ser ut som i Skandinavien.

Klimatkompensation

Du kan enkelt klimatkompensera din resa direkt hos oss när du fyller i din bokning, och du ser där direkt vad det kostar. Vi samarbetar med svenska GoCLimateNeutral och beloppet går till att byta ut ved- och kolspisar till soldrivna spisar på kinesiska landsbygden i ett FN-certifierat klimatprojekt som har certifieringen Gold Standard. Om du vill dyka djupare i klimatkompensationen hittar du mer info här.

Resegaranti

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Paketreselagen vilket garanterar att du får tillbaka dina pengar om resan ställs in eller avbryts i förtid. En arrangör som säljer en resa utan att ha ställt resegaranti begår ett lagbrott.
Läs mer >>

Klimat

Datum & priser

DatumDagarResaPris från
2020-09-128Italien, Abruzzo – Yogaretreat – Heartbeat med Kajsa HennigssonSEK 13 150Boka på förfrågan
Kontakta oss
Adress:
InShape Travel
Norra Catalinagränd 17
183 68 TÄBY